Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbian sisällissodan osapuolet neuvottelivat hätäkokouksessa rauhansopimuksen kohtalosta

Edessä saattaa olla hallituksen kannalta kaksi samanaikaista neuvotteluprosessia: yksi sopimusta vastustaneen opposition ja toinen sissien kanssa.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
JOHN VIZCAINO / Reuters
Kolumbian entinen presidentti ja nykyinen senaattori Álvaro Uribe neuvotteli puoluetoveriensa kanssa maanantaina Kolumbian senaatissa.
Kolumbian entinen presidentti ja nykyinen senaattori Álvaro Uribe neuvotteli puoluetoveriensa kanssa maanantaina Kolumbian senaatissa. Kuva: JOHN VIZCAINO / Reuters

Kolumbian hallituksen ja marxilaisen Farc-sissiliikkeen edustajat aloittivat tiistaina Kuuban Havannassa hätäkokouksen, jossa he yrittivät selvittää rauhansopimuksen jatkoa.

Havannaan matkusti keskiviikkona myös Bernie Aronson, Yhdysvaltain erityisedustaja rauhanprosessissa.

Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin oli keskiviikkona määrä tavata oppositiojohtaja, edellinen presidentti Álvaro Uribe rauhansopimusta koskevien erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

Neljä vuotta neuvoteltu ja juhlallisesti allekirjoitettu rauhansopimus kaatui yllättäen sunnuntain kansanäänestyksessä. Uribe oli vastustajien kampanjan johtohahmoja.

Elokuussa voimaan tullut tulitauko on kansanäänestyksen tiukasta tuloksesta huolimatta pitänyt.

Presidentti Santos ilmoitti hallituksen jatkavan tulitaukoa lokakuun loppuun, minkä tarkoituksena on taata neuvottelurauha.

Farc ilmoitti pysyvänsä ”uskollisena” neuvottelutulokselle, mikä viittaa haluun pitää tulitauko voimassa, mutta vastentahtoisuudelle neuvotella sopimusta uusiksi.

Myös rauhansopimusta vastustaneet ovat kertoneet haluavansa rauhaa. He sanovat vastustavansa vain Farcin kanssa neuvotellut sopimuksen ehtoja, joita he pitävät liian avokätisinä.

Hallitus yrittääkin nyt selvittää, suostuisiko Farc jonkin verran kovempiin ehtoihin ja suostuisiko Uribe lieventämään vaatimuksiaan.

”Mitään B-suunnitelmaa ei ollut. Uskoimme kansakunnan haluavan rauhaa”, Kolumbian ulkoministeri María Ángela Holguín sanoi.

Holguín on Santosin edustaja neuvotteluissa opposition kanssa.

Edessä saattaa siis olla hallituksen kannalta kaksi samanaikaista neuvotteluprosessia. Kolmen Uriben puolueen edustajan ja kolmen hallituksen edustajan on määrä alkaa käydä sopimusta läpi samalla, kun hallitus yrittää neuvotella Farcin kanssa Havannassa.

Kolumbian sisällissota on ollut maailman pisimpiä ja monimutkaisimpia. Vuonna 1964 alkaneessa sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä. minkä lisäksi arviolta 45 000 on kadonnut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat