Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat ”tekivät historiaa” ilmastosovussa

Unionimaat pääsivät sopimukseen Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnista. Suomi pyrkii ratifioimaan sopimuksen pian.

Ulkomaat
 
China Daily / Reuters
Savupiippuja kiinalaisella PetroChina-öljynjalostamolla Dalianissa Kiinassa 2015. Maa on jo ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen.
Savupiippuja kiinalaisella PetroChina-öljynjalostamolla Dalianissa Kiinassa 2015. Maa on jo ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen. Kuva: China Daily / Reuters
Tästä on kyse

Ratifiointiavaille valmis

 Yhteensä 191 maata on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen, jolla pyritään rajoittamaan maapallon lämpenemistä.

 Viime joulukuun sopimus astuu voimaan, kun vähintään 55 maata on ratifioinut sen. Kyseisten maiden tulee yhdessä vastata 55 prosentista maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

 Tähän mennessä yhteensä 61 maata on ratifioinut sopimuksen. Niiden yhteispäästöt ovat lähes 48 prosenttia.

 EU-maiden päästöt ovat noin 12 prosenttia maailman kokonaispäästöistä.

Bryssel. Euroopan unionin jäsenmaat pääsivät perjantaina sopimukseen Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnista.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen piti sopua merkittävänä saavutuksena ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

”Valmista tuli. EU on nyt valmis ratifioimaan, ja se tarkoittaa, että Pariisin sopimus astuu voimaan”, Tiilikainen sanoi ympäristöministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

EU-parlamentin odotetaan äänestävän sopimuksen ratifioinnin puolesta tiistaina, minkä jälkeen EU voi luovuttaa unionin ratifiointiasiakirjan YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille.

Pariisissa viime joulukuussa tehdyn kunnianhimoisen ja oikeudellisesti sitovan sopimuksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa selvästi alle kahden asteen verrattuna teollistumista edeltäneeseen aikaan.

”Se mitä jotkut pitivät mahdottomana, on nyt todellisuutta”, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

EU-instituutioissa on odotettu pitkään jonkinlaista hyvää uutista useiden kriisien keskelle. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi perjantain osoittavan, että EU-jäsenmaat kykenevät tärkeisiin päätöksiin.

”Tämän päivän päätös osoittaa, että EU toteuttaa lupaamansa. Olen onnellinen, että tänään jäsenmaat päättivät tehdä yhdessä historiaa”, Juncker totesi.

Runsas viikko sitten Juncker oli turhautunut. Hänen mukaansa oli ”naurettavaa”, etteivät EU:n jäsenmaat ole saaneet ratifioitua sopimusta. Tähän mennessä vain muutama jäsenmaa on ratifioinut sopimuksen.

EU-pomot pelkäsivät, että jonkun muun maan ratifiointi saattaisi ilmastosopimuksen voimaan ja veisi EU:lta mahdollisuuden paistatella valokeilassa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun keihäänkärkenä. Niin voi vieläkin käydä, mutta siitä ei perjantaina välitetty.

Koska kansalliset ratifioinnit matelivat, EU keksi ratifioida sopimuksen blokkina.

Suomi pyrkii ratifioimaan sopimuksen ennen marraskuussa pidettävää ilmastokokousta Marokon Marrakeshissa, Tiilikainen kertoi.

Ympäristöministereiden kokous kesti pari tuntia kauemmin kuin oli ennakoitu. Ainakin kivihiilestä riippuvaisen Puolan kerrottiin hanganneen vastaan ja pyrkineen saamaan myönnytyksiä kokouksessa.

Tiilikainen ei eritellyt, mistä kenkä puristi, vaan luonnehti kokousta ” värikkääksi ja pitkäksi”.

Puolan ympäristöministeri Jan Szyszko oli lähettänyt maanantaina muille ympäristöministereille kirjeen, jossa hän vaati muita EU-maita ottamaan huomioon ”Puolan talouden erityislaatuisuudet” eli kivihiilen runsaan käytön, uutistoimisto Reuters kertoi.

Laura Mendelin / HS
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat