Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä etsii raakaa ratkaisua

Mitä Venäjän asevoimat ikinä aikookaan tehdä, se on syytä tehdä heti, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Taistelu Syyrian suurimman kaupungin Aleppon hallinnasta on jatkunut yli neljä vuotta. Venäjän ja sen tukeman Syyrian hallituksen ja hallituksen liittolaisten kesähyökkäys alkoi juhannuksena ja jatkuu edelleen.

Tuorein tulitauko astui voimaan syyskuun 12. päivänä ja kesti joten kuten neljä päivää, kunnes Venäjä jatkoi ilmahyökkäyksiä. Venäjä siis näyttää hakevan Aleppon kohtaloon sotilaallista ratkaisua, vaikka päinvastaisiakin arvioita on esitetty.

Aleppo on tärkeä, koska Venäjän tarkoituksena on saada Syyriaan pysyvä jalansija riippumatta siitä, kuka maassa valtaa pitää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime maaliskuussa, että vuosi sitten alkanut Venäjän asevoimien Syyrian-operaatio on täyttänyt tehtävänsä eli pelastanut presidentti Bashar al-Assadin hallinnon ja Venäjän ilmavoimat vetäytyy alueelta.

Osa kalustosta kotiutettiin maaliskuun aikana mutta vetäytymisestä ei ollut kysymys. Osa kalustosta jäi paikalle, ja samaan aikaan Venäjän Kaspianmeren laivasto ryhtyi ampumaan Syyriaan risteilyohjuksia. Tartusin satamaa huoltotukikohtanaan käyttävät Venäjän Välimeren-alukset kykenevät niin ikään iskemään Syyriaan.

Elokuussa venäläiskoneet tekivät ensimmäiset pommituslennot Syyriaan Hamadanin lentotukikohdasta Iranista. Samaan aikaan Venäjä ja al-Assadin hallitus ilmoittivat tehneensä sopimuksen Khmeimimin lentotukikohdan pysyvästä vuokraamisesta Venäjälle. Izvestija-lehden lähteiden mukaan uusien kiitoratojen sekä huolto- ja majoitustilojen rakentaminen aloitetaan saman tien.

Mitä Venäjän asevoimat ikinä aikookaan tehdä, se on syytä tehdä heti. Ensinnäkään Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeisestä ulkopolitiikasta ei tiedetä mitään varmaa. Sen sijaan varmaa on, että asevoimien määrärahat vähenevät.

Ensi vuoden budjetin ja kahden seuraavan vuoden budjettiraamin lisäksi Venäjä laatii asevoimien uutta, vuoteen 2025 ulottuvaa kehittämissuunnitelmaa. Puolustusministeriön ja valtiovarainministeriön näkemysero suunnitelman oikeasta hinnasta on noin 140 miljardin euron suuruinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat