Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 50 ihmistä kuoli Etiopiassa poliisin kyynelkaasun aiheuttamassa paniikissa

Tuhansia oromoita oli kokoontunut Bishoftussa sijaitsevalla järvelle juhlistamaan sadekauden päättymistä.

Ulkomaat
 
TIKSA NEGERI / Reuters
Loukkaantunut uhri odotti sunnuntaina apua Etiopian Bishoftussa.
Loukkaantunut uhri odotti sunnuntaina apua Etiopian Bishoftussa. Kuva: TIKSA NEGERI / Reuters

Kymmeniä ihmisiä tallaantui hengiltä sunnuntaina Etiopiassa, kun mellakkapoliisin käyttämä kyynelkaasu synnytti paniikin oromo-kansan uskonnollisessa tapahtumassa.

Tapahtuma oli vuotuinen festivaali oromoiden pyhänä pitämällä järvellä Bishoftussa. Tuhansia oromoita oli kokoontunut juhlistamaan sadekauden päättymistä, uutistoimisto AFP kertoo. Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan paikalla olisi ollut jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Seremonian aikana osa osallistujista risti käsivartensa päänsä yläpuolelle, mikä on oromoiden protestiele Etiopian hallitusta vastaan. Paikalla olleen AFP:n mukaan tilanne äityi pian mielenosoitukseksi, jossa protestoijat heittelivät kiviä ja poliisi ampui ilmaan, käytti kyynelkaasua ja löi pampuilla.

Valtiollinen media ilmoitti illalla kuolonuhreja olevan 52, uutistoimisto Reuters kertoo.

Oppositio sanoi luvun olevan korkeampi.

Oppositiossa olevan oromo-puolueen johtaja Merena Gudina sanoi sunnuntaina AFP:lle uhreja voivan olla jopa yli sata.

”Hallinto kerää ruumiita. Mutta kuulen kentältä, että kuolleita on yli sata”, Gudina sanoi.

Oromot ovat järjestäneet hallitusta vastustavia mielenosoituksia parin vuoden ajan. Ne ovat laajenneet muuallekin maahan.

Reutersin mukaan sytykkeenä vuonna 2014 olivat hallituksen suunnitelmat, laajentaa pääkaupungin rajoja. Oromot pelkäsivät suunnitelman uhkaavan heidän laidunmaitaan.

Taustalla oli jo ärtymys siitä, että oromoilla ei ole vaikutusvaltaa politiikassa, vaikka noin puolet asukkaista on oromoita. Esimerkiksi kesän 2015 parlamenttivaaleissa oppositiopuolueet eivät saaneet yhtään kansanedustajaa. Poliittisesti alistetusta asemasta on sittemmin tullut pääsyy mielenosoituksiin.

Sunnuntainakin mielenosoittajat huusivat hallituksen myötäilystä epäiltyjen puhujien päälle ”Tarvitsemme vapautta!” ja ”Tarvitsemme oikeutta!”

Etiopian yksinvaltainen hallitus on vastannut mielenosoituksiin kovilla otteilla. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ovat pidättäneet, kiduttaneet ja tappaneet satoja oromoita.

Tilanne sai kansainvälistä julkisuutta elokuussa, kun kestävyysjuoksija Feyisa Lilesa teki oromoiden protestieleen ylittäessään maaliviivan Rion olympialaisissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat