Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimaat tuomitsevat sairaaloiden pommituksen Aleppossa – ”He pudottavat pommin, odottavat että siviilit vetävät haavoittuneita raunioista, ja pudottavat toisen pommin”

Britannian ulkoministerin mukaan Venäjä on syyllistynyt Syyriassa sotarikoksiin kohdistaessaan iskuja tietoisesti avustustyöntekijöihin.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Ilmapommituksissa tuhoutunut sairaala Syyrian Aleppossa lauantaina.
Ilmapommituksissa tuhoutunut sairaala Syyrian Aleppossa lauantaina. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Syyrian hallinnon joukot onnistuivat sunnuntaina valtaamaan uusia alueita kapinallisilta Aleppossa, tarkkailijajärjestö The Syrian Observatory for Human Rights kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Taistelujen lisäksi myös Syyrian hallinnon ja sitä tukevan Venäjän ilmaiskut kapinallisalueille jatkuivat sunnuntaina.

Ilmaiskujen jatkuessa Syyrian armeija vaati kapinallisia vetäytymään Alepposta.

”Armeijan johto kehottaa kaikkia Aleppon itäisten osien aseistautuneita taistelijoita jättämään nämä kaupunginosat ja antaa siviilien jatkaa tavallista elämäänsä”, armeija tiedotti valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan.

Itä-Aleppon siviilien tilanne on nyt kaikkea muuta kuin ”tavallinen”. Syyrian hallituksen ja Venäjän lentokoneet ovat pommittaneet kymmenen päivän ajan kiivaasti kapinallisten hallitsemia Aleppon itäosia. Elintarvikkeet, vesi ja lääkkeet alkavat ovat lopussa.

Pommitusten kohteista valtaosa on ollut siviilikohteita. Uhreja on jo noin 400, joista lähes kaikki ovat siviilejä. Esimerkiksi kapinallisalueiden sairaaloita on pommitettu tällä viikolla kahteen otteeseen, viimeksi lauantaina.

EU esitti sunnuntaina Aleppon siviilien auttamiseksi uuden suunnitelman, jonka mukaan kaupunkiin toimitettaisiin sairaalatarvikkeita, vettä ja ruokaa EU:n varastoista. Toimitukset olisivat puhtaasti avustusjärjestöjen vastuulla. EU:n ulkopoliittisen edustajan Frederica Mogherinin mukaan toimitukset saarrettuun kaupunkiin kuitenkin vaativat hyväksynnän konfliktin kaikilta osapuolilta.

Syyrian hallituksen joukot ovat pyrkineet häiritsemään aiempia toimituksia.

Sairaaloihin kohdistuneet pommitukset on tuomittu maailmalla laajalti.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Aleppoon ”sataa pommeja”. Se varoittaa, että jos pommitukset jatkuvat, kaupungissa ei kohta ole jäljellä enää yhtään toimintakykyistä sairaalaa.

”Kaikki tehohoitoyksiköt ovat täynnä. Potilaiden täytyy odottaa, että toiset kuolevat, jotta heidät voidaan siirtää vapaana olevaan sänkyyn”, sanoi lääkäri Abu Waseem järjestön tukemasta sairaalasta Aleppossa.

Tuoreiden väkivaltaisuuksien arvioidaan olevan pahimpien joukossa yli viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan aikana. YK:n humanitaarisesta avusta vastaava järjestö vaati sunnuntaina kiireellisiä toimia Aleppon ”helvetillisten olosuhteiden” päättämiseksi.

Länsimaat ovat moittineet pommituksia kovasanaisesti. Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault totesi, että sairaaloihin ja niiden henkilöstöön kohdistuvat iskut ovat sotarikoksia.

”Tekijät laitetaan vastuuseen”, Ayrault vakuutti lähettämässään lausunnossa.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson katsoo Syyrian ja Venäjän syyllistyvän ”ilmiselvästi sotarikoksiin” Aleppossa, uutistoimisto Reuters kertoo. Sunnuntaina konservatiivipuolueen kokouksessa puhunut Johnson sanoi rauhanneuvottelujen olevan siksi tässä vaiheessa mahdottomia.

Jo perjantaina hän sanoi The Sun -lehden julkaisemassa haastattelussa, että Venäjä on kohdistanut systemaattisia iskuja avustustyöntekijöihin.

”He pudottavat yhden pommin ja odottavat, että avustustyöntekijät tulevat ulos, siviilit vetävät haavoittuneita raunioista, ja viisi minuuttia myöhemmin he pudottavat toisen pommin.”

Johnsonin mukaan asiasta on todisteita.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier tuomitsi iskut.

”Aleppon pommitusten täytyy viimein loppua! He, jotka haluavat taistella terrorismia vastaan, eivät iske sairaaloihin”, Saksan ulkoministeriö välitti Steinmeierin lausunnon Twitterissä.

”Tarvitsemme Aleppoon tulitauon niin pian kuin mahdollista.”

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan sairaaloiden pommittaminen ei ole inhimillistä eikä hyväksyttävää. Hänen mukaansa Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja Venäjä vaikeuttavat rauhanponnisteluita.

Pommitusten kiihtyminen on kiristänyt myös Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä.

LUCAS JACKSON
Britannian ulkoministeri Boris Johnson.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat