Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron uusi presidentti: ”Odotan silmä kovana Tallinna–Helsinki-tunnelin etenemistä”

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid.
Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid. Kuva: Marko Mumm

Tallinna. Presidentin tehtävä on nimetä ongelmat ja pitää niitä esillä, Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid, 46, sanoi lehdistötilaisuudessa maanantai-iltapäivänä pian valintansa jälkeen.

Kristallikruunujen loisteessa Viron parlamentin Valkoisessa salissa puhui vakava Kaljulaid.

”Aion olla hyvin vaativa ongelmiemme nostattaja ja muistuttaja, mutta samalla käsitellä niitä hienotunteisesti”, Kaljulaid sanoi.

Kaljulaid varoi arvioimasta edeltäjäänsä, mutta ero tuli selväksi jo ensimmäisistä lauseista. Hän alkaa kiinnittää Viron sisäisiin ongelmiin enemmän huomiota kuin edeltäjänsä. Presidentti Toomas Hendrik Ilveksen virkakausi päättyy ensi viikon tiistaina, jolloin Kaljulaid astuu virkaan.

Lehdistötilaisuudessa Kaljulaid nimesi yhden keskeisistä ongelmista:

”Tärkeintä on, että pääsisimme yli musta-valkoisesta mentaliteetista ja löytäisimme yhteisen tien”, hän sanoi.

Suomen ja Viron suhteissa vastavalittu presidentti ei näe ongelmia.

Suomen ja Viron välillä on erityissuhde, joka perustuu poikkeukselliseen keskinäiseen ymmärrykseen, arvioi Kaljulaid. Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa Kaljulaid oli 12 vuoden ajan toinen suomea puhuva jäsen.

”Suomalaiset kollegani sanoivat aina, että suomea puhuu täällä aina vähintään kaksi ihmistä, koska Kerstikin puhuu. Suomi on meidän salakielemme. Ja niin se on koko Euroopassa”, hän tiivisti HS:lle.

Kaljulaid on kasvanut Tallinnassa, mutta Suomen televisio ei ollut hänelle koskaan ikkuna länteen. Lapsuuden kodissa ei ollut televisiota. Kielen hän oppi työskennellessään 1990-luvulla puhelinyhtiössä Eesti telefon. Se kuului saksalaiselle Siemensille, jonka edustajina Virossa toimivat suomalaiset.

”Kuten kaikki virolaiset olemme käyneet paljon Suomessa. Odotan myös silmä kovana Tallinna-Helsinki-tunnelin kehitystä, jotta suhde olisi vielä tiiviimpi”, sanoi Kaljulaid.

Oikaisu klo 20:20: Kaljulaidin ikä korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat