Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsi seuraa kauhulla Syyrian Aleppon tuhoa – Voiko kukaan pysäyttää Venäjää?

Venäjällä on YK:n turvaneuvostossa veto-oikeus ja ilmatorjuntakalustoa Syyriassa. Venäjä ja Syyria ovat lisäksi Kansainvälisen rikostuomioistuimen ulkopuolella.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Seif al-Dawlan alue Aleppossa perjantaina öisten ilmaiskujen jälkeen.
Seif al-Dawlan alue Aleppossa perjantaina öisten ilmaiskujen jälkeen. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Lännessä monet ovat seuranneet kauhulla tapahtumia Syyrian Aleppossa, jossa Syyrian hallinnon ja sitä tukevan Venäjän sotakoneet ovat pommittaneet kapinallisten hallussa olevia kaupunginosia jo lähes kaksi viikkoa.

Pommitusten alla on arvioitu elävän noin 250 000 siviiliä. Syyrian hallinto ja Venäjä eivät ole mitenkään välttäneet siviilikohteita, esimerkiksi sairaaloita on pommitettu useita kertoja.

Pommituksilla tuetaan maahyökkäystä, jossa Syyrian hallinnon joukot yrittävät vallata Aleppon kokonaan. Aleppo oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan toissa viikon perjantain ja viime sunnuntain välisenä aikana Itä-Aleppossa kuoli 2 342 siviiliä, joista 106 oli lapsia. Loukkaantuneita oli 1 129, joista 261 oli lapsia.

WHO:n tiedottaja Fadela Chaib kuitenkin sanoi Reutersille, että oikea luku on todennäköisesti paljon korkeampi. Kaikkia uhreja ei ole vielä löydetty raunioista.

Muun muassa Britannia ja Ranska ovat syyttäneet Venäjää sotarikoksista ilmapommitusten vuoksi. Maanantaina Yhdysvallat ilmoitti keskeyttävänsä Venäjän kanssa käymänsä neuvottelut, joilla on pyritty elvyttämään Syyrian tulitauko. Venäjä on puolestaan todennut, ettei tulitauolle ole nyt edellytyksiä.

”Kaikkien kärsivällisyys Venäjän kanssa on lopussa”, Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mutta voiko kukaan pakottaa Venäjää keskeyttämään pommitukset Aleppossa?

ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Sairaala tuhoutui ilmaiskussa Aleppossa lauantaina.
Sairaala tuhoutui ilmaiskussa Aleppossa lauantaina.
Voidaanko Venäjää painostaa poliittisesti?

YK:n turvaneuvosto alkoi maanantaina käsitellä Ranskan ja Espanjan valmistelemaa päätöslauselmaesitystä, joka muun muassa kieltäisi kaikki sotilaslennot Aleppon yli, uutistoimisto Reuters kertoo.

Venäjä on kuitenkin turvaneuvoston pysyvä jäsen, joka voi estää yksinkin minkä tahansa päätöslauselman. Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin sanoikin Reutersille, ”ettei ehdotus ole kovin houkutteleva”.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein vaati maanantaina jo turvaneuvoston pysyvien jäsenten veto-oikeuden rajoittamista tilanteissa, joissa epäillään vakavia sotarikoksia, uutistoimisto AFP kertoo.

Venäjä ei yksinkertaisesti välitä länsimaiden närkästyksestä, Prahan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkija Mark Galeotti arvelee artikkelissaan Foreign Policy -lehdessä.

”Jokaisen Venäjän Syyrian sotilasstrategiaa ymmärtämään pyrkivän olisi viisasta tutkia Vladimir Putinin kovakouraisia keinoja hänen ensimmäisessä johtamassaan sodassa eli verisessä toisessa Tšetšenian sodassa, joka kesti vuodesta 1999 vuoteen 2000”, Galeotti sanoo.

Venäjä pommitti silloin itsenäistymään pyrkivän osansa Tšetšenian pääkaupungin Groznyin raunioiksi, kuten se tekee nyt Aleppossa. Myös Venäjän viralliset kommentit kulkevat samaa latua. Se kiistää kaiken todisteista riippumatta. Jos kiistäminen ei riitä, se väittää muiden tekevän samaa tai pahempaa.

”Asian ydin on, että Moskova uskoo tällaisen uhkapelin toimivan, koska länsi on sekä kyyninen että helposti harhautettavissa”, Galeotti toteaa.

Venäjä ei esimerkiksi usko, että länsi jaksaa olla kovin kauan närkästynyt asiasta, hän arvioi. Kohta tulee jo jotain muuta pohdittavaa. Galeottin mukaan monet Venäjän johdossa myös uskovat, ettei lännellä olisi oikeasti mitään arvoja.

Venäjän päämäärä Syyrian sodan suhteen näyttää myös muuttuneen, Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi sanoo.

”Yksi Venäjän keskeisiä tavoitteita Syyrian operaationsa aloittamisessa oli päästä samaan pöytään Yhdysvaltain kanssa. Nyt tämä ei näytä olevan enää keskeistä”, hän sanoo.

ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Viime viikon lopulla otettu kuva näyttyy al-Kasehin alueen tuhoja Aleppossa.
Viime viikon lopulla otettu kuva näyttyy al-Kasehin alueen tuhoja Aleppossa.
Voidaanko Venäjää ja Syyriaa painostaa sotilaallisesti?

Kenenkään ulkopuolisen on teknisesti vaikea pysäyttää Venäjän ja Syyrian hallinnon koneita pommittamasta Aleppon itäosia, vaikka poliittinen päätös syntyisikin.

Venäjä on esimerkiksi vienyt Syyriaan ilmatorjuntajärjestelmiään. Latakian tukikohdassa on ainakin kolme SA-22-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Jo viime marraskuussa Venäjä ilmoitti vievänsä Syyriaan S-400- ja S-300-ilmatorjuntajärjestelmät. Tiistaina Venäjä kertoi siirtäneensä Syyriaan taas yhden S-300 järjestelmän.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konašenkov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan tiistaina, että järjestelmä on ”puhtaasti puolustuksellinen”.

Kun Syyrian kapinallisilla ei ole lentokoneita, lännessä on ihmetelty, ketä vastaan ilmatorjuntajärjestelmät ovat. Moni epäilee, että Yhdysvaltoja.

Teknisesti Yhdysvallat saattaisi pystyä tekemään iskuja, jotka ainakin haittaisivat Aleppon pommituksia. Se kuitenkin tarkoittaisi todennäköisesti suoraa yhteenottoa Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.

Venäjä onkin varoittanut Yhdysvaltoja suorista iskuista Syyrian hallintoa vastaan. Venäjän ulkoministeriön viestintäjohtaja Marija Zaharova sanoi lauantaina, että ne johtaisivat ”hirvittäviin, tektonisiin muutoksiin” Syyriassa ja Lähi-idässä.

Geologinen termi viittaa mannerlaattojen liikkumiseen.

Varoitukseksi voi tulkita myös Venäjän maanantaisen ilmoituksen, että se jäädyttää Yhdysvaltojen kanssa solmitun sopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut tuhota maiden ydinvoimaloissa yhteensä 34 tonnia ydinaseisiin soveltuvaa plutoniumia.

”Nyt siis signaloidaan jo ydinaseilla”, Upin Pynnöniemi sanoo.

”Venäjän maanantaina ilmoittamat vaatimukset ehdoista, joilla se alkaisi taas soveltaa sopimusta, ovat sellaisia, että on vaikea nähdä miten niiden pohjalta voidaan lähteä keskustelemaan ”, Pynnöniemi sanoo.

”Viesti on, että ei meitä kiinnosta keskustella teidän kanssanne.”

ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Voidaanko Venäjää painostaa taloudellisesti?

Länsi on myös vihjaillut talouspakotteilla. YK:n turvaneuvoston nyt käsittelemässä päätöslauselmaehdotuksessa mainitaan ”lisätoimet”, mitä yleensä pidetään diplomaattisena uhkauksena pakotteista, CBS News kertoo.

Yhdysvallat, EU ja monet muut maat ovat jo asettaneet Venäjälle talouspakotteita Krimin miehityksestä ja Itä-Ukrainan sotaan osallistumisesta. Venäjä on vastannut vastapakotteilla.

Varsinkin EU:ssa uusien pakotteiden säätäminen olisi todennäköisesti myös hidasta. Se voi myös olla poliittisesti hankalaa, sillä osa jäsenmaista näyttää haluavan enemminkin purkaa nykyisiä pakotteita.

Abdalrhman Ismail / Reuters
Seif al-Dawlan alue Aleppossa perjantaina öisten ilmaiskujen jälkeen.
Seif al-Dawlan alue Aleppossa perjantaina öisten ilmaiskujen jälkeen.
Voidaanko Venäjää ja Syyriaa painostaa oikeudellisesti?

Esimerkiksi Ranska ja Britannia ovat jo syyttäneet Venäjää sotarikoksista Aleppossa, minkä lisäksi YK:n edustajatkin ovat käyttäneet termiä.

Sotarikoksia käsitellään pääasiassa Haagissa sijaitsevassa Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Esimerkiksi Venäjä, Syyria ja Yhdysvallat eivät kuitenkaan ole ratifioineet perustamissopimusta eli Rooman perussääntöä, eivätkä siis ole luovuttaneet tuomioistuimelle toimivaltaa. Niiden kansalaiset eivät siis voi joutua Kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

”Haagin sotarikostuomioistuimen kädet on Syyrian sodan osalta aika lailla sidottu”, sanoo Turun yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen.

YK:n turvaneuvosto voisi periaatteessa perustaa Syyrian sodasta erillisen sotarikostuomioistuimen, kuten se teki Jugoslavian sodan kohdalla. Se perustettaisiin todennäköisesti osaksi Haagin tuomioistuinta.

Venäjä todennäköisesti estäisi sen turvaneuvostossa. Tällainen erityistuomioistuin olisi kiusallinen Venäjän lisäksi myös Yhdysvalloille, sillä se alleviivaisi sitä, ettei Yhdysvallatkaan ole ratifioinut Rooman perussääntöä.

”Vakavissa kansainvälisissä rikoksissa, kuten esimerkiksi kansanmurhissa ja sotarikoksissa, on universaali tuomiovalta”, Korhonen kertoo.

Tämä tarkoittaa, että valtio voi oman oikeusjärjestyksensä salliessa järjestää sotarikosoikeudenkäynnin, vaikka syytteessä oleva ei olisi sen kansalainen tai epäilty sotarikos ei olisi tapahtunut sen alueella.

”On tietenkin sattumanvaraista, kuka tunnistetaan ja saadaan kiinni”, Korhonen sanoo.

Korhonen huomauttaa, että pelkällä sotarikosepäilyllä on usein vaikutusta, vaikka oikeudenkäyntiin asti ei ikinä päästäisikään. Niin on käynyt aiemmin jo Syyriassa, jossa elokuussa 2013 hallintoa epäiltiin kemiallisesta iskusta. Sen jälkeen ainakin osa hallinnon kemiallisista aseista tuhottiin.

”Sotarikoksesta syyttäminen on hyvin leimaavaa ja sillä on siten paljon painostus- ja propaganda-arvoa kansainvälisissä suhteissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat