Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan: Peli Turkin EU-jäsenyydellä on tullut päätökseen

Turkin presidentti vaatii Euroopan unionia päättämään, onko se valmis ottamaan maan täysjäseneksi vai ei.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Murat Cetinmuhurdar / Turkin presidentin palatsi
”Se, että maamme on pidetty oven takana odottamassa 53 vuoden ajan kertoo, mikä on EU:n suhtautuminen meihin”, Erdoğan sanoi.
”Se, että maamme on pidetty oven takana odottamassa 53 vuoden ajan kertoo, mikä on EU:n suhtautuminen meihin”, Erdoğan sanoi. Kuva: Murat Cetinmuhurdar / Turkin presidentin palatsi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaatii EU-maita päättämään, ovatko ne valmiita hyväksymään Turkin unionin täysjäseneksi. Hänen mukaansa vuosikymmeniä jatkuneet neuvottelut maan EU-jäsenyydestä ovat pisteessä, jossa pelin on loputtava.

”Jos EU aikoo tehdä Turkista täysjäsenen, olemme valmiita. Mutta heidän on syytä ymmärtää, että olemme tulleet pelin päätökseen”, Erdoğan sanoi lauantaina parlamentissa pitämässään puheessa.

Hänen mukaansa asian kiertely ei auta.

”On heidän päätöksensä, haluavatko he jatkaa matkaa Turkin kanssa vai ilman Turkkia. Heidän ei pitäisi asettaa vastuuta meille.”

Turkki ryhtyi tavoittelemaan EU-jäsenyyttä jo 1960-luvulla, mutta viralliset neuvottelut alkoivat vasta vuonna 2005.

Neuvottelut ovat kuitenkin edenneet hyvin hitaasti. Liittymisneuvotteluihin kuuluu 35 asiakokonaisuutta tai lukua, ja vasta 16:n osalta on aloitettu viralliset keskustelut.

”Se, että maamme on pidetty oven takana odottamassa 53 vuoden ajan kertoo, mikä on EU:n suhtautuminen meihin”, Erdoğan sanoi.

Vaatimukset heijastelevat Turkin ja EU:n suhteiden heikkenemistä. Erdoğanin itsevaltaiset otteet ovat herättäneet jo pidemmän aikaa kritiikkiä Euroopassa.

Todellinen suhteiden aallonpohja nähtiin Turkin heinäkuisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen, jolloin Erdoğan julkisesti purki pettymystään siihen, kuinka hitaasti Euroopan valtionpäämiehet olivat ilmaisseet tukensa hänelle. EU taas on kritisoinut Erdoğanin hallintoa siitä, kuinka heinäkuun jälkeen hallintoa on putsattu väitetyistä vallankaappausyrityksen suunnittelijoista ja tukijoista.

Myös pakolaiskriisi koettelee suhteita. Maaliskuussa EU ja Turkki tekivät sopimuksen, jossa Turkki sitoutui estämään siirtolaisten pääsyn Eurooppaan. Tästä hyvästä EU lupasi myöntää turkkilaisille oikeuden matkustaa Schengen-alueelle ilman viisumia.

EU on kuitenkin ollut haluton myöntämään viisumivapautta Turkin uuden terrorismilain vuoksi. EU:n mielestä laki rajoittaa sananvapautta ja helpottaa toisinajattelijoiden vangitsemista.

Puheessaan Erdoğan otti esiin myös viisumivapauden.

Hänen mukaansa on välttämätöntä, että EU myöntää viisumivapauden vielä lokakuun aikana, sopimuksen alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Erdoğanin mukaan lokakuu on tärkeä kuukausi EU:n ja Turkin välisten suhteiden kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat