Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n varapresidenttiehdokkaat lupasivat vaaliväittelyssä kovaa linjaa Venäjän suhteen

Tim Kainella ja Mike Pencella oli monista asioista vastakkaiset mielipiteet, mutta myös eri käsitys faktoista

Ulkomaat
 
Pence: Putinin kutsuminen johtajaksi oli kritiikkiä Obamaa ja Clintonia kohtaan
Pence: Putinin kutsuminen johtajaksi oli kritiikkiä Obamaa ja Clintonia kohtaan
Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden varapresidentit kohtasivat väittelyssä tiistai-iltana Virginian Farmvillessä. Keskustelu kiihtyi, kun Hillary Clintonin varapresidenttiehdokas Tim Kaine otti puheeksi Donald Trumpin ja tämän varapresidenttiehdokkaan Mike Pencen puheet, joiden mukaan Vladimir Putin olisi parempi johtaja kuin Barack Obama.

Washington

Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat, demokraatti Tim Kaine ja republikaani Mike Pence, lupasivat panna kovan kovaa vastaan Venäjän suhteen ainoassa vaaliväittelyssään varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Molempien mielestä vastapuoli olisi heikompi Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteen.

Kaine syytti Penceä siitä, että presidenttiehdokas Donald Trump kutsui Putinia vahvemmaksi johtajaksi kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

”Ellet tiedä, mikä ero on diktaattorilla ja johtajuudella, sinun pitäisi palata koulun penkille”, Kaine piikitteli.

Pencen mukaan Putin alkaa jälleen kunnioittaa Yhdysvaltoja, jos Trumpista tulee presidentti. Tämä johtii siitä, että Yhdysvalloista tulee uudestaan ”vahvempi”. Pence ehdotti myös, että Puolaan ja Tsekkeihin sijoitettaisiin ohjuspuolustusjärjestelmä.

”Venäjän karhu ei koskaan kuole, vaan menee vain talviunille”, Pence sanoi.

Pencen retoriikka kuulostikin melko erilaiselta kuin Trumpin, joka on sanonut ihailevansa Putinia ja haluavansa ”tulla Venäjän kanssa toimeen”. Kaine muistutti Penceä Trumpin sanoista monta kertaa.

“Hän [Trump] rakastaa diktaattoreita. He ovat kuin hänen ikioma Mount Rushmorensa”, Kaine väitti viitaten vuoreen, johon on kaiverrettu neljän Yhdysvaltain presidentin kasvot.

Kainen mukaan Trumpin vuoresta löytyvät Putinin lisäksi Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ja Irakin ja Libyan entiset johtajat Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi.

Kaine: Pencen oli pitänyt antaa omat verotietonsa Trumpille – "Trump on rikkonut lupauksensa"
Kaine: Pencen oli pitänyt antaa omat verotietonsa Trumpille – "Trump on rikkonut lupauksensa"
Varapresidenttiehdokkaat väittelivät tiistai-iltana Virginian Farmvillessä. Hillary Clintonin varapresidenttiehdokkaan Tim Kaine kuumotti Donald Trumpin varapresidenttiehdokasta Mike Penceä Trumpin julkaisemattomista verotiedoista.

Suurimman osan väittelyä varapresidenttiehdokkaat puhuivatkin Trumpista ja Clintonista, eivät itsestään. Kaine vaati Penceä selittämään, miten tämä voi tukea Trumpin lausuntoja, joiden mukaan presidentti Obama ei ollut syntynyt Yhdysvalloissa, meksikolaiset ovat raiskaajia ja rikollisia, sotaveteraani John McCain ei ole oikea sotasankari tai muiden maiden kannattaisi hankkia ydinaseita.

Pence ei vastannut, vaan alkoi syyttää Clintonia ”solvausten sävyttämästä” kampanjasta. Hän alkoi myös luetella Clintonin epäonnistumisia: sitä, että Lähi-itä on kaaoksessa tai Clinton käytti yksityistä sähköpostia ulkoministeriön ohjesäännön vastaisesti. Monin paikoin väittelijät puhuivatkin lähes täydellisesti toistensa ohi kuin pitäisivät ennalta harjoiteltuja puheita.

Välillä kuulijasta tuntui myös siltä, että vastakkaisten mielipiteiden lisäksi miehillä oli eri faktat.

Se, että Trump ei ole maksanut tuloveroa, osoittaa Pencen mielestä taitavan liikemiehen taitoja, Kainen mielestä vapaamatkustajan vastuuttomuutta.

Clintonin neuvottelema sopimus Iranin ydinohjelmasta vähentää Kainen mielestä terrorismin vaaraa, Pencen mielestä lisää sitä.

Trumpin suunnitelma leikata veroja hyödyntää Kainen mielestä rikkaita, Pencen mielestä kaikkia.

Terrorismin vaara on Kainen mielestä vähentynyt amerikkalaisjoukkojen vetäydyttyä Irakista. Pencen mielestä terrorismin vaara on lisääntynyt uusien terrori-iskujen takia.

Kainen mielestä Clinton onnistui ulkoministerinä muun muassa osallistumalla terroristijohtaja Osama bin Ladenin tappamiseen. Pencen mielestä Clinton on epäonnistunut surkeasti, koska Lähi-itä on kaaoksessa.

Kainen mielestä Clintonin säätiö tekee arvokasta työtä hyväntekeväisyyden puolesta, mutta Trumpin säätiö hyödyttää tätä itseään. Pencen mielestä Trumpin säätiö tekee arvokasta työtä, mutta Clintonin säätiö on korruption väline.

Pence väitti, että jos hänen tai Kainen poika tekisi saman kuin Clinton eli lähettäisi luottamuksellisia tietoja sisältäviä sähköposteja kotipalvelimeltaan, nämä joutuisivat sotaoikeuteen.

”Täysin väärin”, Kaine sanoi.

”Täysin oikein”, Pence sanoi.

Miehet olivat eri mieltä jopa siitä, mitä on sanottu. Kaine muistutti Painea Trumpin puheista, joiden mukaan useammat maat voisivat hankkia ydinaseen. (Trump sanoi huhtikuussa uutiskanava CNN:n haastattelussa, ”ettei olisi paha juttu Yhdysvalloille”, jos Japanilla, Saudi-Arabialla tai Japanilla olisi oma ydinase). Pence kiisti, että Trump olisi ikinä ollut tätä mieltä.

”Tämä on vaihtoehtoinen Washingtonin todellisuus”, Pence huokaili.

Ainoat asiat, missä varapresidenttiehdokkaat löysivät hieman yhteistä kaikupohjaa Venäjän lisäksi olivat poliisi ja uskonto. Molemmat ylistivät amerikkalaista poliisia, vaikka Kainen mielestä myös poliisin asenteita mustia miehiä kohtaan pitäisi tutkia.

Molemmat ehdokkaat myös puhuivat vakaumuksestaan. Kaine on katolinen ja sanoi, että hänen oli vaikea Virginian kuvernöörinä hyväksyä kuolemantuomiota, mutta hän kunnioitti äänestäjien tahtoa. Pence taas korosti, kuinka tärkeää hänelle on uskonsa takia abortin vastustaminen. Pence haluaisi kieltää abortin Yhdysvalloissa.

Kaine muistutti Trumpin sanoneen keväällä, että abortin tehneitä naisia pitäisi rangaista. Pencen mukaan hän tai Trump eivät koskaan tukisi sellaista lakialoitetta.

”Miksi hän sitten sanoi niin?” Kaine tivasi monennetta kertaa illan aikana.

Pence levitteli käsiään. ”Hän ei ole sulava poliitikko, kuten sinä tai Hillary Clinton.”

Väittelyn alla republikaanipuolueelta kävi pieni lipsahdus: puolueen kansalliskomitean verkkosivut julistivat Pencen väittelyn voittajaksi jo tunti ennen kuin väittely oli alkanut. Perusteena voitolle oli mainittu Pencen talousnäkemykset ja se, että tämä muistutti kansaa Clintonin skandaaleista.

”Yhteisymmärrys on saavutettu. Kun pöly oli laskeutunut, Mike Pence oli voittanut selvästi”, verkkosivulla luki ennen väittelyn alkua.

Pence: Trump ei rankaisisi aborttiin päätyneitä naisia
Pence: Trump ei rankaisisi aborttiin päätyneitä naisia
Yhdysvaltojen presidenttivaalien varapresidenttiehdokkaat kohtasivat ainoassa väittelyssään tiistaina Virginian Farmvillessä. Donald Trumpin varapresidentti Mike Pence joutui korjaaman Trumpin aiempia aborttilausuntoja. Pencen mukaan he eivät tukisi lakia, joka rankaisee naista abortista. Myös Hillary Clintonin varapresidentti Mike Kaine sanoi tukevansa naisten oikeutta aborttiin.
Pence ja Kaine erimielisiä ehdokkaidensa loukkaavuudesta
Pence ja Kaine erimielisiä ehdokkaidensa loukkaavuudesta
Tiistaina Virginian Farmvillessä väitelleet varapresidenttiehdokkaat puolustelivat molemmat omaa ehdokastaan. Hillary Clintonin varapresidentin Tim Kainen mukaan Clinton oli pyytänyt anteeksi sopimattomia sanojaan, Donald Trump taas ei. Trumpin varapresidentti Mike Pence sen sijaan piti Clintonin möläytyksiä paljon pahempina kuin Trumpin.
RICK WILKING / Reuters
Demokraattien Tim Kaine (vas.) ja republikaanien Mike Pence kävivät tiistai-iltana ainoan televisioväittelynsä.
Demokraattien Tim Kaine (vas.) ja republikaanien Mike Pence kävivät tiistai-iltana ainoan televisioväittelynsä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat