Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipidekyselyt: Clintonin johto USA:n presidenttikisassa kasvoi ensimmäisen väittelyn jälkeen

FiveThirtyEight-sivuston laskujen mukaan Clinton voittaa vaalit 72 prosentin todennäköisyydellä, kun juuri ennen väittelyä todennäköisyys oli 55 prosenttia.

Ulkomaat
 
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä vaaliväittelyssä ehdokkaat eli demokraatti Hillary Clinton ja republikaani Donald Trump löysivät toisistaan paljon vikoja. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuva: CNN, leikkaus: Janne Elkki

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton on kasvattanut etumatkaansa republikaanien ehdokkaaseen Donald Trumpiin sitten viime viikon alun, jolloin kaksikko kohtasi ensimmäisessä keskinäisessä tv-väittelyssään ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Clintonin tulkittiin laajasti suoriutuneen paremmin väittelystä.

Mielipidekyselyjä analysoivan FiveThirtyEight-sivuston mukaan Clinton voittaa vaalit 72 prosentin todennäköisyydellä, kun juuri ennen väittelyä hänen voittonsa todennäköisyys oli vain 55 prosenttia.

Mielipidekyselyjen keskiarvoja seuraava RealClearPolitics kertoo, että viimeisimmissä kyselyissä Clintonin kannatus on ollut 48,1 prosenttia ja Trumpin 44,3 prosenttia. Väittelyn alla Clintonin johto oli 46,6–44,3.

Vastaavantyylisessä Huffington Postin keskiarvokoosteessa Clintonin kannatus oli maanantaina 47,2 prosenttia, Trumpin 41,2 prosenttia. Väittelyä edeltävänä päivänä Clintonin johto oli 47,0–42,0.

Voit tarkastella ehdokkaiden suosion kehitystä alla olevasta grafiikasta. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Uusimmista mielipidemittauksista uutiskanava CBS:n teettämä kysely kertoo, että Clintonia kannattaa nyt 45 prosenttia ja Trumpia 41 prosenttia yhdysvaltalaisista, jotka todennäköisesti äänestävät vaaleissa. Vastaavassa kyselyssä syyskuussa ennen väittelyä ehdokkaat olivat tasoissa 42 prosentissa.

Uutiskanava CNN:n teettämän kyselyn mukaan Clintonia kannattaa 47 prosenttia ja Trumpia 42 prosenttia todennäköisistä äänestäjistä. Vastaavassa kyselyssä syyskuun alussa Trump vielä johti luvuin 45–43.

Viikkolehti The Economistin teettämä kysely poikkeaa linjasta, sillä sen mukaan kummankin ehdokkaan kannatus on säilynyt lähes ennallaan, kun Clintonia kannattaa 43 prosenttia ja Trumpia 40 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä. Vastaavassa kyselyssä juuri ennen väittelyä kummankin kannatus oli yhden prosenttiyksikön suurempi.

Jo ensimmäisten väittelyn jälkeisten mielipidemittausten mukaan Clinton hyötyi väittelystä tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa. The Detroit Newsin ja WDIV-TV:n viime torstaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan Clinton johtaa Trumpia Michiganissa seitsemällä prosenttiyksiköllä. WBUR:n mittauksessa Clinton oli edellä seitsemän prosenttiyksikköä New Hampshiressa ja Mason-Dixonin mittauksessa neljä prosenttiyksikköä Floridassa.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 8. marraskuuta. Voittaja ei välttämättä tarvitse äänten enemmistöä. Katso videolta, miten vaalijärjestelmä toimii.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti – enemmistö äänistä ei takaa voittoa
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti – enemmistö äänistä ei takaa voittoa
HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää alle kolmessa minuutissa, kuinka Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä toimii ja mitkä osavaltiot voivat ratkaista koko kisan. Graafiikka: Boris Stefanov.
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Usa:n presidentinvaalien kamppailussa ehdokkaat eivät ole säästäneet sanojaan. HSTV kokosi yhteen, miten Hillary Clintonin ja Donald Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan lausuntojen perusteella. Toimitus & leikkaus: Esa Juntunen & Mark Autio.
USA:n presidenttikisan kova loppusuora
USA:n presidenttikisan kova loppusuora
Ehdokkaat kamppailevat katkeraan loppuun saakka saadakseen enemmistön valitsijamiehistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat