Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guterres nousemassa YK:n pääsihteeriksi – Venäjän YK-lähettilään mukaan portugalilainen on ”selvä suosikki”

67-vuotias António Guterres toimi Portugalin pääministerinä 1995–2002. Hän on toiminut myös kymmenen vuotta YK:n pakolaiskomissaarina.

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto
António Guterres
António Guterres Kuva: Antti Aimo-Koivisto

YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi on nousemassa Portugalin entinen pääministeri António Guterres, kertoivat kansainväliset uutistoimistot. Guterres on korvaamassa YK:n nykyisen pääsihteerin, eteläkorealaisen Ban Ki-moonin ensi vuoden alusta lähtien.

Venäjän YK-lähettilään Vitali Tšurkinin mukaan Guterres on turvallisuusneuvoston jäsenmaiden keskuudessa ”selvä suosikki”, kertoi uutistoimisto AFP. Virallisesti asiasta päätettäneen torstaina.

”Toivomme herra Guterresille kaikkea hyvää työssään YK:n pääsihteerinä seuraavien viiden vuoden aikana”, Tšurkin sanoi toimittajille.

Guterresin valinta oli varmistumassa keskiviikkona, kun turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan suurlähettiläät kokoontuivat puimaan asiaa. Äänestyksessä Guterres sai 13 puoltoääntä ja kaksi ”ei kantaa” -ääntä, kertoi AFP.

67-vuotias Guterres toimi Portugalin pääministerinä 1995–2002. Hän on toiminut myös kymmenen vuotta YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtajana. Koulutukseltaan hän on fyysikko ja sähköinsinööri.

Pääsihteeriksi on ollut ehdolla useita nimiä ja asiasta on järjestetty salaisia koeäänestyksiä kesästä lähtien. Virallisesti pääsihteeristä on tarkoitus äänestää torstaina. Ehdolla on ollut myös muun muassa Bulgarian Kristalina Georgieva.

”Olemme päättäneet varsinaisesta äänestyksestä huomenna (torstaina) kello kymmenen”, Tšurkin kertoi.

Jos ja kun Guterresia puolletaan turvallisuusneuvostossa YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi, asia menee tämän jälkeen YK:n yleiskokouksen hyväksyttäväksi.

Vakiintuneen käytännön mukaan pääsihteeri ei tule turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, jotka ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Pääsihteerillä on vähän itsenäistä toimeenpanovaltaa, mutta hän voi ohjata YK:n painopisteitä ja keskustelua maailman ratkaisevissa kysymyksissä.

Guterres vieraili Suomessa YK:n pakolaisjärjestön johtajana joulukuussa. HS:n haastattelun voit lukea tästä linkistä.

Guterresin tunteva kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) kuvaa todennäköistä uutta pääsihteeriä muun muassa asioihin perusteellisesti paneutuvana miehenä.

”Olen istunut loputtomiin Guterresin työhuoneessa Genevessä, kun hän on halunnut tietää asioista kaikki yksityiskohdat. Guterres on loistava omaksumaan asioita ja hän on kiinnostunut kaikesta. Pidän häntä yhtenä parhaista YK:n järjestöjen johtajista”, Haavisto totesi.

Henkilönä Haavisto kuvailee Guterresin olevan elämäniloinen, epäbyrokraattinen ja välitön. Guterres pitää Haaviston mukaan luonnosta ja ihmisistä. Suomessa viimeksi vieraillessaan Gutterres oli Haaviston mukaan hyvin kiinnostunut Suomen kehitysavusta.

”Guterres sanoi, että Suomeen on aina voinut viitata hyvänä YK:n mallimaana. Siksi hän oli huolestunut kehitysyhteistyörahojen leikkauksista.”

Helppoa YK:n pääsihteerillä ei tule olemaan. Esimerkiksi Syyrian sota on jakanut jyrkästi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden rivejä.

”Pääsihteeri joutuu poikkeukselliseen tilanteeseen. Jotkut ovat jopa ajatelleet, että YK:lle käy Syyrian vuoksi kuin Kansainliitolle aikanaan. Poliittiset haasteet ovat valtavat”, Haavisto sanoi.

Kansainliitto perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen. YK korvasi Kansainliiton toisen maailmansodan jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat