Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaa otti kiinni nuoren hongkontilaisaktivistin, ilmeisesti Kiinan kehotuksesta

Joshua Wong on yksi Hongkongin näkyvimmistä demokratia-aktivisteista

Ulkomaat
 
Tyrone Siu / Reuters
Hongkongilainen opiskelija-aktivisti Joshua Wong oikeudessa elokuussa 2015.
Hongkongilainen opiskelija-aktivisti Joshua Wong oikeudessa elokuussa 2015. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

Peking

Sotilasjuntan johtaman Thaimaan hallinto näyttää tehneen yhteistyötä kommunistijohtoisen yksipuoluemaan Kiinan kanssa, kun Kiinan kammoama hongkongilainen oppositioaktivisti otettiin kiinni varhain keskiviikkoaamuna Thaimaahassa.

Thaimaan viranomaiset ottivat kiinni tunnetun hongkongilaisen aktivistin Joshua Wongin Bangkokin lentoasemalla, kun Wong saapui Thaimaahan. Asiasta kertoi ensin Wongin johtama puolue lausunnossa, jonka se julkaisi varhain keskiviikkona yhteisöpalvelu Faebookissa.

Wong, 19, johtaa hongkongilaista puoluetta nimeltä Demosistō, joka korostaa demokratiaa ja Hongkongin itsemääräämisoikeutta. Wong oli näkyvimpiä hahmoja Hongkongin vuoden 2014 kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa, joissa vaadittiin vapaita vaaleja ja Kiina-mielisen hallintojohtajan Leung Chun-yingin eroa.

Wongin puolue antoi heti tuoreeltaan ymmärtää, että Thaimaan viranomaiset ottivat Wongin kiinni Kiinan toiveesta. Wongin oli tarkoitus tavata Bangkokissa paikallinen opiskelija-aktivisti Netiwit Chotipatpaisal, joka oli Wongia vastassa.

”Chotipatpaisalin mukaan Thaimaan viranomaiset ovat saaneet Kiinan viranomaisilta kirjeen, joka koskee Wongin vierailua”, Demosistō toteaa lausunnossaan.

Myöhemmin keskiviikkona thaimaalaisen The Nation -lehden haastattelema maahantulovirkailija myönsi, että Wong oli pantu mustalle listalle Kiinan pyynnöstä.

Iltapäivällä Thaimaan viranomaiset panivat Wongin lentokoneeseen ja lähettivät takaisin Hongkongiin. Palattuaan Wong kertoi julkisessa Facebook-päivityksessään, että hänet otettiin kiinni heti kun hän saapui Bangkokin lentoasemalle, häneltä takavarikoitiin passi ja häntä pidettiin eristyksissä.

”Nämä yli kymmenen tuntia olivat todella hyvin pelottavia”, hän kirjoittaa päivityksessään.

Nuori puoluejohtaja Wong on Kiinalle punainen vaate. Hänen puolueensa Demosistō kannattaa esimerkiksi kansanäänestystä Hongkongin itsenäistymisestä. Kiinan johdolle maan yhtenäisyys on pyhä asia, eikä se suvaitse ajatusta, että erityishallintoalue Hongkong voisi kuvitella eroavansa Kiinasta.

Wong oli puolueensa mukaan menossa Thaimaahan, koska hänet oli kutsuttu puhumaan thaimaalaiselle yliopistolle. Viime toukokuussa hän oli menossa puhumaan Malesiaan, ja tuolloinkin hänet otettiin kiinni lentokentällä. Malesia palautti Wongin Hongkongiin.

Toukokuun tapauksessa malesialainen poliisiviranomainen myönsi uutistoimisto AFP:lle, että Wongin maahantulo estettiin, koska Malesia pelkäsi Kiina-suhteidensa vaarantuvan.

Thaimaa näyttää aiemminkin toimineen hyvässä yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa hongkongilaisaktivistien suhteen. Esimerkiksi viime vuoden lopulla Thaimaassa katosi Ruotsin kansalainen Gui Minhai, joka on julkaissut Hongkongissa Kiinan johtajia kriittiseen sävyyn ruotivaa sensaatiokirjallisuutta.

Sittemmin Kiinan valtiollinen televisio näytti Guin tunnustamassa vanhoja rikoksia. Tunnustusta pidetään yleisesti painostamalla saatuna. Sen kaava noudatti useita muita vastaavia kiinalaisten televisiotunnustuksia.

Guin on tulkittu joutuneen Kiinan viranomaisten sieppaamaksi Thaimaassa, mahdollisesti Thaimaan viranomaisten avustuksella. Gui on tiettävästi yhä Kiinassa Kiinan viranomaisten hallussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat