Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirmumyrsky Matthew syöksyy kohti Floridaa – evakuointivaroitus 1,5 miljoonalle ihmiselle

Myrskytuulten murjomalla Haitilla 22 kuollutta. Presidentinvaalit lykkääntyvät.

Ulkomaat
 
Kuolonuhreja hirmumyrskyn kourissa
Kuolonuhreja hirmumyrskyn kourissa
Hirmumyrsky Matthewin edetessä Haitin lounaisosan yli monet ovat saaneet surmansa ja yhteydet ovat poikki.

Hirmumyrsky Matthew’n myrskykeskus eteni torstaina kohti Floridaa. Yhdysvaltain viranomaiset ovat antaneet evakuointikehotuksen lähes 1,5 miljoonalle ihmiselle Floridan kaakkoisrannikolla.

Matkallaan kohti Floridaa Matthew oli murjonut Kuuban saaren itäosia, Bahamasaaria, Haitia, Dominikaanista tasavaltaa ja Jamaikaa.

Haitissa ainakin 22 on kuollut rankkasateissa ja myrskytuulissa, joiden nopeudeksi on mitattu jopa 230 kilometriä tunnissa. Vettä on satanut vuorokauden aikana jopa metrin verran. Valtiojohto on ilmoittanut lykkäävänsä presidentinvaalia myrskytuhojen vuoksi.

Dominikaanisessa tasavallassa maanvyöryissä ja talon seinien romahtamisen takia on kuollut maan viranomaisten mukaan neljä ihmistä.

Matthew on voimakkain myrsky Karibialla sitten vuoden 2007.

Näin hurrikaani syntyy
Näin hurrikaani syntyy
Katso, miten trooppisia hirmumyrskyjä muodostuu ja mistä niiden tuhoisuus riippuu. Grafiikka ja leikkaus Sofia Pusa, Boris Stefanov

Alustavien tietojen mukaan Matthew ei runnellut Kuubaa yhtä pahasti kuin Haitia. Maa oli varautunut myrskyyn: 1,3 miljoonaa ihmistä on lähtenyt kodeistaan saaren itäosissa. Viranomaisten mukaan tuulet ovat nostaneet alueella viisimetrisiä aaltoja, mutta kukaan ei ole tiettävästi kuollut myrskyssä.

Kuuban saaren itäisimmässä kärjessä yhteys neljään kaupunkiin katkesi, kun kiviä levisi teille maanvyöryjen seurauksena.

Toistaiseksi myrskystä on pahimmin kärsinyt Haiti. Vaikka Haiti oli varautunut rakentamalla 1 300 myrskysuojaa, eivät läheskään kaikki asukkaat ole lähteneet kodeistaan, jotka ovat usein heikkoja hökkeleitä.

Moni paikalleen jäänyt on pelännyt asumuksensa ryöstöä.

Rannikolla sijaitsevan Les Cayesin apulaispormestari Marie Claudette Regis Deleme kuvasi tilannetta omassa kaupungissaan ”katastrofaaliseksi.” Tulva huuhtoi 70 000 asukkaan kaupungin, ja monesta talosta irtosi katto.

Hän itse joutui pakenemaan kokouksesta, kun tuuli vei rakennuksen katon.

Les Cayes’ssa toimivan katolisen hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Fonie Pierre kertoi yleisradioyhtiö BBC:n siteeraaman uutistoimisto AP:n mukaan, että moni on tullut pyytämään apua.

”Nyt se on myöhäistä. Emme voi enää evakuoida heitä.”

Tiistaina illalla Suomen aikaa Haitissa romahti silta, joka oli uutistoimisto AFP:n mukaan ainoa väylä, joka linkitti pääkaupunki Port-au-Princen eteläiseen niemimaahan.

Matthew on aiheuttanut laajoja tuhoja myös Haitin maataloudelle.

”Myrsky iski maatiloihin voimalla. Kasvit, pavut, riisi – kaikki ovat kadonneet,” sanoi hyväntekeväisyysjärjestö Heifer Internationalin Hervil Cherubin uutistoimisto Reutersille.

Haitilaiset ovat erityisen alttiita myrskyn riepotukselle, sillä tuhannet heistä asuvat yhä teltoissa vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä.

Partners in Healt -avustusjärjestön toimitusjohtaja Gary Gottlieb varoittaa, että hurrikaanin aiheuttaman fyysisen uhan lisäksi uhkaa tartuntatautien leviäminen Haitia.

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt 50 000 euroa katastrofirahastostaan myrskyn uhrien auttamiseen.

Avustusvarat käytetään köyhien yhteisöjen avustamiseen pahimmilla tuhoalueilla. Kotinsa ja omaisuutensa menettäneet perheet saavat hätäapua, kuten ruokaa, vettä ja välttämättömiä tarvikkeita.

”Koska sadot ovat monin paikoin tuhoutuneet, maassa tarvitaan myös ruoka-apua ja tukea maanviljelyksen uudelleen käynnistämiseen”, Kirkon Ulkomaanavun Haitin maapäällikkö Uluç Baslanti sanoo tiedotteessa.

ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters
Myrskytuulet repivät puita Haitissa Les Cayes’in kaupungissa tiistaina.
Myrskytuulet repivät puita Haitissa Les Cayes’in kaupungissa tiistaina.
RANDALL HILL
Myrskyevakuoinnit ovat alkaneet myös Yhdysvaltojen Etelä-Carolinassa. Dean Legge (vas.) auttoi kälyään Josey Vereeniä siirtämään huonekaluja Garden City Bearchilla.
Myrskyevakuoinnit ovat alkaneet myös Yhdysvaltojen Etelä-Carolinassa. Dean Legge (vas.) auttoi kälyään Josey Vereeniä siirtämään huonekaluja Garden City Bearchilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat