Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin kansanäänestysinto jäi vaisuksi – Orbán kääntänee takaiskun silti voitoksi

Hallitus voitti äänestyksen, koska nyky-Unkarissa ei olisi päästetty äänestykseen kysymystä, jonka se olisi voinut hävitä, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.
"Jos EU on demokraattinen, se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa" - HS tapasi äänestämässä käyneen Viktor Orbánin
"Jos EU on demokraattinen, se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa" - HS tapasi äänestämässä käyneen Viktor Orbánin
Unkarilaiset äänestävät sunnuntaina EU:n turvapaikanhakijakiintiöistä. Oppositio näkee äänestyksen osana pääministeri Viktor Orbánin valtapeliä. Mielipidemittausten mukaan valtaosa kansasta aikoo äänestää hallituksen kannan mukaisesti eli "ei" mahdollisille kiintiöille. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Suvi Turtiainen.

Budapest. Mitä valtionjohto voi odottaa, jos se julistaa kansanäänestyksen asiasta, josta kansa on jo valmiiksi suhteellisen yksimielinen?

Selvää tukea omalle kannalle ainakin. Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina hyvin todennäköisesti ”ei” EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöille, mikä oli hallituksen tavoite. Kun äänistä oli laskettu lähes kaikki, hallituksen linjan mukaan eli "ei" oli äänestänyt 98,3 prosenttia. Osuus on laskettu vain hyväksytyistä vaalilipukkeista.

Mutta varmoissa kansanäänestysvoitoissa on myös varjopuoli.

Unkarin sunnuntain äänestyksessä uurnille vaivautui hallituslähteiden mukaan vain 43,35 prosenttia äänioikeutetuista, minkä vuoksi äänestyksen tulos ei ole laillisesti pätevä.

Tulos osoitti, että kansaa voi olla vaikea houkutella osallistumaan näytelmään, jonka koko juonikuvio loppuhuipentuma mukaan lukien on koko ajan ollut tiedossa. Moni keksi sunnuntaille muuta tekemistä.

Pätevään tulokseen olisi tarvittu yli puolilta äänioikeutetuista äänestyslipuke, jota ei ole hylätty. Kansanäänestystä boikotoineet kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet ovat kehottaneet ihmisiä jättämään epäkelvon lipukkeen.

Opposition mukaan matala äänestysprosentti on isku Unkarin pääministerille Viktor Orbánille. Äärioikeistolainen Jobbik on vaatinut Orbánin eroa.

Jobbik nähdään Unkarissa valtapuolueen mahdollisesti suurimpana haastajana tällä hetkellä. Orbán tuskin eroaa. Huomattavasti todennäköisempää on, että hallitus kääntää tuloksen voitokseen. Sillä on käytännössä ilmatilaherruus televisiokanavilla ja monissa uutismedioissa.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai mitä halusi: työkalun oman politiikkansa tueksi. Niistä, jotka vaivautuivat uurnille, valtaosa äänesti hallituksen linjan mukaisesti.

Orbán on populisti, jonka politiikka perustuu vastakkainasetteluun. Nykyisessä kuviossa hän asemoi itsensä kansan puolustajaksi ja Euroopan unionin eliitiksi, jota vastaan hän taistelee.

Vaikka kansanäänestyksen tulos ei ole pätevä, Orbán voi sanoa saaneensa kansalta vahvan mandaatin linjalleen vastustaa pakolaistaakan jakoa EU-maiden kesken.

Länsijohtajat ovat kutsuneet linjaa epäsolidaariseksi, mutta nyt hän voi sanoa toteuttavansa kansan tahtoa.

”Jos Euroopan unioni on demokraattinen – kuten uskomme sen olevan – se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa”, Orbán kommentoi äänestystä HS:lle sunnuntaiaamuna omalla äänestyspaikallaan Budapestissa.

Hallitus voitti äänestyksen, koska nyky-Unkarissa ei olisi päästetty äänestykseen kysymystä, jonka se olisi voinut hävitä.

Äänestyksen selviä häviäjiä ovat sen sijaan Unkarissa jo olevat maahanmuuttajat Euroopan ulkopuolelta.

Kuukausien ajan Unkarin valtiollinen media ja kadunvarsimainokset ovat niputtaneet pakolaiset ja siirtolaiset yhdeksi ryhmäksi ja sanoneet heidän olevan syyllisiä terroriin Euroopassa.

Unkarilaiset ovat entistä enemmän maahanmuuttajia vastaan, mikä purkautuu kansalaisjärjestöjen mukaan vihamielisyytenä. Sanasta siirtolainen on tullut haukkumanimi.

Toinen häviäjä saattaa olla EU:n yhtenäisyys. Jos muut maat intoutuvat Orbánin esimerkin mukaisesti kampanjoimaan EU:ta vastaan sisäpoliittisista syistä, yhteistyö unionin sisällä hankaloituu entisestään.

Bernadett Szabo / Reuters
Viktor Orbán puhui toimittajille annettuaan äänensä sunnuntaina turvapaikanhakijakiintiöitä koskevassa kansanäänestyksessä.
Viktor Orbán puhui toimittajille annettuaan äänensä sunnuntaina turvapaikanhakijakiintiöitä koskevassa kansanäänestyksessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat