Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirmumyrsky Matthew riepottelee köyhää Haitia – aalto tappoi miehen paiskautumalla kotitalon läpi

Myrskytuulen nopeudeksi mitattiin jopa 230 kilometriä tunnissa. Myrsky romahdutti sillan eteläisessä Haitissa.

Ulkomaat
 
Tältä näyttää hirmumyrsky Matthew avaruudesta kuvattuna
Tältä näyttää hirmumyrsky Matthew avaruudesta kuvattuna
Hirmumyrsky Matthew on iskemässä Haitiin. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on välittänyt kuvaa Matthewsta avaruudesta kuvattuna.

HS-AFP

Karibialla etenevä hirmumyrsky Matthew saavutti maanantaina Haitin ja Jamaikan ja toi mukanaan kovat tuulet ja sateet. Haitissa hirmumyrskyn takia kuoli tai katosi muutamia ihmisiä, kertoivat uutistoimistot.

Myrskytuulen nopeudeksi mitattiin enimmillään 230 kilometriä tunnissa. Vettä ennustettiin satavan jopa metrin vuorokaudessa.

Hirmumyrsky on iskenyt Etelä-Haitiin erityisen voimakkaasti.

Etelä-Haitin muusta maasta erottava silta romahti tiistaina illalla Suomen aikaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan silta oli ainoa väylä, joka linkitti pääkaupunki Port-au-Princen eteläiseen niemimaahan.

”Pidämme hätäkokouksen väylän palauttamisesta, mutta on vaikeaa löytää vaihtoehtoinen reitti”, kertoo pelastuspalvelun puhemies Edgar Celestin AFP:lle.

Celestinin mukaan juuri nyt on mahdotonta tietää mahdollisista kuolemantapauksista tai alueen aineellisten vahinkojen laajuudesta, koska alueella oleskeleviin ei ole saatu yhteyttä tai he eivät ole päässeet ulos arvioimaan tilannetta.

Merenpinnan nouseminen ja rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia Etelä-Haitissa sunnuntaista asti.

Port Salut’n rantakaupungissa Haitissa mies kuoli, kun aalto paiskautui hänen kotitalonsa läpi. Hän oli liian sairas hakeutuakseen suojaan, kertoivat viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jamaikalla rankkasateet katkaisivat pääkaupunki Kingstonin teitä, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Yli kymmenen miljoonan asukkaan Haiti on maailman köyhimpiä valtioita. Sinne on rakennettu myrskyn varalta 1 300 hätäsuojaa, joihin mahtuu 340 000 ihmistä. Parituhatta ihmistä on evakuoitu rannikolla sijaitsevista kodeistaan.

Haitilaiset ovat erityisen alttiita myrskyn riepotukselle, sillä tuhannet heistä asuvat yhä teltoissa vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä.

Partners in Healt -avustusjärjestön toimitusjohtaja Gary Gottlieb varoittaa, että hurrikaanin aiheuttaman fyysisen uhan lisäksi uhkaa tartuntatautien leviäminen Haitia.

”Sen taistellessa Zika-virusta ja pitkittynyttä koleraepidemiaa vastaan, hirmumyrsky on luonnonkatastrofi, joka pahentaa jo valmiiksi epätoivoista kansanterveystilannetta”, Gottlieb kertoo AFP:lle.

Matthew on voimakkain myrsky Karibialla sitten vuoden 2007. Se liikkuu hitaasti kohti pohjoista, ja myrskyn ennustettiin ohittavan tiistain aikana Haitin ja Jamaikan ja saavuttavan Kuuban itäosat ja Bahamasaaret.

Kuuba on ilmoittanut evakuoivansa 250 000 ihmistä myskyn tieltä. Matthew saattaa kulkea myös Floridan yli.

”Myrky on mahdollisesti katastrofaalinen”, sanoi meteorologi Dennis Feltgen Yhdysvaltojen kansallisesta hirmumyrskykeskuksesta.

CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Ihmisiä käveli pääkaupunki Port-au-Princen kaduilla hirmumyrsky Matthew kulkiessa Haitin ohi tiistaina.
Ihmisiä käveli pääkaupunki Port-au-Princen kaduilla hirmumyrsky Matthew kulkiessa Haitin ohi tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat