Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleppossa pommitettiin taas sairaalaa – Yhdysvaltain ja Venäjän diplomaattisuhteet ovat ”kriittisessä tilassa”

Tuoreiden väkivaltaisuuksien arvioidaan olevan pahimpien joukossa Syyrian sodan aikana.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Pahoin vaurioitunut kapinallisten hallussa oleva Tariq al-Babin alue Syyrian Aleppossa.
Pahoin vaurioitunut kapinallisten hallussa oleva Tariq al-Babin alue Syyrian Aleppossa. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Syyriassa Aleppon kapinallisalueiden suurinta sairaalaa pommitettiin taas lauantaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Syyrian hallinnon tai sitä tukevan Venäjän koneet pommittivat samaa sairaalaa viimeksi keskiviikkona, jolloin myös kapinallisalueiden toiseksi suurin sairaala sai osuman. Silloin ne joutuivat lopettamaan toimintansa suurelta osin, mutta pieni klinikka toimi vielä. Sairaalassa oli siis ihmisiä pommituksen aikana.

AFP:n haastatteleman lähteen mukaan sairaalaan olisi osunut tynnyripommeja, mahdollisesti myös rypälepommi. AFP:n oma kirjeenvaihtaja kävi myös paikalla.

Taistelut ovat kiihtyneet Aleppossa viikon loppupuolella entisestään. Tykistötuli jatkui raskaana läpi lauantain vastaisen yön, kun Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot hyökkäsivät kahdelta suunnalta alueille, jotka ovat kapinallisten hallussa. Venäjä on jatkanut tuhoisia pommituksia länsimaiden vaatimuksista huolimatta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kuvaili pommituksia verilöylyksi ja sanoi ”pommien satavan” kapinallisalueille. Syrian Observatory of Human Rights -järjestön mukaan kapinallisalueella kuoli perjantaina kaksikymmentä siviiliä, joista kuusi oli lapsia.

Syyrian valtiontelevision mukaan Länsi-Aleppossa kuoli perjantaina kapinallisten raketti-iskuissa viisitoista siviiliä.

Siviilien tilanne on muuttunut päivä päivältä ahtaammaksi. Jumissa on arviolta 250 000 siviiliä, joilta ovat vesi, ruoka ja lääkkeet lopussa. Pommi-iskuissa loukkaantuneita joudutaan hoitamaan muun muassa pika-amputoinnein.

Kovat pommitukset alkoivat viime viikon torstaina, kun Syyrian hallinto aloitti venäjän tuella hyökkäyksen Aleppon kapinallisalueille. Hauras tulitauko oli hajonnut vähän aiemmin.

Tuoreiden väkivaltaisuuksien arvioidaan olevan pahimpien joukossa yli viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan aikana.

Reutersin mukaan Venäjä oli perjantaina lähettämässä lisää sotalentokoneita Syyriaan.

Hyökkäysten yltyessä Venäjän ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteet kiristyivät entisestään. Yhdysvaltain edustaja arvioi, että ne ovat kriittisessä tilassa mutteivät vielä täysin tuhoutuneet.

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov ovat olleet loppuviikon tiiviissä puhelinyhteydessä. Venäläisen diplomaatin mukaan Venäjä oli valmis harkitsemaan uusia keinoja Aleppon tilanteen vakauttamiseksi.

Lavrov arvosteli kuitenkin Yhdysvaltoja siitä, että maa ei ole onnistunut erottamaan maltillisia kapinallisjoukkoja niistä, jotka Venäjä luokittelee terroristeiksi. Lavrovin mukaan tämä on johtanut siihen, että Nusran rintamana aiemmin tunnettu jihadistijärjestö on Yhdysvaltain suojelemana rikkonut aseleposopimusta, jonka Yhdysvallat ja Venäjä solmivat syyskuun alkupuolella.

”Meillä on yhä enemmän syitä uskoa, että aivan alusta asti tarkoituksena oli säästää Nusra ja pitää se mukana suunnitelma B:n – – varalta, kun olisi aika vaihtaa [presidentti Bashar al-Assadin ] hallinto”, Lavrov arvioi Britannian yleisradion BBC:n perjantaina julkaisemassa haastattelussa.

Kerry taas on ollut turhautunut siihen, ettei ole saanut Yhdysvaltain asevoimia kunnolla taakseen pyrkimyksissään Syyrian sodan lopettamiseksi.

The New York Timesin haltuunsa saamassa äänitallenteessa Kerry kertoi edellisviikolla New Yorkissa ryhmälle syyrialaisia hävinneensä väittelyn voimankäytöstä.

”Ongelma on, että venäläiset eivät välitä kansainvälisestä oikeudesta mutta me välitämme.”

Kevin Lamarque / Reuters
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov Genevessä syyskuun alkupuolella.
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov Genevessä syyskuun alkupuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat