Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova vai pehmeä brexit? Britit eivät osaa päättää mitä haluavat EU-erolta

Pääministeri Theresa Mayn yhdisti konservatiivit EU-eron taakse – jäsenyyden perään ei enää haikailla

Ulkomaat
 
Fakta

Pelissä poliittisetlupaukset

 Kova brexit (hard brexit) tarkoittaa, että Britannia jättää yhteismarkkinat ja EU:n tulliliiton.

 Sen sijaan pehmeässä brexitissä (soft brexit) Britannia jäisi mahdollisimman lähelle EU:ta eli osaksi sisämarkkinoita.

 Jos Britannia jää sisämarkkinoille, saa se tuskin rajoittaa EU-kansalaisten maahanmuuttoa. Britannian pitää myös maksaa EU:n kassaan.

Birmingham

Yksi asia on varma. Britannian konservatiivipuolueessa ei enää haikailla Britannian EU-jäsenyyden jatkon perään.

Nykyään EU-eron eli brexitin ottavat annettuna hekin, jotka vielä alkukesästä kamppailivat EU-jäsenyyden puolesta. Käännynnäisistä merkittävin on pääministeri Theresa May.

Samalla May on koonnut riitelevän konservatiivipuolueen ripeästi yhteisen asian taakse.

Konservatiivien nopea herääminen brexit-todellisuuteen kävi selvästi ilmi Birminghamissa, jossa alkoi sunnuntaina jokasyksyinen puoluekokous. Äänestäjien tahtoa ei lähdetä kyseenalaistamaan vaan lähes kaikki hävinneet tyytyvät osaansa.

”Voin vakuuttaa kansalaisille, että kansan viesti on kuultu selvästi ja kovaa. Ei jossittelua, ei mutkuilua. Toista kansanäänestä ei tule, sillä me eroamme EU:sta”, valtiovarainministeri Philip Hammond – itse entinen EU-jäsenyyden puoltaja – sanoi kokousväellä maanantaina.

Pääministeri May lupasi jo sunnuntaina, että brexit-neuvottelut käynnistetään maaliskuun loppuun mennessä. Tämä oli musiikkia niiden korville, jotka ovat pelänneet EU-eron pitkittyvän.

Artikkeliin liittyvät

Valuuttamarkkinoilla ei sen sijaan innostuttu Britannian lähdöstä brexit-neuvotteluihin. Punta heikkeni maanantaina euroa vastaan alimmilleen kolmeen vuoteen.

Hammond joutuikin varoittamaan, että edessä voi olla lisää turbulenssia. Markkinoilla ei pidetä epävarmuudesta.

Vaikka konservatiivit ovat nyt lähes yhtenä rintamana EU-eron takana, jakaa puoluetta brexitin sisältö. Osa haluaa niin sanotun kovan brexitin, osa valitsisi mieluummin pehmeän.

Kovassa brexitissä Britannia lähtee yhteismarkkinoilta, vapautuu EU-jäsenmaksuista, ja saa rajoittaa EU-maahanmuuttoa sekä solmia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa. Entisten EU-kumppanien sijaan lähimmiksi liittolaisiksi valikoituisivat esimerkiksi Yhdysvallat ja kansainyhteisön maat.

Pehmeässä brexitissä etusijalle pannaan yhteismarkkinoille jääminen. Tämän vaihtoehdhin kannattajien mielestä on järjetöntä, että Britannia kääntäisi selkänsä aivan vieressä oleville isoille EU-markkinoille.

Yhteismarkkinoille jäämisessä on kuitenkin hintansa, sillä muu EU ei anna brittien noukkia rusinoita pullasta.

May on tyrmännyt kahtiajaon kovaan ja pehmeään brexitiin:

”On täysin väärin ajatella, että pehmeä brexit tarkoittaisi jonkinlaista EU-jäsenyyden jatkoa, ja kova brexit tietoista päätöstä hylätä kaupankäynti EU:n kanssa.”

Britannian pitää kuitenkin päättää, mitä se oikein haluaa. Yhteismarkkinoille jääminen edellyttää mitä todennäköisemmin sitä, että Britannia ei voi rajoittaa EU-kansalaisten maahanmuuttoa. EU-maahanmuuton rajoittaminen on puolestaan keskeinen brexit-lupaus, johon Mayn hallituskin on sitoutunut.

Siksi May ministereineen onkin käytännössä kallistumassa kovan brexitin kannalle pakon sanelemana.

Konservatiivien puoluekokouksessa vieraillut ulkoministeri Timo Soini toivoo, että Britannian ja muiden 27:n EU-maan välille saadaan ripeästi mahdollisimman hyvä sopimus.

”Kannattaa ottaa järki käteen ja tehdä niin hyvä diili kuin mahdollista. Kaikki tarvitsevat sen. Ei saa olla pahaa tahtoa tai mitään revanssimielialaa”, Soini kertoi Birminghamissa.

Hän tapasi puoluekokouksessa Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin sekä brexit-ministerin David Davisin. Johnsonin kanssa Soinilla oli 40 minuutin mittainen kahdenvälinen neuvonpito.

Soinin mukaan niin Britannialta kuin muulta EU:ltakin vaaditaan neuvotteluissa valmiutta kompromisseihin. Kumpikaan osapuoli ei pysty sanelemaan sopimuksen ehtoja.

Etenkin Suomelle, Ruotsille, Tanskalle ja Hollannille on tärkeää, että brittien kanssa saadaan nopeasti toimiva sopimus. Soini sanoo luottavansa myös Saksan ”järkevyyteen” tosi paikan tullen. Kapuloita rattaisiin voi tulla sen sijaan tulla joistakin Keski- ja Itä-Euroopan maista.

Monia suomalaisia on huolettanut se, saavatko suomalaiset muuttaa enää Britanniaan brexitin toteuduttua.

”Uskon, että sellainen diili saadaan, että suomalaiset pääsevät tänne yhä töihin ja opiskelemaan. Suomi ajaa tietysti suomalaisten etua.”

Tulevaisuudessa Britanniaan muutto voi kuitenkin edellyttää sitä, että tulijalla on jo valmiiksi työ- tai opiskelupaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat