Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bulgarian ”pikajuoksija” YK:n pääsihteerikisaan – Georgieva voi kiilata maratonilla vain viimeiselle sadalle metrille

Maailmassa tuntuu vallitsevan jokseenkin laaja yhteisymmärrys siitä, että YK:n olisi viimeinkin aika saada johtoonsa nainen ja itäeurooppalainen, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Virve Kähkönen.

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Portugalin presidenttiä Marcelo Rebelo de Sousaa otti tällä viikolla päähän. Tyytymättömyys kohdistui Bulgariaan, ja syy oli selvä. Bulgaria nimitti YK:n pääsihteerikisaan keskiviikkona uuden ehdokkaan, Kristalina Georgievan, joka voi kiilata portugalilaisen ennakkosuosikin António Guterresin ohi.

Presidentti vertasi EU-komission varapuheenjohtajaa Georgievaa juoksijaan, joka osallistuu maratonilla vain viimeiselle sadalle metrille. Portugalin entinen pääministeri Guterres sen sijaan on presidentin mukaan ”luonnollinen maratoonari”, joka pystyy juoksemaan koko matkan.

YK:n nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon jättää tehtävänsä tämän vuoden lopussa. Kisa seuraavaksi pääsihteeriksi on ollut käynnissä jo 18 kuukautta. Muut yhdeksän ehdokasta ovat jo käyneet YK:n jäsenmaiden grillauksessa, ja heidän kannatustaan on mitattu YK:n turvallisuusneuvoston viidessä koeäänestyksessä.

Georgievan nostaminen kisaan ottaa päähän muuallakin kuin Portugalissa. Bulgarian ensimmäinen ehdokas, Unescon johtaja Irina Bokova, joutui suorastaan kampitetuksi lähellä maaliviivaa, kun Bulgarian pääministeri Boiko Borisov päätti vaihtaa ehdokasta. Borisov uskoo Georgievan mahdollisuuksiin enemmän kuin Bokovaan, joka ei ole pärjännyt koeäänestyksissä.

Kysymys kuuluu nyt, pystyykö Georgieva pyrähtämään Guterresin ja muiden ehdokkaiden ohi viimeisellä sadalla metrillä.

Ainakin Georgieva on jotain, mitä Guterres ei ole. Hän on nainen Itä-Euroopasta, Guterres mies Lounais-Euroopasta. Maailmassa tuntuu vallitsevan jokseenkin laaja konsensus siitä, että YK:n olisi viimeinkin aika saada johtoonsa nainen ja itäeurooppalainen. Molemmat olisivat ensimmäiset laatuaan YK:n pääsihteerinä.

Georgieva ei ole ainoa nainen eikä ainoa itäeurooppalainenkaan ehdokaslistalla. Häntä kuitenkin pidetään uskottavana haastajana. Kisaradalle häntä on ollut tyrkkimässä vaikutusvaltainen tukija, Saksan liittokansleri Angela Merkel. Georgieva on arvostettu monissa muissakin poliittisissa piireissä, ja hänellä on kokemusta vastuullisista tehtävistä EU-komission ja Maailmanpankin kaltaisissa kansainvälisissä instituutioissa. Lisäksi Georgieva puhuu venäjää – toisin kuin yksikään aiempi YK:n pääsihteeri.

Ansioluettelo on kunnossa, mutta YK:n pääsihteerin valinta perustuu paljolti valtapeliin. Valintaa sanelevat turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Ne voivat estää ehdokkaan valinnan veto-oikeudellaan.

Kreml voisi haluta kampittaa Georgievan, koska tämä on Venäjälle talouspakotteita langettaneen EU-komission edustaja. Ranska puolestaan voisi kampittaa hänet, koska haluaa pääsihteeriksi Guterresin.

Ensi keskiviikkona turvallisuusneuvostossa järjestetään merkittävä koeäänestys, jossa Georgievan kannatus joutuu testiin. Tässä äänestyksessä pysyvät jäsenmaat paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa. Georgieva tuskin lähtee radalle huonoilla lenkkareilla. Hän on varmistanut tukensa Itä-Euroopan mailta sekä mahdollisesti myös sen, ettei yksikään pysyvä jäsenmaa aio käyttää vetoa häntä vastaan. Pääministeri Borisovin kerrotaan puhuneen puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Georgievan nimitystä edeltäneenä iltana. Nimitystä tuskin olisi tehty, jos Putin olisi väläytellyt veton mahdollisuutta.

Georgieva on sanonut, että hän joutuu nyt ahkeroimaan viikossa sen, mihin muut ehdokkaat ovat käyttäneet vuoden. Nurisijoita myöhäisestä nimityksestä notkuu radanvarrella. Mutta toisaalta, miksi juosta 42,195 kilometriä, jos voi sprintata vain 100 metriä voittoon?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat