Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Venäjää provosoi heikkous” – tutkijan mukaan Naton joukkoja vaarallisempaa Itämerellä olisi se, ettei niitä olisi

Jüri Luikin ura alkoi 26-vuotiaana neuvottelupöydästä Venäjän kanssa.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Kun Viro liittyi Natoon ja EU:hun 2004, Jüri Luik oli Viron suurlähettiläs Washingtonissa.
Kun Viro liittyi Natoon ja EU:hun 2004, Jüri Luik oli Viron suurlähettiläs Washingtonissa. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Luik on nähnyt käänteet Itämerellä

 Tutkimuskeskus ICDS:n johtaja Jüri Luik, 50, on ollut avainpaikalla, kun turvallisuustilanne Itämeren alueella on muuttunut.

 Kun Venäjä valtasi Krimin 2014, Luik oli Viron suurlähettiläs Moskovassa.

 Kun Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Natoon 2004, Luik oli Viron suurlähettiläs Washingtonissa.

 Kun Venäjä neuvotteli joukkojen vetämisestä Virosta 1992 – 94, Luik johti Viron delegaatiota salkuttomana ministerinä. Sen jälkeen hän oli ulko- ja puolustusministeri.

Tallinna. Kun joku epäilee, että Naton joukot Itämeren alueella vain yllyttävät Venäjää asevarusteluun, virolaisella tutkimuskeskuksen johtajalla Jüri Luikilla, 50, on vakiovastaus:

”Eniten Venäjää provosoi heikkous”, Luik sanoo tutkimuskeskuksessa ICDS (International centre for defence and security) Tallinnan Kadriorgin puiston reunalla.

Esimerkiksi Georgia 2008 ja Ukraina 2014 olivat heikkouden tilassa, jota Venäjä käytti hyväkseen, hän perustelee.

”Venäjään vaikuttavat vakauttavasti aina vahvuus ja selkeys siitä, missä rajat kulkevat”, sanoo Luik.

Luik aloitti uransa turvallisuuspolitiikan parissa 26-vuotiaana käytännössä suoraan neuvottelupöydästä Venäjän kanssa. Monet vastuutehtävät Virossa uskottiin nuorille, joita neuvostojärjestelmä ei ollut turmellut. Luikin tehtävä Viron itsenäisyyden palautuksen jälkeen 1992–1994 oli sopia Venäjän armeijan vetäytymisestä Virosta, jonne sen joukot olivat jääneet Neuvostoliiton perintönä.

Jüri Luikin nimi vilahtelee usein taustalla siellä, missä tehdään turvallisuuspoliittisia linjauksia.

Kesällä hänen nimensä vilahteli Naton varapääsihteeriehdokkaiden joukossa, tällä viikolla mustana hevosena Viron venähtäneessä presidentinvaalikampanjassa.

Viron puolustusministeriön rahoittamaan tutkimuskeskukseen hän tuli viime vuonna Moskovasta suurlähettilään tehtävistä.

Venäjän lähtökohta on aina kansallinen etu ja kaikki muu on epäoleellista, Luik jatkaa Venäjän analysointia.

”Minulla oli henkilökohtaisesti erinomaiset suhteet venäläiseen vastapuoleen. Se ei auttanut neuvotteluissa millään oleellisella tavalla”, hän sanoo.

Luikille valkeni neuvottelujen aikana se, mikä nykyisin tiedostetaan yleisesti länsimaissa. Venäjä ei haluakaan irtautua neuvostoperinteestä.

Siitä ei tulisikaan sellaista demokratiaa, kuin länsimaat toivoivat. Venäjä veti joukot Virosta 1994. Vastaavia läpimurtoja Viron ja Venäjän välisissä neuvotteluissa ei sen koommin ole nähty. Silloin ratkaisevaa oli länsimaisen verkoston tuki.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin arvosti suhteita länteen, ja Yhdysvaltojen presidenttiin, toisin kuin Vladimir Putin. Siksi lännen näkemyksellä oli silloin enemmän vaikutusta kuin nyt.

”Samoja vaikutuskanavia ei enää ole.”

Nyt Venäjän toimet ovat työntäneet Itämeren alueen rantavaltioita tiiviimmin yhteen.

Läntisten Itämeren rantavaltioiden puolustusyhteistyö elää parhaillaan jonkinlaista huippuhetkeä, arvioi Luik. Se on ollut yksi seuraus Venäjän sotatoimista Ukrainassa ja uhkailevasta käytöksestä Itämeren alueella.

Niin Naton kuin Yhdysvaltojen johtamiin harjoituksiin Itämeren alueella ovat osallistuneet myös Suomi ja Ruotsi. Nyt Yhdysvaltojen sotilaskoneet ovat nousseet ilmaan myös Suomen lentokentiltä.

Viro tukee myös Yhdysvaltojen ja Suomen kahdenkeskistä sotilaallisia projekteja, sanoo Luik. Kun ne eivät velvoita Yhdysvaltoja puolustamaan Suomea, ne tuskin vähentävät Suomen kiinnostusta Natoa kohtaan, hän arvioi.

Baltian maiden puolustuksen kannalta oleellista olisi kriisitilanteessa Naton liittolaisten mahdollisuus käyttää Suomen ja Ruotsin ilmatilaa, sillä maanteitse Baltiaa yhdistää seuraavaan Nato-valtioon Puolaan vain noin sadan kilometrin levyinen kaistale Valko-Venäjän ja Kaliningradin välissä.

Jäsenyys ei ole aina avainkysymys, sillä ero Suomen ja Ruotsin ja Naton jäsenvaltioiden välillä on monissa asioissa lähes kadonnut, sanoo Luik.

”Käytännössä jo nyt ovat olemassa kaikki rakenteet ja voimavarat, että Suomi ja Ruotsi voivat osallistua kaikenlaisiin kriisioperaatioihin Itämeren alueella”, sanoo Luik. Tositilanteessa edellytyksenä on enää poliittinen päätös.

”En usko, että kriisitilanteessa Baltian maat jätettäisiin yksin”, sanoo Luik.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat