Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaali-Auschwitz on uusi työkalu sotarikosten selvittämiseen – tarkka kuva keskitysleiristä auttaa oikeudenkäynneissä

Mallin avulla poliisit, syyttäjät ja tuomarit pääsevät tarkastelemaan näkymiä esimerkiksi vartiotornista.

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski / HS
Auschwitzin keskitysleirillä kuoli nykyarvioiden mukaan yli miljoona ihmistä.
Auschwitzin keskitysleirillä kuoli nykyarvioiden mukaan yli miljoona ihmistä. Kuva: Heikki Aittokoski / HS

Auschwitzin pahamaineisen keskitysleirin sulkemisesta on kulunut yli 70 vuotta, mutta elossa olevien keskitysleirin työntekijöiden sotarikosoikeudenkäynnit jatkuvat yhä.

Moni syytettynä ollut on väittänyt työskennelleensä keskitysleirillä autuaan tietämättömänä kaasukammioista ja ampumisista. Nyt tapausten tutkintaan on kehitetty uusi väline, jonka uskotaan auttavan väitteiden todenperäisyyden arvioinnissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Baijerin osavaltion rikostutkijat ovat kehittäneet Auschwitzista yksityiskohtaisen 3d-mallin, jota pääsee tarkastelemaan virtuaalilaseilla.

Mallin avulla poliisit, syyttäjät ja tuomarit pääsevät tarkastelemaan näkymiä esimerkiksi vartiotornista.

Vanhojen valokuvien ja asiakirjojen avulla on pystytty luomaan niin todenmukaiset näkymät, että mukana ovat esimerkiksi myöhemmin puretut rakennukset ja kaadetut puut. Lisäksi virtuaali-Auschwitzissa on simuloituja hahmoja, jotka esittävät vankeja ja vartijoita.

”Oikeuden kannalta on kysymys siitä, onko epäillyn täytynyt olla tietoinen ihmisten viemisestä kaasukammioon tai ammuttavaksi”, sanoo natsi-Saksan aikaisten sotarikosten tutkintaa johtava Jens Rommel AFP:lle.

”Tämä on erittäin hyvä ja moderni tutkinnan työkalu, koska se auttaa vastaamaan kysymykseen.”

Rommel uskoo, että uuden sovelluksen tarjoamat mahdollisuudet voivat tuoda oikeuden eteen vielä kymmeniä elossa olevia keskitysleirin entisiä työntekijöitä, joiden rikoksista ei ole ollut aiemmin tarpeeksi näyttöä.

3d-mallin kehittänyt Ralf Breker kuvailee sitä selvästi tarkemmaksi kuin esimerkiksi Google Earth.

”Kun johonkin kohteeseen tarkentaa, pystyy näkemään pienimmänkin yksityiskohdan.”

Kunnianhimoinen hanke on vaatinut veronsa: Breker kertoo nähneensä Auschwitzin arkistoissa niin hirvittäviä yksityiskohtia, että paatunutkin rikostutkija oli työpäivien jälkeen aivan uupunut.

”Sanat eivät riitä kuvaamaan niitä.”

Kun viimeisetkin natsi-Saksan sotarikosten tutkinnat on saatu päätökseen, tutkijat pitävät sinänsä mahdollisena, että 3d-malli voitaisiin luovuttaa holokaustimuseoiden käyttöön. Tällöin myös museovieraat pääsisivät tutustumaan Auschwitzin hyytävään tunnelmaan.

”Tietenkin meidän pitäisi olla erittäin varovaisia, ettei kukaan varasta mallia”, Breker sanoo. Hänen mukaansa olisi painajaismaista, jos data päätyisi esimerkiksi tietokonepelien pohjaksi.

Breker uskoo, että virtuaalitodellisuus on lähitulevaisuudessa hyödyksi myös muiden rikosten tutkinnassa.

”Kahdessa tai kolmessa vuodessa on mahdollista käydä virtuaalisesti kaikkien vakavien rikosten tapahtumapaikoilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat