Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n maltillisen vasemmiston onnellisesta perheestä on jäljellä vain muisto

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja, joka on virkavapaalla kirjoittamassa kirjaa.
Petteri Kokkonen
Tony Blair ja Paavo Lipponen Lontoossa vuonna 2000.
Tony Blair ja Paavo Lipponen Lontoossa vuonna 2000. Kuva: Petteri Kokkonen

Kesäkuun alkupäivinä vuonna 1997 Malmössä oli koolla onnellinen perhe, liuta eurooppalaisia demareita.

Iloon oli syytä. Takana oli komeita vaalivoittoja. ”Kolmannen tien” kulkija, Britannian Tony Blair oli toukokuussa tehnyt lopun labour-puolueensa 18-vuotisesta korpivaelluksesta. Ranskalaissosialisti Lionel Jospin oli uunituore pääministeri.

Euroopan unionin silloisten 15 jäsenmaan pääministereistä peräti yhdeksän oli maltillista vasemmistoa, joukossa Suomen Paavo Lipponen. Seuraavana vuonna vaalivoittajien toverijoukkoon liittyi vielä Saksan Gerhard Schröder.

Blairia juhlittiin Malmössä. Hänen puheeseensa sisältyi kuitenkin varoitus: ”Meidän on uudistuttava tai kuoltava.”

Onnellinen perhe on muisto vain. Parikymmentä myöhemmin sosiaalidemokratia ei ole kuollut, mutta elämä on tuskaista ja uudistuminen vaikeaa.

Kärsimysnäytelmän tuorein osa nähtiin Espanjassa, jossa kannatuksensa menettänyt sosialistipuolue hajosi sisäisiin riitoihinsa ja puoluejohtaja Pedro Sánchez joutui eroamaan.

Britanniassa labourin paluu valtaan näyttää kaukaiselta haaveelta. Ranskassa, jos ihmeitä ei tapahdu, edessä on rökäletappioita ensi vuoden vaaleissa. Hollannin demareille on niin ikään käymässä huonosti.

Italiassa pääministeri Matteo Renzillä on meneillään uhkapeli. Hän on sitonut poliittisen pääomansa joulukuiseen kansanäänestykseen perustuslaillisista uudistuksista. Jos Italia äänestää ei, Euroopassa lienee yksi demarihallitus vähemmän.

Äärimmäinen esimerkki demariahdingosta löytyy Kreikasta, jossa vanha valtapuolue Pasok on eurokriisin aikana luhistunut muutaman prosentin sirpalepuolueeksi.

Suomen Sdp:n kannatuskehitys on eurooppalaisittain varsin tyypillinen. Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa demarit saivat 28,3 prosenttia äänistä, viime vuonna 16,5 prosenttia.

2000-luvun alun eurodemarien laskeva trendi ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö trendi voisi myös kääntyä. Mutta juuri nyt pitää kammata Eurooppaa todella tarkasti löytääkseen kukoistavan demaripuolueen, joka on vallassa.

Maltan demareilla menee sentään lujaa. Nykyinen pääministeri Joseph Muscat johti labourin vuonna 2013 liki 55 prosentin äänivyöryyn.

Noin 400 000 asukkaan Maltasta ei vain taida olla aatetovereille tiennäyttäjäksi. Ääniosuuden mittaluokkakin selittyy sillä, että Maltalla on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä.

Euroopan maltillisen vasemmiston näivettymistä on ruodittu runsaasti. Perussyyksi tavataan esittää talouden murrosta. Savupiipputeollisuus ja perinteinen työväestö ovat lähes kadonneet.

Toinen usein kuultu selitys on se, että sosiaalidemokraatit ovat saavuttaneet historialliset tavoitteensa. Hyvinvointivaltio on ollut jo kauan totta.

Kolmas suosittu selitys kuuluu, että muukalaisvastainen populistioikeisto ja velkaelvytyksellä hekumoiva populistivasemmisto ovat rokottaneet juuri demarien kannatusta.

Tämäkin on monessa maassa totta. Mutta jos demareiden alhoa arvioi, niin populistien triumfit eivät välttämättä ole syy vaan seuraus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat