Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan yksinäisin mies johti demarit tuhoon

Sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez ei kerta kaikkiaan suostunut mahdollistamaan Mariano Rajoyn johtamaa konservatiivien vähemmistöhallitusta. Puoluetoverit pakottivat hänet eroamaan.

Ulkomaat
 
SUSANA VERA / REUTERS
Pedro Sánchez poistui lavalta ilmoitettuaan eroavansa Espanjan sosialistipuolueen johdosta Madridissa lauantaina.
Pedro Sánchez poistui lavalta ilmoitettuaan eroavansa Espanjan sosialistipuolueen johdosta Madridissa lauantaina. Kuva: SUSANA VERA / REUTERS

Madridilainen taloustieteilijä Pedro Sánchez, 44, on viime viikot vaikuttanut Espanjan yksinäisimmältä ihmiseltä. Sosialistipuolueen johtaja Sánchez piti päänsä, vaikka lähes koko maa toivoi hänen muuttavan mieltään. Lopulta uppiniskaisuus pakotti hänet eroamaan, ja kamppailun jäljiltä puolue on säpäleinä.

Sánchez ei kerta kaikkiaan suostunut mahdollistamaan Mariano Rajoyn johtamaa konservatiivien vähemmistöhallitusta, joka olisi avannut yhdeksän kuukautta pitäneen poliittisen umpisolmun ja estänyt kolmannet vaalit runsaan vuoden sisään. Siihen ei olisi vaadittu sosialisteilta varsinaista tukea vaan ainoastaan tyhjän äänestämistä.

Lauantaina Sánchez jätti tehtävänsä, kun puolet puolueen johtoryhmästä oli eronnut protestina ja puoluevaltuusto oli asettunut häntä vastaan käytännön epäluottamusäänestyksessä. Jo aiemmin Sánchezin olivat ottaneet hampaisiinsa arvovaltainen entinen pääministeri Felipe González (virassa 1982–1996) ja maan suurin sanomalehti, puolueen tavoin sosiaalidemokraattinen El País.

Sosialistit näkevät Rajoyn tyypillisesti korruptoituneena arkkivihollisenaan, mutta perusteet tämän jatkokaudelle kävivät entistä painavammiksi – tai oikeammin perusteet sosialistien omalle roolille Espanjan johdossa kävivät entistä epätoivoisemmiksi.

Sosialistit ovat Espanjan toiseksi suurin puolue, mutta heidän historiallisen pieni äänisaaliinsa pieneni entisestään joulukuun vaaleista kesäkuun vaaleihin. Viimeinen niitti olivat Baskimaan ja Galician aluevaalit toissa sunnuntaina. Radikaali vasemmistopuolue Podemos kiilasi sosialistien ohi molemmissa, ja sama olisi uhannut uusissa kansallisissa vaaleissa.

Sánchez tuskin saavutti mitään ehdottomuudellaan. Jos hän olisi mahdollistanut Rajoyn jatkon kesäkuun vaalien jälkeen, sosialistit olisivat näyttäytyneet realisteina ja voineet keskittyä kohentamaan suosiotaan pääoppositiopuolueena. Olkoonkin, että puolueen kannatuksen lasku on pitkän ajan trendi, jonka voi nähdä osana Euroopan-laajuista sosiaalidemokratian kriisiä.

Sánchezille kyse oli periaatteesta. Hän haaveili loppuun asti omasta hallituksesta liittoutumalla Podemosin ja mahdollisesti jopa Katalonian separatistien kanssa, mikä olisi ollut monelle sosialistipuolueessa pyhäinhäväistys.

Nyt sosialistien leiri on kahtia jakautunut rauniokasa, mutta Sánchezin syrjäyttämisen jälkeen se luultavasti antaa Rajoylle tämän tarvitsemat tyhjät äänet. Mikäli siis pääsee tekemään sen.

Jos Rajoy ei asetu parlamentin luottamusäänestykseen lokakuun loppuun mennessä, laki määrää uudet vaalit, jotka koittaisivat ilmeisesti joulupäivänä. Sosialistien kannatus on syöksynyt niin, että vaaleihin lähteminen varmasti houkuttelee Rajoyta – niin myös Podemosin johtajaa Pablo Iglesiasia, joka kärkkyy vasemmiston irtoääniä.

Tuli uusia vaaleja tai ei, sosialistien itsetuho näyttää ojentaneen Espanjan ohjat konservatiiveille pitkälle tulevaisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat