Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääni minimipalkalle, marihuanalle ja ehkä myös presidentille

Yhdysvalloissa valitaan marraskuussa presidentti, mutta samalla kantansa pääsee kertomaan paikallistason aloitteista, kuten esimerkiksi marihuanan laillistamisesta, kirjoittaa HS:n toimittaja Matti Kalliokoski.

Ulkomaat
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Maaliskuussa 2000 pääsin tutustumaan Yhdysvaltojen vaalijärjestelmään Floridan Orlandossa. Etukäteen minulla oli käsitys, että kyse olisi vain presidentinvaalien esivaalista, mutta viimeistään paikan päällä kuva muuttui.

Kun ihmisiä kerran houkuteltiin uurnille ottamaan kantaa puolueiden sisäiseen ehdokaskilpaan, heiltä kannatti samalla kysyä myös muista asioista. Vaalihuoneistossa oli saatavissa äänestyslippuja, joilla pystyi ottamaan kantaa kaupungin järjestyssäännön muuttamiseen ja muihin paikallisiin aloitteisiin. Ulkomainen vieraskin sai poimia liput mukaansa ja kierrellä vapaasti tutustumassa äänestyksen eri vaiheisiin.

Suomalaiseen vaalimenettelyyn tottuneelle ilmapiiri vaikutti rennolta ja kokonaisuus hiukan sekavalta. Kai tällaisellakin menolla on suurelle demokratialle pystytty presidentti valitsemaan, ajattelin.

Runsasta puolta vuotta myöhemmin seurasin koti-Suomessa varsinaisen presidentinvaalin etenemistä. Tuloksen valmistuminen viipyi. Demokraattien Al Gore ehdittiin jo julistaa voittajaksi, mutta pian ennuste vedettiin takaisin.

Yön mittaan alkoi käydä selväksi, että kilpa Goren ja republikaanien George W. Bushin välillä oli äärimmäisen tasainen juuri Floridassa. Aamun valjettuakaan ei tulos ollut kirkastunut. Seuraavien päivien aikana televisiouutiset ja lehtien sivut täyttyivät kuvista, joissa puutteellisesti rei’itettyjä äänestyskortteja tiirailtiin suurennuslasin kanssa.

Vaali oli päättymässä farssiin, kunnes Yhdysvaltojen korkein oikeus puhalsi äänestyspäätöksellä pelin poikki ja käytännössä ratkaisi valinnan Bushin hyväksi.

Varsinaisen presidentinvaalin päivä oli tuolloin ja on tänäkin vuonna marraskuussa. Suomesta katsoen Yhdysvalloissa valitaan yksi maailman mahtavimmista vallankäyttäjistä, jonka vaikutus ulottuu kauas maan rajojen ulkopuolelle.

Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolelta katsoen asetelma on toinen. Toki presidentin valinta saa suurimman huomion, mutta äänestäjää ei päästetä todellakaan helpolla. Hän saa halutessaan ottaa kantaa moneen valintaan.

Presidentin lisäksi marraskuussa valitaan liittovaltion kongressin alemman kamarin eli edustajainhuoneen kaikki 435 jäsentä kahden vuoden vaalikaudeksi sekä kolmasosa ylemmästä kamarista eli 34 senaattoria kuusivuotiskaudeksi.

Kahdessatoista osavaltiossa valitaan kuvernööri, ja lähes kaikissa osavaltioissa äänestetään niiden omista lainsäätäjistä. Monin paikoin otetaan kantaa myös syyttäjiin tai tuomareihin.

Vaalit koskevat myös paikallistasoa. Tärkeimpiä ovat suurten kaupunkien pormestarien valinnat.

Ja kaiken päälle äänestäjälle annetaan mahdollisuus kertoa kantansa moniin paikallisiin tai osavaltiotason aloitteisiin. Tyypillisimpiä aiheita ovat marihuanan laillistaminen tai minimipalkan korotus.

Monina vuosina paikalliset vaalit tai tunteita nostattavat aloitteet ovat tavalliselle amerikkalaiselle tärkeä syy käydä äänestämässä. Pääkaupunki Washington on usein henkisesti ja fyysisesti kaukana.

Tällä kertaa presidentinvaalien saama huomio on kuitenkin poikkeuksellinen. Vielä ei tosin tiedetä näkyykö se myös aktiivisena äänestämisenä.

Mihin äänestäjä sitten ottaa kantaa, kun hän äänestää tulevasta presidentistä? Ulkomaailman näkökulmasta presidentin ulkopoliittinen rooli korostuu. Hän on maan chief diplomat.

Se ei kuitenkaan ole presidentin ainut rooli. Hän on valtionpäämies, jonka nimeen tiivistyy usein myös eletty aikakausi. Presidentit siirtyvät virasta väistyttyään osaksi kansakunnan kunniagalleriaa.

Vallan kolmijakoon perustuvassa ja presidenttivetoisessa poliittisessa järjestelmässä presidentti johtaa toimeenpanovaltaa, joten hän on paljon tiiviimmin mukana sisäpolitiikassa ja käytännön hallinnossa kuin eurooppalaiset valtionpäämiehet.

Monelle presidentin aseman tekee erityiseksi se, että hän on armeijan ylipäällikkö. Se on merkittävä rooli maassa, joka jatkuvasti tuottaa uusia sotaveteraaneja.

Ja jos haluaa nimetä poliitikkojen joukosta yhden, joka on vastuussa talouspolitiikan onnistumisesta, oikea osoite on 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington DC eli Valkoinen talo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat