Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola ei hyväksy aborttikieltoa – lakiesitys kaatui valtavien mielenosoitusten jälkeen

Vastalauseet alkoivat näkyä nationalistisen konservatiivihallituksen suosiossa.

Ulkomaat
 
Puolan "musta protesti" vastustaa kaavailtua aborttikieltoa
Puolan "musta protesti" vastustaa kaavailtua aborttikieltoa
HS:n haastattelemien puolalaisten mukaan aborttikielto olisi uhka ihmisoikeuksille ja vaarantaisia esimerkiksi raskausajan terveystarkastukset. Toimittaja: Suvi Turtiainen. Kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo
Fakta

Nykyinenkin aborttilaki on tiukka

 Nykyään abortti on Puolassa sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

 Jos aborttikielto olisi hyväksytty, oikeus aborttiin olisi kadonnut kaikissa muissa tapauksissa paitsi jos äidin henki on vaarassa. Yhtä tiukka laki on voimassa Euroopan maista vain Maltalla ja Vatikaanissa.

 Aborttikielto hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä syyskuussa. Se kaatui keskiviikkona valiokuntakäsittelyssä ja torstaina parlamentin uudessa käsittelyssä.

Abortit lähes täysin kieltävä laki ei mennyt läpi Puolassa. Parlamentti äänesti lakiesitystä vastaan torstaina äänin 352–58. Keskiviikkona lakiesitys oli kaatunut valiokuntakäsittelyssä, minkä takia äänestystulos parlamentissa oli odotettu.

Päätökseen ovat arvatenkin vaikuttaneet valtavat aborttikieltoa vastustaneet mielenosoitukset, joita on järjestetty syyskuusta alkaen.

Tiede- ja opetusministeri Jarosław Gowin sanoi keskiviikkona sanomalehti The Guardianin mukaan, että aborttikieltoa vastustaneiden naisten mielenosoitukset ”saivat meidät harkitsemaan asiaa ja opettivat meille nöyryyttä”.

HS vieraili maanantaina mielenosoituksessa Varsovassa, jossa paikalliset naiset vertasivat aborttikieltoa sharialakiin. Voit lukea jutun tästä.

Keskiviikkona HS kertoi nelikuukautisen tyttären äidistä Weronika Łotowskasta, joka päätti pitää lapsensa, vaikka raskauden aikana todettu virustartunta olisi voinut aiheuttaa kehityshäiriöitä. Silti hän vastustaa aborttikieltoa. Voit lukea jutun Łotowskasta tästä.

Suunnitellun aborttikiellon nostattamat vastalauseet alkoivat näkyä nationalistisen konservatiivihallituksen suosiossa.

Maanantaina julkaistussa Ibriksen mielipidemittauksessa Laki ja oikeus -puolueen (PiS) suosio oli laskenut kaksi prosenttiyksikköä 29 prosenttiin. Nykyistä vapaampaa aborttioikeutta tukevan Nowoczesnan kannatus on noussut viisi prosenttiyksikköä 25 prosenttiin.

Aborttikieltoesitys tuli parlamenttiin kansalaisaloitteesta, mutta päätösvalta on valtapuolueen käsissä. Katolista kirkkoa lähellä olevalla PiS:llä on parlamentissa yli puolet paikoista.

Syyskuisen TSN:n mielipidemittauksen mukaan ehdotettua aborttikieltoa kannattaa 15 prosenttia puolalaisista. Nykyistä lakia tukee 42 prosenttia ja aborttilain vapauttamista kannattaa 25 prosenttia puolalaisista.

Myös PiS:n johtaja Jarosław Kaczyński on ilmaissut, että hän pitää nykyistä lakia riittävänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat