Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin kansanäänestysinto jäi vaisuksi – Orbán kääntää takaiskun luultavasti silti voitoksi

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai mitä halusi: työkalun oman politiikkansa tueksi, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Ulkomaat
 
LASZLO BALOGH / Reuters
Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina hyvin todennäköisesti ”ei” EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöille, mutta äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosenttiin. Kuvassa Serbian ja Unkarin rajalle pystytettyä raja-aitaa lähellä Asotthalomin kylää Unkarissa.
Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina hyvin todennäköisesti ”ei” EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöille, mutta äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosenttiin. Kuvassa Serbian ja Unkarin rajalle pystytettyä raja-aitaa lähellä Asotthalomin kylää Unkarissa. Kuva: LASZLO BALOGH / Reuters

Budapest

Mitä valtionjohto voi odottaa, jos se julistaa kansanäänestyksen asiasta, josta kansa on jo valmiiksi suhteellisen yksimielinen?

Selvää tukea omalle kannalle ainakin. Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina hyvin todennäköisesti ”ei” EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöille, mikä oli hallituksen tavoite. Kun äänistä oli laskettu lähes kaikki, hallituksen linjan mukaan eli "ei" oli äänestänyt 98,3 prosenttia. Osuus on laskettu vain hyväksytyistä vaalilipukkeista.

Mutta varmoissa kansanäänestysvoitoissa on myös varjopuoli.

Unkarin äänestyksessä uurnille vaivautui viimeisempien tietojen mukaan 43,35 prosenttia äänioikeutetuista, minkä vuoksi äänestyksen tulos ei ole laillisesti pätevä.

Tulos osoitti, että kansaa voi olla vaikea houkutella osallistumaan näytelmään, jonka koko juonikuvio loppuhuipentuma mukaan lukien on koko ajan ollut tiedossa. Moni keksi sunnuntaille muuta tekemistä.

Osa koki hallituksen miljoonien eurojen kampanjan rahan haaskuuksi ja siihen kuuluneen avoimen vihanlietsonnan vastenmieliseksi.

Pätevään tulokseen olisi tarvittu yli puolilta äänioikeutetuista äänestyslipuke, jota ei ole hylätty. Kansanäänestystä boikotoineet kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet ovat kehottaneet ihmisiä jättämään epäkelvon lipukkeen.

Hylättyjen äänestyslippujen osuus olikin huomattavan korkea. Yli kuusi prosenttia äänestäneistä eli yli 200 000 ihmistä jätti epäkelvon lipukkeen. Tavallisesti määrä on prosentin luokkaa, joten opposition protesti näkyy tuloksessa. Myös kadonneita lipukkeita oli tavallista enemmän.

Opposition mukaan matala äänestysprosentti on isku Unkarin pääministerille Viktor Orbánille. Äärioikeistolainen Jobbik on vaatinut Orbánin eroa.

Jobbik nähdään Unkarissa valtapuolueen mahdollisesti suurimpana haastajana tällä hetkellä.

Orbán tuskin eroaa. Huomattavasti todennäköisempää on, että hallitus kääntää tuloksen voitokseen. Sillä on käytännössä ilmatilaherruus televisiokanaville ja monissa uutismedioissa.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai mitä halusi: työkalun oman politiikkansa tueksi. Niistä, jotka vaivautuivat uurnille, valtaosa äänesti hallituksen linjan mukaisesti.

Orbán on populisti, jonka politiikka perustuu vastakkainasetteluun. Nykyisessä kuviossa hän asemoi itsensä kansan puolustajaksi ja Euroopan unioni eliitiksi, jota vastaan hän taistelee.

Vaikka kansanäänestyksen tulos ei ole pätevä, Orbán voi sanoa saaneensa kansalta vahvan mandaatin linjalleen vastustaa pakolaistaakan jakoa EU-maiden kesken.

Länsijohtajat ovat kutsuneet linjaa epäsolidaariseksi, mutta nyt hän voi sanoa toteuttavansa kansan tahtoa.

”Jos Euroopan unioni on demokraattinen – kuten uskomme sen olevan – se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa”, Orbán kommentoi äänestystä HS:lle sunnuntaiaamuna omalla äänestyspaikallaan Budapestissa.

Hallitus voitti äänestyksen, koska nyky-Unkarissa ei olisi päästetty äänestykseen kysymystä, jonka se olisi voinut hävitä.

Äänestyksen selvä häviäjä ovat sen sijaan Unkarissa jo olevat maahanmuuttajat Euroopan ulkopuolelta. Kuukausien ajan Unkarin valtiollinen media ja kadunvarsimainokset ovat niputtaneet pakolaiset ja siirtolaiset yhdeksi ryhmäksi ja sanoneet heidän olevan syyllinen terroriin Euroopassa.

Unkarilaiset ovat entistä enemmän maahanmuuttajia vastaan, mikä purkautuu kansalaisjärjestöjen mukaan vihamielisyytenä. Sanasta siirtolainen on tullut haukkumanimi.

Toinen häviäjä saattaa olla EU:n yhtenäisyys. Jos muut maat intoutuvat Orbánin esimerkin mukaisesti kampanjoimaan EU:ta vastaan sisäpoliittisista syistä, yhteistyö unionin sisällä tulee hankaloitumaan entisestään.

"Jos EU on demokraattinen, se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa" - HS tapasi äänestämässä käyneen Viktor Orbánin
"Jos EU on demokraattinen, se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa" - HS tapasi äänestämässä käyneen Viktor Orbánin
Unkarilaiset äänestävät sunnuntaina EU:n turvapaikanhakijakiintiöistä. Oppositio näkee äänestyksen osana pääministeri Viktor Orbánin valtapeliä. Mielipidemittausten mukaan valtaosa kansasta aikoo äänestää hallituksen kannan mukaisesti eli "ei" mahdollisille kiintiöille. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Suvi Turtiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat