Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viroon ensimmäinen naispresidentti

Kersti Kaljulaid, 46, punnitsee tarkoin sanansa, hymyilee herkästi ja on tottunut jyrkkiin urakäänteisiin.

Ulkomaat
 
Marko Mumm.
Valokuvaajien piirittämä Kaljulaid kuunteli tuloksen parlamentin parvella raikuvien suosionosoitusten saattelemana.
Valokuvaajien piirittämä Kaljulaid kuunteli tuloksen parlamentin parvella raikuvien suosionosoitusten saattelemana. Kuva: Marko Mumm.

Tallinna

Kersti Kaljulaid, 46, valittiin maanantaina keskipäivällä Viron presidentiksi 81 äänellä Viron 101:n kansanedustajan parlamentissa, riigikogussa.

Valokuvaajien piirittämä Kaljulaid kuunteli tuloksen parlamentin parvella raikuvien suosionosoitusten saattelemana. Tunnelma parvella oli jo ennen ääntenlaskentaa rento. Jotkut ottivat selfieitä itsestään Kaljulaidin kanssa.

Äänestys parlamentissa suoritettiin rastilla lappuun, sillä ehdokkaita oli kuudennella äänestyskierroksella vain yksi.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa työskennellyt Kaljulaid nostettiin vasta vajaa viikko sitten puolueiden kompromissiehdokkaaksi. Jatkossa Kaljulaid tarttuu Viron ongelmiin tarkastajan ottein.

”Aion olla hyvin vaativa ongelmiemme nostattaja ja muistuttaja, mutta samalla käsitellä niitä hienotunteisesti”, Kaljulaid sanoi valintansa jälkeen lehdistötilaisuudessa Viron parlamentissa.

Presidentin keskeiseksi rooliksi Kaljulaid nimesi Viron ongelmien nimeämisen ja esillä pitämisen. Näin hän poikkeaa edeltäjästään Toomas Hendrik Ilveksestä, joka profiloitui ennen muuta Viron maineen vaalijana ulkomailla.

Kaljulaidista on vasta viikon aikana tullut tuttu televisiokasvo. Selväsanainen nainen, jonka hymykuopat nousevat herkästi esiin, on herättänyt nopeasti sympatioita katsojissa ainakin sosiaalisen median perusteella.

Viron yleisradioyhtiön sunnuntai-illan vaaliväittelyssä Kersti Kaljulaid oli ainoa osallistuja. Vastaukset olivat tarkoin punnittuja.

Toimittajat kysyivät esimerkiksi, pitäisikö Viron presidentin ottaa kantaa Ruotsin ja Suomen liittymiseksi Natoon.

”Ei ole meidän murheemme, haluavatko Ruotsi ja Suomi liittyä jäseniksi. Meidän etumme mukaista on, että yhteistyö meidän välillämme toimii, kahden- tai monenkeskisesti. Oleellista on yhteistyö”, vastasi Kaljulaid.

Lehdistötilaisuudessa Kaljulaid kiitteli Suomen ja Viron erityissuhdetta.

”Odotan silmä kovana Tallinna–Helsinki-tunnelia”, Kaljulaid sanoi HS:lle.

Kaljulaid ei ole Virossa julkkis, mutta kyllä hänet on aiemminkin huomattu. Riippumaton demokraattisen yhteiskunnan edistäjä, Open Estonia Foundation, palkitsi hänet toissa vuonna yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisesta.

Kansalaisyhdistys, Euroopa liikumine, valitsi Kaljulaidin vuoden eurooppalaiseksi 2009.

Radion kuuntelijat muistavat 2000-luvulta nopeasti reagoivan, hyväntuulisen naisäänen yhteiskunnallisista keskusteluohjelmista, joissa muut osallistujat olivat miehiä.

Paluu 12 vuoden Luxemburgissa työskentelyn jälkeen Viroon presidenttinä ei ole ensimmäinen nopea alan vaihto.

Alun perin Kaljulaid opiskeli Tarton yliopistossa biologiksi. Kahden lapsen yksinhuoltajana hän päätti kuitenkin luopua tiedenaisen urasta ja suoritti tutkinnon myös liikkeen johtamisessa.

Yksityiselämänsä Kaljulaid on onnistunut pitämään poissa julkisuudesta. Hän on naimisissa tietotekniikkainsinöörin kanssa, ja hänellä on yhteensä neljä lasta ja yksi lapsenlapsi.

Kaljulaid kuuluu Viron itsenäisyyden alkuvuosina työelämään siirtyneiden sukupolveen, josta moni päätyi nuorena vastuutehtäviin.

Kun Kaljulaid siirtyi pääministeri Mart Laarin neuvonantajan paikalta Irun sähkövoimalan johtoon vuonna 2002, hän oli 32-vuotias.

Alkajaisiksi hänen piti allekirjoittaa seuraavan vuoden budjetti. Tonneittain dieseliä on varattu koneille, joita teillä ei enää ole, Kaljulaid oli huomauttanut sivumennen.

Tapaus teki vaikutuksen työntekijöihin niin, että he kertoivat siitä myöhemmin tutustumiskierroksella käyneelle ryhmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat