Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanäänestys ei saanut unkarilaisia liikkeelle – 98 prosenttia äänestäjistä vastustaa EU:n turvapaikkakiintiöitä

Alle puolet unkarilaisista saapui uurnille kansanäänestyksessä, joten sen tulos ei ole juridisesti sitova. Orbán katsoi äänestyksen kuitenkin tukevan hänen linjaansa.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
BERNADETT SZABO / Reuters
Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui toimittajille sen jälkeen, kun oli käynyt äänestämässä EU:n turvapaikkakiintiöistä järjestetyssä kansanäänestyksessä sunnuntaina.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui toimittajille sen jälkeen, kun oli käynyt äänestämässä EU:n turvapaikkakiintiöistä järjestetyssä kansanäänestyksessä sunnuntaina. Kuva: BERNADETT SZABO / Reuters

Ylivoimainen enemmistö sunnuntain kansanäänestyksessä äänensä antaneista unkarilaisista asettui odotetusti vastustamaan EU:n turvapaikanhakijakiintiöitä. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, tulokset näyttivät, että 98 prosenttia äänestäjistä vastusti EU:n suunnitelmia sijoittaa turvapaikanhakijoita Unkariin.

Kansanäänestyksessä unkarilaiset ottivat kantaa kysymykseen, sallivatko he EU:n asuttaa maahan muita kuin unkarilaisia ilman Unkarin parlamentin hyväksyntää. EU:n suunnitelmien mukaan Unkarin kuuluisi ottaa vastaan 1 294 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta.

Äänestystulos oli Unkarin hallituksen toiveiden mukainen. Hallitus on kehottanut laajalla mainoskampanjalla unkarilaisia äänestämään EU:n maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Äänestysaktiivisuus jäi kuitenkin niin matalaksi, ettei kansanäänestyksen tulos ole juridisesti sitova. Unkarin vaalikomitean mukaan vain 43 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä sunnuntain vaalissa.

Unkarissa kansanäänestyksen tulos on pätevä, jos äänestysaktiivisuus on vähintään 50 prosenttia.

Pääministeri Viktor Orbán kuitenkin katsoo saaneensa kansanäänestyksestä tuen linjalleen. Hän kommentoi tuloksia sunnuntai-iltana ja sanoi, ettei EU voi pakottaa Unkaria ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

Hän vetosi alhaiseen äänestysaktiivisuuteen aiemmissa kansanäänestyksissä. Lukumääräisesti useampi unkarilainen äänesti sunnuntaina turvapaikkakiintiöitä vastaan kuin vuonna 2004 EU-jäsenyyden puolesta.

”Tänään, 13 vuotta sen jälkeen, kun unkarilaiset äänestivät Euroopan unioniin liittymisen puolesta, unkarilaiset ovat jälleen tuoneet äänensä kuuluviin”, Orbán sanoi puheessaan. ”Saavutus on erinomainen, sillä ylitimme liittymisäänestyksen tuloksen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat