Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja seurasi, kun lähes tuhat ihmistä löytyi puuveneestä Välimereltä – ”Täysi paniikki”

Raskaana olevat siirtolaisnaiset synnyttävät usein heti päästyään pelastusaluksiin.

Ulkomaat
 
Aris Messinis / AFP
Espanjalaisen kansalaisjärjestön vapaaehtoinen pelastaja nosti siirtolaisen Välimerestä Libyan edustalla.
Espanjalaisen kansalaisjärjestön vapaaehtoinen pelastaja nosti siirtolaisen Välimerestä Libyan edustalla. Kuva: Aris Messinis / AFP
Fakta

Suurin osa Italiaan yrittävistä tulee Nigeriasta

 Italiaan on saapunut kuluvana vuonna yli 140 000 siirtolaista epävirallisia reittejä meren yli.

 Libyan rannikolta kohti Italiaa pyrkii enimmäkseen afrikkalaisia.

 Reittiä käyttävät siirtolaiset ovat kotoisin useimmin Nigeriasta, Eritreasta ja Sudanista, kertoo EU:n rajavalvontavirasto Frontex.

 Vertailun vuoksi Turkista Kreikkaan saapuvat siirtolaiset ovat kotoisin useimmin Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Pelko hukkumisesta ja ilo pelastumisesta välittyvät kuvista, joita uutistoimisto AFP:n valokuvaaja Aris Messinis otti siirtolaisten pelastusoperaatiosta Välimerellä tiistaina.

Messinis pääsi mukaan Libyan edustalla partioineelle Astral-alukselle, jonka takana on Barcelonassa perustettu kansalaisjärjestö Proactiva Open Arms.

Operaatio kesti aamun valkenemisesta iltamyöhään, ja sen ansiosta pelastettiin satoja pääasiassa afrikkalaisia siirtolaisia. He olivat sinnitelleet aaltojen keskellä useissa pienissä kumiveneissä ja yhdessä suuressa puuveneessä.

Messinis arvioi AFP:n artikkelissa, että puisessa veneessä oli 700–1 000 ihmistä, kolmessa kerroksessa.

”Nousin veneeseen, ja siellä vallitsi täysi paniikki. Ihmisiä hyppi veteen ja yritti päästä ulos.”

Jopa vauvoja putosi mereen. Veneissä oli paljon pieniä lapsia. Eräässä kuvassa yksi lapsi itkee, mutta moni vaikuttaa suorastaan huolettomalta, välinpitämättömältä paniikin keskellä.

Aris Messinis / AFP
Siirtolaiset nostivat mereen pudonneen vauvan takaisin veneeseen odottaessaan pelastajia tiistaina.
Siirtolaiset nostivat mereen pudonneen vauvan takaisin veneeseen odottaessaan pelastajia tiistaina.

Pelastusalus Astral on suhteellisen pieni, minkä takia sen miehistö ei uskaltanut lähestyä siirtolaisten veneitä yksinään. Samanaikaisesti kannelle kapuava suuri joukko olisi voinut kaataa Astralin.

Siksi pelastajat odottivat apua Italian laivaston alukselta, joka ehti paikalle vasta neljä tuntia myöhemmin, puolenpäivän aikaan. Siihen mennessä ainoa apu tuli espanjalaiselta sotilaslentokoneelta, joka pudotti mereen pelastusliivejä.

Odotus todennäköisesti maksoi ihmishenkiä. Messinis kertoo, että laskujen mukaan 32 siirtolaista löytyi kuolleena. Moni heistä tukehtui kuoliaaksi ihmismassojen puristuksissa.

Selviytyneet osoittivat kunnioitustaan kuolleita kohtaan astelemalla hyvin varovaisesti näiden lomassa pelastuksen hetkellä.

Italian rannikkovartiosto kertoi koordinoineensa tiistaina 33:a operaatiota, joissa pelastettiin yhteensä 4 655 ihmistä. Maanantaina pelastettuja oli vielä hieman enemmän.

Rannikkovartioston ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan neljä raskaana ollutta naista synnytti lapsen pelastamisensa jälkeen matkalla satamaan. Tänä vuonna siirtolaisten veneissä on alkanut näkyä aiempaa enemmän raskaana olevia naisia. On melko tavanomaista, että synnytykset alkavat naisten päästyä turvallisiin olosuhteisiin pelastusaluksille, kertoo AFP.

Lahjoitusten varassa toimivan Proactiva Open Arms -järjestön vapaaehtoiset aloittivat työnsä syyskuussa 2015. Aluksi järjestö auttoi Lesboksen saarelle Kreikassa rantautuvia siirtolaisia, mutta tänä vuonna se on alkanut lisäksi partioida Libyan edustalla.

Salakuljettajien veneissä on polttoainetta tyypillisesti vain parinkymmenen kilometrin matkaa varten, vaikka Libyasta on Lampedusalle noin 200 kilometriä ja Sisiliaan noin 400 kilometriä. Polttoaine riittää kansainvälisille vesille asti, jossa siirtolaisten selviämisen ratkaisee, sattuuko kukaan näkemään ja pelastamaan ajoissa.

Merenylitys Libyasta Italiaan on jälleen noussut siirtolaisten suosituimmaksi reitiksi Eurooppaan, kun EU:n ja Turkin maaliskuussa solmima sopimus on hillinnyt Turkista Kreikkaan pyrkivien ihmisten määrää.

Aris Messinis / AFP
Valokuvaaja arvioi, että suuressa puuveneessä oli 700–1000 siirtolaista kolmessa tasossa.
Valokuvaaja arvioi, että suuressa puuveneessä oli 700–1000 siirtolaista kolmessa tasossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat