Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia käynnistää neuvottelut EU-erosta maaliskuun loppuun mennessä

Pääministeri Theresa May nostattaa henkeä konservatiivien puoluekokouksen alla.

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE / Reuters
Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan neuvottelut EU-erosta alkavat ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.
Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan neuvottelut EU-erosta alkavat ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Lontoo

Britannian konservatiivihallitus aikoo käynnistää neuvottelut EU-erosta eli brexitistä ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Pääministeri Theresa May sanoi sunnuntaiaamuna BBC:n ajankohtaisohjelmassa, että neuvottelut alkavat ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Tarkkaa päivää ei ole vielä tiedossa.

Mayn mukaan prosessista päättäminen on sen jälkeen muiden EU-maiden käsissä. Britannian vastapuolena neuvotteluissa ovat nimenomaan muut 27 jäsenmaata.

Pääministeri Mayn ilmoitus tulee tarkkaan laskelmoituun aikaan, sillä konservatiivipuolueen puoluekokous alkaa sunnuntaina Birminghamissa.

Mayn kuherruskuukausi uutena pääministerinä on ollut hyvin lyhyt, ja konservatiivipuolueessa on oltu jo kärsimättömiä kuulemaan hallituksen suunnitelmia brexitin suhteen.

Osa konservatiiveista haluaa pikaeron ja mahdollisimman kauas EU:sta, osa kallistuisi pehmeämmän vaihtoehdon kannalle.

May ja brexit-ministeri David Davis ilmoittavat sunnuntaina myös uudesta lakihankkeesta, jonka on määrä kumota EU-lakien ylemmänasteisuus brittilakeihin verrattuna sitten kun brexit astuu voimaan.

Hankkeen on tarkoitus ”palauttaa määräysvalta Britanniaan”, kuten konservatiivien lehdistötiedote asian muotoilee. Se kumoaa myös vuoden 1972 lain, jolla Britannian liittyi 1973 nykyistä EU:ta edeltävän yhteisön jäseneksi.

Kyseessä on kuitenkin lähinnä hengen nostattaminen konservatiivien puoluekokouksen alla. Britannian EU-ero johtaa joka tapauksessa pesäeron tekemiseen EU-lainsäädäntöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat