Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikka Intian ja Pakistanin konflikti Kashmirista kuumenee sodan partaalle, intialainen ottaa rennosti

Intia kovensi strategiaa ja lähetti yölliset erikoisjoukot kaksi kilometriä Pakistanin puolelle. Nyt pelätään seuraavaa Kashmirin sotaa.

Ulkomaat
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Danish Ismail / Reuters
Intialaissotilaat vartioivat ulkonaliikkumiskiellon noudattamista Kashmirin Srinagarissa perjantaina.
Intialaissotilaat vartioivat ulkonaliikkumiskiellon noudattamista Kashmirin Srinagarissa perjantaina. Kuva: Danish Ismail / Reuters

Intialaisten suhde aseellisiin konflikteihin on hötkyilemättömämpi kuin meillä suomalaisilla, jotka emme ole sotineet sitten huhtikuun 1945. Silloin päättyi Lapin sota.

Intialaiset ovat tottuneet sotaan. He ovat itsenäisyytensä aikana eli vuodesta 1947 sotineet Pakistania vastaan vuosina 1947, 1965, 1971 ja 1999, Kiinaa vastaan vuonna 1962 ja Goaa miehittänyttä Portugalia vastaan vuonna 1961.

Tällä viikolla Intian ja Pakistanin ikuisuuskonflikti Kashmirista on lämmennyt taas kerran sodan partaalle. Hinduenemmistöinen Intia ja muslimien Pakistan ovat riidelleet, juonineet ja sotineet muslimienemmistöisestä Kashmirista vuodesta 1947. Molemmat pitävät sitä osana itseään.

Intia lähetti keskiviikon ja torstain välisenä yönä erikoisjoukot kaksi kilometriä niin kutsutun tulitaukorajan (Line of Control) laittomalle puolelle ja väitti tehneensä kostoiskuja Pakistanin tukemia terroristeja kohtaan. Kaksi viikkoa sitten pakistanilaiset terroristit tappoivat 19 intialaissotilasta Intian armeijan tukikohdassa Urissa.

Lähetän pikaviestin intialaiselle kuvajournalisti Prashanth Vishwanathanille: Mitä Kashmirissa ja Punjabissa oikein tapahtuu? Pitäisikö tässä huolestua?

”Olen Kullussa Himachalissa tekemässä juttua ilmastonmuutoksesta. Mutta voin toki kysäistä joltain”, Prashanth vastaa sellaisella rentoudella, johon Suomessa kykenee vain savolainen ja Intiassa eteläintialainen.

Kuusi tuntia myöhemmin hän vaivautuu palaamaan moiseen pikkuasiaan: ”He [Intian asevoimat] ovat tehneet kirurgisen täsmäiskun. Eipä tuo ole niin iso juttu, ellei Pakistan reagoi siihen.”

Muistutan Prashanthia, että tämä on kulttuurikysymys. Me suomalaiset saisimme sätkyn, jos yksikin venäläissotilas astuisi taisteluvarustuksessa yli itärajan. Vaikka tuo ei tekisi muuta kuin poimisi kupillisen mustikoita Suomen puolelta.

Olen Kashmirin tilanteesta eri mieltä kuin Prashanth.

Torstaina iltapäivällä Intian johto määräsi, että joka ikinen kylä evakuoidaan asukkaista kymmenen kilometrin säteellä Pakistanin rajasta myös Punjabin osavaltiossa.

Moista ei ole tehty aikoihin. Intian ja Pakistanin konflikti on kiristynyt pahimmilleen sitten marraskuun 2008, jolloin kymmenen pakistanilaista terroristia saapui kumiveneillä Intian Mumbaihin ja tappoi 166 siviiliä.

Toki Intian joukot ovat aiemminkin ylittäneet vuonna 1972 sovitun Kashmirin tulitaukorajan, mutta koskaan aiemmin Intia ei ole tohtinut myöntää sitä. Pakistanilla kun on pelotteenaan ailahtelevaiset kenraalit ja maailman kuudenneksi suurin ydinasearsenaali, jonka alkuperä on Kiinassa.

Tällä kertaa Intia päätti tehdä kostoiskusta kansainvälisen shown.

On epäselvää, kuinka paljon uhreja tuli Intian iskussa. Siviiliuhreista ei toistaiseksi ole tietoa. Yksi intialaissotilas jäi pakistanilaisten vangiksi, ja Pakistan taas väitti, että kaksi sen sotilasta kuoli Intian tykistökeskityksen uhreina.

No, miksi vaahtoamaan? Miksi Suomessa asti pitäisi pillastua, jos kahden eteläaasialaisen valtion vuoristorajoilla tehdään pieni sotilasisku?

Toki siinä kuolee yksittäisiä sotilaita, ja se on omaisille maailmanloppu – mutta maapallo jatkaa radallaan.

Tähän asti historiassa on aina syntynyt joko pieni katastrofi tai iso katastrofi, kun Intia ja Pakistan ovat tapelleet.

Vuonna 1947 Intia itsenäistyi brittivallasta, ja osa Intian muslimeista puolestaan perusti Pakistanin. Kahtiajako johti historian kenties suurimpaan pakolaisuuteen, kun yli 14 miljoonaa ihmistä lähti evakkoon.

Samassa sotkussa käytiin myös lyhyt niin kutsuttu ensimmäinen Kashmirin sota.

Elo-syyskuussa 1965 käytiin se toinen Kashmirin sota. Vaikka se kesti vain 17 vuorokautta, kuolonuhreja tuli lähes 7 000.

Joulukuussa 1971 maat sotivat silloisessa Itä-Pakistanissa, joka sodan myötä itsenäistyi Bangladeshiksi. Sota oli taas lyhyt, mutta siinä kuoli 12 000-13 000 ihmistä.

Touko-heinäkuussa 1999 oli taas Kashmirin vuoro, kun Pakistanin sotilasjohtaja Pervez Musharraf teki maan siviilijohdolta salassa käsittämättömän hyökkäyksen Intian Kargiliin. Lyhyessä sodassa kuoli virallisten lukujen mukaan noin 1 000 ihmistä, mutta lukujen arvellaan olevan alakanttiin.

Jäätävin hetki Intian ja Pakistanin välillä koettiin talvella 2001 ja keväällä 2002. Viisi pakistanilaista terroristia hyökkäsi Intian parlamenttiin ja sai tapetuksi yhdeksän parlamentin työntekijää. Päämääränä oli täystuho.

Tiedustelupalvelu CIA pelkäsi joulukuussa 2001, että Intian armeija marssii Pakistaniin. Se taas johtaisi siihen, että viimeisessä hädässään Pakistanin kenraalit saattaisivat lähettää ydinkärjillä varustetut ohjuksensa kohti Intiaa. On arveltu, että maailma käväisi lähempänä ydinsotaa kuin kertaakaan sitten Kuuban ohjuskriisin lokakuussa 1962.

Kaksitoista viime vuotta Intia on kehittänyt Pakistania vastaan doktriinia, jonka nimi on Kylmäkäynnistys (Cold Start), eikä sillä ole mitään tekemistä Toyotan ja vuoristo-Kashmirin talvipakkasten kanssa.

Pähkinänkuoressa se on tämä: Jos jokin Pakistanin tukema ryhmä tekee iskun Intian puolelle, Intia tekee välittömästi aseellisen kostoiskun Pakistanin puolelle ja mobilisoi alle 72 tunnissa puoli miljoonaa sotilasta maiden rajan tuntumaan.

Doktriinia toteutettiin tällä viikolla. Tosin hieman hidasteltuna, sillä pakistanilaisten Urissa tekemän terroristi-iskun ja Intian vastaiskun välillä oli tasan kymmenen vuorokautta.

Kuinkahan tässä käy?

Leimahtaako vielä tänä vuonna seuraava Intian ja Pakistanin sota? Pakkaavatko Kashmirissa kesällä 2011 tapaamani Abdul, Rahat, Parvez ja nuori räppäritähti Roushan eli MC Kash pian matkalaukkujaan evakkobussiin?

Katsotaanpa ensin tilastoja. Niiden mukaan se on todennäköistä, sillä maat ovat vuodesta 1947 sotineet vähintään kerran kahdessa vuosikymmenessä. Nyt sodasta on seitsemäntoista vuotta.

Onneksi sodat eivät syty tilastollisesti, vaan useimmiten poliittisin päätöksin.

Intia ei tarvitse sotaa, eikä Pakistanille ole siihen paukkuja. Intia on taloudeltaan kahdeksan kertaa Pakistania isompi, joten se voi kuristaa naapuria sen avulla. Se voi vaikkapa estää Pakistanin kaupankäyntiä Persianlahden öljyvaltioiden kanssa.

Toinen kiristyskohde on vesi.

Himalajan rinteiltä Intian kautta Pakistaniin virtaa useita jokia, joista suurin on Indus. Nämä vesistöt ovat Pakistanille elintärkeitä.

Jos Intia tarpeeksi hermostuu, se patoaa ne.

Mihin se johtaisi, sitä en tohdi edes ajatella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat