Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän Ruotsin-lähettiläs: Suhteet Ruotsiin heikoimmat vuosikymmeniin

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintsev sanoo Ruotsin radion haastattelussa, että Venäjän ja Ruotsin suhteet eivät olleet yhtä heikot edes 1980-luvun sukellusvenejahtien aikana.

Ulkomaat
 

Tukholma

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintsev katsoo, että Ruotsin ja Venäjän suhteet ovat heikoimmat vuosikymmeniin. Tatarintsev puhuu asiasta Ruotsin radion laajassa Lördagsintervjun-ohjelman haastattelussa.

Haastattelu käsitteli pitkälti sitä, kuinka Ruotsin ja Venäjän suhteet ovat viilentyneet Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan seurauksena. Lähettilään mielestä kyse ei ole Venäjän toimista, vaan Tatarintsev osoittaa syyttävällä sormella erityisesti Ruotsin mediaa.

Hänen mielestään kirjoittelu Venäjältä tulevasta uhkasta on ”hysteeristä”. Tatarintsev puhuu ”propagandakampanjasta”.

”Suhteemme ovat nyt vajonneet pohjalukemiin. Edes sukellusvenejahtien aikana vuosina -81, -82 ja -83 ei Ruotsin medioissa ollut yhtä kiivasta russofobista kampanjointia”, hän sanoo Ruotsin radiolle.

”Voit avata minkä hyvänsä ruotsalaisen lehden miltei minä päivänä tahansa ja löytää laajan kirjon Venäjän vastaisia artikkeleita. Juttuja kirjoitetaan Venäjän vakoilusta, siitä, että Gotlantiin hyökätään yhdessä yössä ja siitä, että pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta Natoon liityttäisiin mahdollisimman nopeasti.”

Tatarintsev sanoo, ettei Venäjä aiheuta Ruotsille uhkaa. Muun väittäminen on hänen mielestään pötypuhetta.

Tatarintsev ei halua kommentoida Ruotsin turvallisuuspoliisin keväällä vuosikirjassaan esittämää arviota, jonka mukaan kolmannes Venäjän lähetystyön diplomaateista Ruotsissa olisi itse asiassa peitetehtävissä ja harjoittaisivat tiedustelua.

”En kanna vastuuta siitä, mitä Ruotsin turvallisuuspoliisi kirjoittaa”, hän sanoi Ruotsin radiolle.

Ruotsin ja Venäjän suhteet ovat olleet hyvin viileät aina Krimin miehittämisestä alkaen. Toisin kuin Suomella, ei Ruotsilla ja Venäjällä ole ollut viime aikoina juuri lainkaan kontakteja korkealla tasolla.

Kesällä leimahti kiivas keskustelu, kun Ruotsin entinen puolustusministeri ja nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Karin Enström kyseenalaisti Suomen päätöksen kutsua Venäjän presidentti Vladimir Putin Suomeen.

Viime aikoina Ruotsissa niin ulkoministeri Margot Wallström kuin pääministeri Stefan Löfvenkin ovat antaneet ymmärtää, että nyt myös Ruotsilla on halukkuutta dialogiin. Minkä tason keskusteluista ja missä muodossa voisi olla kyse, ei ole silti haluttu vielä sanoa.

"Emme ole konkretisoineet tätä millään tavalla, mutta sanomme, että haluamme hyvää keskustelua, myös Venäjän poliittisen johdon kanssa", Löfven sanoi vastikään Ahvenanmaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat