Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbialaiset äänestivät yllättäen Farc-rauhansopimusta vastaan – kaatuuko vuosia neuvoteltu sopu?

Sopimusta vastusti 50,20 prosenttia äänestäjistä. Kyllä-puoli sai 49,80 prosenttia. Mielipidetiedustelut olivat ennakoineet sopimuksen verrattain selvää läpimenoa.

Ulkomaat
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Kolumbialaiset äänestävät sunnuntaina 2. lokakuuta vasemmistolaisten Farc-sissien kanssa tehdystä rauhansopimuksesta. Tavoitteena on päättää yli puoli vuosisataa kestäneet taistelut. HS haastatteli kolumbialaisia rauhan puolesta järjestetyssä tapahtumassa Bogotássa. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus ja leikaus: Juhani Niiranen

Jos kaikki olisi mennyt kuten Kolumbian johto suunnitteli, näinä päivinä marxilaiset Farc-sissit olisivat alkaneet kokoontua määrätyille alueille ja luovuttaa aseitaan. Ne olisi tuhottu YK:n valvonnassa.

Puolen vuosisadan sissisodasta piti siirtyä rauhaan.

Sunnuntaina suunnitelma kariutui. Joidenkin iloksi ja toisten epäuskoksi kolumbialaiset hylkäsivät rauhansopimuksen kansanäänestyksessä.

Rauhansopimus ehdittiin jo allekirjoittaa viime maanantaina juhlallisin menoin Cartagenan rannikkokaupungissa lukuisten maailman johtajien läsnä ollessa. Maailmalla sopimusta ylistettiin harvinaisena hyvänä uutisena.

Kolumbialaiset sen sijaan olivat selvästi jakaantuneita sopimuksen suhteen. Se kävi ilmi kansanäänestyksen tuloksesta. Sopimusta vastusti 50,20 prosenttia äänestäjistä. Kyllä-puoli sai 49,80 prosenttia. Mielipidetiedustelut olivat ennakoineet sopimuksen verrattain selvää läpimenoa.

Rauhansopimus näytti saavan kannatusta etenkin maaseudulla niillä alueilla, joita sota on koetellut. Sen sijaan monissa suurissa kaupungeissa – poikkeuksena esimerkiksi Bogotá – äänestettiin sopimusta vastaan. Niissä konfliktin seuraukset eivät ole samalla tapaa tuntuneet.

Rauhanjuhlallisuuksien tilalle astui epävarmuus. Kysytään: entä nyt?

Etukäteen hallitus puhui hyvin epämääräisesti siitä, mitä tapahtuu, jos sopimus hylätään, sanoi kansainvälisten suhteiden professori Arlene Tic kner Bogotásta keskustellessamme asiasta viime viikolla.

Se oli luultavasti tarkoituskin. Hallitus halusi antaa ymmärtää, että kaikki valuu hiekkaan, jos ei-puoli voittaa.

Niin tuskin käy, Tickner sanoi. Hän arveli, että hallitus yrittää tavalla tai toisella viedä läpi mahdollisimman paljon neuvoteltuja asioita, vaikka se ei nyt saa parlamentin hyväksyntää monille lakimuutoksille.

Sopimuksen vastustajat ovat sanoneet haluavansa neuvotella uudestaan Farcin kanssa. Sissijärjestö ilmoitti ennakolta, ettei uusia neuvotteluja tule.

Kansanäänestyksen tuloksen selvittyä sekä presidentti että Farc kuitenkin korostivat, että aselepo ja rauhanponnistelut jatkuvat. Tulevaisuus on silti epäselvä.

Monet kolumbialaiset kyllä kannattavat rauhaa, mutta eivät Farcin kanssa tehtyä sopimusta.

Yksi vastustajien argumentti on ollut, että Farcin taistelijat saavat etuja, joihin köyhät kolumbialaiset eivät ole oikeutettuja. Näihin kuuluu entisille sisseille alkuun maksettava kuukausiavustus.

Vastustajat ovat arvostelleet myös etenkin sitä, että monet rikoksiin syyllistyneet sissit välttäisivät vankilan, jos he tunnustavat tekonsa. Farc jatkaisi politiikassa poliittisena puolueena, ja se olisi saanut kiintiöpaikat parlamenttiin. Monet kolumbialaiset pitävät Farcin jäseniä silkasti huumeterroristeina. Farc taas tuskin alkaa neuvotella uudestaan päätyäkseen vankilaan.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että myös monet rikoksiin syyllistyneet armeijan jäsenet olisivat välttäneet vankilan. Rauhansopimuksen kannattajien mukaan totuuden selvittäminen on oikeuden ensimmäinen edellytys. Se painoi osalle äänestäjistä vaakakupissa vankeusrangaistusta enemmän.

Kansanäänestyksestä oli liikkeellä myös paljon virheellistä tietoa. Sitä edesauttoi se, että sopimus on hyvin tekninen ja pitkä, yli 290 sivua. Harva oli lukenut sitä. Osa sopimusta vastaan äänestäneistä luultavasti halusi ylipäätään ilmaista vastalauseensa hallitusta ja sissejä kohtaan. Rauhansopimus politisoitui vahvasti. Äänestysaktiivisuus jäi silti alhaiseksi, alle 40 prosenttiin.

Farcin kanssa on neuvoteltu rauhaa moneen otteeseen 1980-luvulta alkaen. Koskaan aiemmin sissien kanssa ei ole päästy rauhansopimukseen saakka. Kansanäänestys ei ollut välttämätön, mutta presidentti Santos halusi pitää sen rauhansopimuksen toteuttamisen tueksi. Näyttää siltä, että hän aliarvioi vastarinnan.

Kuten Britannian Brexit-äänestyksen jälkeen, Kolumbian tilanne herättänee väistämättä keskustelua siitä, milloin kansanäänestyksiä halutaan järjestää.

John Vizcaino / Reuters
Mielipidetiedustelut olivat ennakoineet sopimuksen läpimenoa, ja ei-kannan voitto itketti kyllä-leiriä sunnuntaina Bogotássa.
Mielipidetiedustelut olivat ennakoineet sopimuksen läpimenoa, ja ei-kannan voitto itketti kyllä-leiriä sunnuntaina Bogotássa.
Felipe Caicedo / Reuters
Kolumbian entinen varapresidentti Francisco Santos iloitsi sunnuntaina Bogotássa ei-äänien voitosta kansanäänestyksessä.
Kolumbian entinen varapresidentti Francisco Santos iloitsi sunnuntaina Bogotássa ei-äänien voitosta kansanäänestyksessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat