Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten ahdinko vetosi suomalaisiin – Unicef-lahjoitukset Syyriaan kolminkertaistuivat viime vuodesta

Suomen Punaisella Ristillä lahjoitukset Syyrian ovat hiipuneet. Vaikka avustuskuljetukset Aleppoon ovat jumissa, lahjoitukset tulevat huutavaan tarpeeseen Syyriassa. Järjestöt ylläpitävät muun muassa terveydenhuoltoa ja vedenjakelua.

Ulkomaat
 

YK:n lastenrahaston Unicefin kautta Syyriaa on autettu tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna.

Varainhankinnan apulaisjohtaja Minna Karvinen kertoo, että suomalaiset ovat lahjoittaneet Syyrian lapsille tänä vuonna jo 600 000 euroa, kun koko vuonna 2015 lahjoitettiin vain noin 200 000.

”Nyt viikonlopun aikana yksistään tuli tuhat tekstarilahjoitusta. Viime aikojen uutisointi on selkeästi havahduttanut ihmisiä, vaikka kyseessä on hankala ja pitkäkestoinen kriisi.”

Karvisen mukaan normaalisti tekstiviestilahjoituksia tulee viikonlopun aikana vain yksittäisiä, ellei Unicefilla ole erillistä kampanjaa meneillään tai äkillinen katastrofi herättele lahjoittajia.

”Syyrian sota on ollut keräyskohteena tosi hankala, koska se on ihmisten aiheuttama pitkäkestoinen kriisi. Sellaisille on yleensä vaikeampi kerätä lahjoituksia kuin luonnonkatastrofeille.”

Syyrian sota alkoi jo vuonna 2011, ja suomalaistenkin lahjoitushalu ehti jo kriisin aikana hiipua. Tänä vuonna sota on yltynyt kuitenkin brutaaliksi, ja etenkin aleppolaisten ahdinko on saanut merkittävästi mediahuomiota ja herättänyt keskusteluja sosiaalisessa mediassa.

Kristillinen kehitysyhteistyöjärjestö World Vision on kerännyt tänä vuonna 50 000 euroa Syyrian avustamiseksi, ja edessä on vielä joulukeräys. Viime vuonna summa oli samaa luokkaa, mutta silloin World Vision kampanjoi erikseen Syyrian puolesta.

”Tänä vuonna meillä ei ole ollut erillisiä kampanjoita Syyriaan liittyen, joten tulos on hyvä. Ihmiset selkeästi haluavat auttaa”, kertoo ohjelmajohtaja Annette Gothóni.

Suomen Punaisella Ristillä vastaavaa piikkiä lahjoituksissa ei ole ollut, kertoo varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta.

”Tilanne on jatkunut niin hirveän kauan, että väsymys ja toivottomuus näkyy myös lahjoituksissa.”

Koko viime vuoden aikana suoraan Syyrian kohdistui lahjoituksia 380 000 euroa, kun tänä vuonna lahjoituksia on kertynyt jo tähän mennessä vain 75 000 euroa.

Syyrian tilanne oli kuitenkin myös isosti esillä SPR:n Nälkäpäivä-keräyksessä syyskuussa. Keräyksen rahoja ei ole eritelty, vaan ne kerätään yleiseen katastrofirahastoon, josta varoja kanavoituu myös Syyriaan.

Myös Kirkon ulkomaanavun Syyria-avustukset ovat selvästi hiipuneet. Tänä vuonna yksityisiä lahjoituksia on tullut tähän mennessä kaikkiaan 290 000 euroa, kun viime vuonna niitä kertyi peräti 1 075 000 euroa.

Varainhankintayksikön päällikkö Johanna Karjalainen kertoo, että Kirkon ulkomaanapu painotti viime vuonna juuri Syyriaa keräyksissään ja pyysi avustuksia myös ilmaisissa tv-spoteissa Ylen kanavilla. Tänä vuonna Syyria on näkynyt lähinnä verkkomainonnassa.

Avun saaminen perille piiritetyille alueille on ollut hyvin vaikeaa, ja avustustyöntekijöitä on kuollut pommituksissa. Onnistumisiakin on silti tullut.

”Olemme saanut apua perille, vaikka vasta olikin tämä pommitus, jossa kuoli 18 Punaisen Ristin ihmistä, mikä oli aikamoinen järkytys. Aleppo on tällä hetkellä hankalin paikka, eikä sinne saada apua vietyä nyt apua, mutta muualla apua annetaan esimerkiksi sairaaloita ja klinikoita pyörittämällä”, kertoo Laurinsilta.

Myös Unicefin Karvinen korostaa, että lahjoitukset tulevat huutavaan tarpeeseen.

”Kuorma-autosaattueet pääsivät juuri viemään tärkeää ruoka- ja lääkeapua neljään piiritettyyn kaupunkiin, kuten esimerkiksi Madayaan.”

Sodan polttopisteet ovat kuitenkin vain pieni osa Syyriassa jatkuvasti tehtävää työtä. Karvisen mukaan Unicef turvaa esimerkiksi vedenjakelun 13 miljoonalle ihmiselle. Järjestö auttaa myös muun muassa lasten terveydenhuollossa ja koulutuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat