Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filippiinien ihmisoikeuksia rikkova presidentti käski Obamaa painumaan helvettiin – ”EU:n kannattaa valita kiirastuli”

Väkivaltaisen huumesodan aloittanut Filippiinien presidentti Duterte uhkaa lopettaa vuosikymmenien yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
ERIK DE CASTRO / Reuters
Väkivaltaa lietsova presidentti Rodrigo Duterte on antanut poliiseille käytännössä valtuudet tappaa huumekauppiaita ja huumeriippuvaisia.
Väkivaltaa lietsova presidentti Rodrigo Duterte on antanut poliiseille käytännössä valtuudet tappaa huumekauppiaita ja huumeriippuvaisia. Kuva: ERIK DE CASTRO / Reuters
Tästä on kyse

Presidentti Duterte käynnisti huumesodan

 Filippiineillä on meneillään huumesota, jonka on käynnistänyt kovaotteisena tunnettu uusi presidentti Rodrigo Duterte. Hän on kannustanut surmaamaan huumekauppiaita ja huumeriippuvaisia.

 Duterte astui virkaansa 30. kesäkuuta. Huumesodan aikana on surmattu yli 3 000 huumekauppiaiksi väitettyä ja pidätetty huumeisiin liittyvistä rikoksista epäiltyinä yli 18 000.

 Summittaiset tappamiset ilman rikostutkintaa ovat herättäneet voimakasta arvostelua muun muassa ihmisoikeuksien sivuuttamisesta.

Filippiinien kiivasluonteinen presidentti Rodrigo Duterte uhkaa lakkauttaa vuosikymmeniä kestäneen liittolaisuutensa Yhdysvaltojen kanssa.

Hän käski tiistaina presidentti Barack Obamaa ”painumaan helvettiin” ja kutsui Yhdysvaltoja tekopyhäksi. Hänen mukaansa Euroopan unionin ”kannattaa valita kiirastuli, koska helvetti on täynnä”.

Duterte valittiin Filippiinien presidentiksi kesäkuun lopussa. Sen jälkeen hän on toistuvasti lietsonut väkivaltaa ja käytännössä antanut poliiseille valtuudet tappaa huumekauppiaita ja huumeriippuvaisia ilman oikeudenkäyntiä.

Duterten kaudella Filippiinit on syventänyt suhteitaan Kiinan ja Venäjän suuntaan. Hän on aiemminkin haukkunut Obamaa rajusti.

”Olen menettänyt kunnioitukseni Amerikkaa kohtaan. Herra Obama, voit painua helvettiin”, Duterte totesi puheessaan tiistaina pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Filippiinit aloittivat vuotuiset sotaharjoituksensa.

Duterten mukaan yhteiset sotaharjoitukset saattavat jäädä viimeisiksi. Yhdysvalloilla ja Filippiineillä on sopimus puolustusyhteistyöstä, jonka Duterte on myös uhannut romuttaa.

Presidenttiä ärsyttävät etenkin Yhdysvaltojen, EU:n ja YK:n nostamat huolet Filippiinien ihmisoikeustilanteesta.

”Jossain vaiheessa saatan kaudellani pistää välit poikki Amerikan kanssa. Menisin mieluummin Venäjälle tai Kiinaan. Vaikka emme olekaan samaa mieltä heidän kanssaan ideologisella tasolla, kunnioitan heitä. Kunnioitus on tärkeää”, Duterte totesi.

Duterten päätavoite presidenttiytensä aikana on hävittää huumeet Filippiineiltä kokonaan. Hänen keinovalikoimansa on erittäin raaka. Duterte on sanonut ”teurastavansa mielellään” vaikka kolme miljoonaa huumeriippuvaista saavuttaakseen tavoitteensa.

Jo yli 3 000 ihmistä on kuollut Duterten huumesodassa. Presidentti väittää, että Filippiinien poliisi tappaa vain itsepuolustukseksi ja että valtaosa kuolemista johtuu jengien yhteenotoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat