Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa lyödään nyt vyön alle: Donald Trump aikoo syyttää Hillary Clintonia Billin syrjähypyistä

Trumpin mukaan Hillary Clinton osallistui miehensä rakastajattarien maineen mustaamiseen

Ulkomaat
 
Trump lyö Clintoneita pettämisellä – Bill Clinton: "Hän on paras suolan hankaamisessa haavoihin"
Trump lyö Clintoneita pettämisellä – Bill Clinton: "Hän on paras suolan hankaamisessa haavoihin"
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on useampaan otteeseen vihjannut ottavansa entisen presidentin Bill Clintonin pettämiskohut esille tulevassa väittelyssä. Hän onkin käyttänyt sitä lyömäaseena Hillary Clintonia vastaan jo useamman kerran.

Washington

Jos republikaani Donald Trump pitää uhkauksensa, sunnuntain vaaliväittelyssä puhutaan siitä, mistä ei koskaan aiemmin: uskottomuudesta.

Trump, joka petti julkisesti ensimmäistä vaimoaan, aikoo syyttää demokraatti Hillary Clintonia siitä, että presidentti Bill Clinton petti vaimoaan. Tarkemmin: Trumpin mielestä Hillary Clinton on mahdollistanut miehensä pettämisen 1980–1990-luvuilla peittelemällä tämän syrjähyppyjä ja panettelemalla miehensä rakastajattaria.

Tarkoitus on osoittaa, ettei Hillary Clinton ole kunnon feministi, vaan vallanhimoinen opportunisti. Pettäjämiestä suurempi pahis on siis petetyksi tullut puoliso.

Rima on luisunut näin alas, koska Trump tarvitsee lisää naisäänestäjiä – tai toivoo ainakin Clintonia tukevien naisten jäävän kotiin. Asetelma on hämmentävä myös siksi, että roolit ovat kääntyneet ympäri.

Yleensä republikaaniehdokas vannoo perinteisen avioliiton nimeen. Trump on kuitenkin kolmatta kertaa naimisissa oleva entinen playboy, joka on rehennellyt valloituksillaan, arvostellut naisten ulkonäköä ja esiintynyt lyhyesti pornoelokuvassa, tosin vaatteet päällä.

Demokraattiehdokas taas on ollut aviossa 41 vuotta ja turvautunut pastoriin liiton vaikeissa vaiheissa.

Mistä on kyse?

Arkansasin silloisen kuvernöörin Bill Clintonin uskottomuus tuli julkisuuteen vuoden 1992 vaalikampanjassa, kun laulaja Gennifer Flowers paljasti suhteen Clintoniin. Bill Clintonin kampanja pelastui, kun hän esiintyi vaimonsa kanssa tv-haastattelussa, jossa hän myönsi ”tuottaneensa avioliitossaan tuskaa”.

Clintonin kampanja palkkasi yksityisetsivän, jonka tehtävä oli tuhota Flowersin maine ”kunnes siitä ei olisi mitään jäljellä”. Kampanja-avustajat vuotivat mediaan tarinoita, joiden mukaan Flowers oli bimbo ja valehtelija.

Tällä viikolla Hillary Clintonin kampanja kiisti The New York Times -lehdelle, että Hillary Clinton olisi päättänyt Flowersin vastaisista toimista. Ne otti nimiinsä päästrategi James Carville. Hillary Clinton kuitenkin tiesi ja hyväksyi, että kampanja-avustajat pyrkivät viemään Bill Clintonia syyttäneiltä naisilta uskottavuuden. Osa väitteistä paljastuikin avustajien mukaan keksityiksi.

Vuonna 1999 antamassaan haastattelussa Hillary Clinton sanoi, että hän oli luullut puolisonsa päässeen yli ”heikkouksistaan” 1980-luvulla. Omien sanojensa mukaan hän siis uskoi tai halusi uskoa, että naiset valehtelivat.

Vuonna 1994 julkisuuteen tuli Arkansasin osavaltion työntekijä Paula Jones, joka syytti Bill Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta. Clintonin avustajat levittivät myös Jonesista leimaavia tarinoita.Bill Clinton sopi oikeusjutun rahalla myöntämättä syyllisyyttä.

Jonesin oikeusjuttua rahoitti konservatiivinen säätiö. Hillary Clinton syytti huhuista ”valtavaa oikeistolaista salaliittoa”.

Presidentin teot paljastuivat hänen vaimolleen viimeistään elokuussa 1998. Clinton oli kiistänyt valan alla suhteensa Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn, mutta tutkijat löysivät Lewinskyn mekosta presidentin siemennestettä. Tuolloin Clinton tunnusti televisiossa, että hän oli ”johtanut harhaan sekä kansaa että vaimoaan”.

William J. Clinton Presidential Library
Harjoittelija Monica Lewinsky tervehti presidentti Bill Clintonia ja tämän puolisoa Hillary Clintonia Valkoisen talon joulujuhlissa. Lewinskyllä oli suhde Clintoniin vuosina 1995–1996. Valokuvassa presidentin takana tervehtimisvuorossa Hillary Clinton.
Harjoittelija Monica Lewinsky tervehti presidentti Bill Clintonia ja tämän puolisoa Hillary Clintonia Valkoisen talon joulujuhlissa. Lewinskyllä oli suhde Clintoniin vuosina 1995–1996. Valokuvassa presidentin takana tervehtimisvuorossa Hillary Clinton.

Hillary Clinton oli puolustanut miestään julkisuudessa ja kutsunut Lewinskyä ystävälleen ”narsistiseksi tyhjäpääksi”. Kirjassaan Living History hän kirjoittaa olleensa ”ällikällä lyöty, raivoissaan ja surullinen”, että oli uskonut miestään.

Clintonien liitto oli koetuksella, mutta kesti syistä, jotka ovat pariskunnan tiedossa. Bill Clinton joutui väärästä valasta valtakunnanoikeuteen, mutta senaatti vapautti hänet.

Nyt Trumpin kampanja väittää, ettei Trump ole koskaan ”kohdellut naisia niin huonosti kuin Hillary tai Bill Clinton”. Trumpin mukaan Hillary Clinton on myös ”osallistunut aktiivisesti” miestään syyttäneiden naisten maineen tuhoamiseen. Tässä auttaa se, että seksuaaliseen ahdisteluun suhtaudutaan vakavammin nyt kuin 1990-luvulla.

Toinen päämäärä on luultavasti horjuttaa Hillary Clintonin itseluottamusta muistuttamalla häntä avioliiton nöyryytyksistä. Viime vuonna Trump levitti twiittiä ”Ellei hän pysty tyydyttämään miestään, miten hän voisi tyydyttää Amerikan?”

Trumpin kampanjapäällikkö Kellyanne Conway on kuitenkin varoittanut, ettei Trumpin kannattaisi käyttää syrjähyppyjä kampanja-aseena. Trumpilla itsellään on ollut värikkäämpi naishistoria kuin Bill Clintonilla.

Art Zelin / Getty Images
Donald Trumpilla oli pari vuotta jatkunut sivusuhde näyttelijä ja malli Marla Maplesiin, kun hän oli vielä naimisissa Ivana Trumpin kanssa. Myöhemmin Maplesista tuli Trumpin toinen vaimo. He erosivat vuonna 1999.
Donald Trumpilla oli pari vuotta jatkunut sivusuhde näyttelijä ja malli Marla Maplesiin, kun hän oli vielä naimisissa Ivana Trumpin kanssa. Myöhemmin Maplesista tuli Trumpin toinen vaimo. He erosivat vuonna 1999.

Trump ei ole ollut poliitikko, joten hän on myös rehennellyt avoimesti suhteillaan malleihin. Ne ovat olleet osa menestyvän liikemiehen brändiä.

”Se oli minun henkilökohtainen Vietnamini. Tunnen itseni suureksi ja hyvin rohkeaksi soturiksi”, Trump kuvaili nuoruuden seksiseikkailuja vuonna 1997.

Trumpin ensimmäinen avioliitto kaatui vuonna 1991 siihen, että hän petti vaimoaan 14 vuotta nuoremman mallin kanssa. Kolmiodraamaa seurattiin New Yorkin juorulehdissä pari vuotta. Ensimmäinen vaimo Ivana Trump syytti miestään raiskauksesta, mutta veti syytöksen takaisin.

”Ei ole väliä sillä, mitä lehdet kirjoittavat, kunhan saa nuorta ja kaunista persettä”, Trump retosteli Esquire-lehdessä.

Kun avioero oli selvä, Trump soitteli juorulehtien toimittajille omana tiedottajanaan levittääkseen huhuja, että hänellä on vientiä. ” Madonna haluaa treffeille hänen kanssaan”, Trump väitti itsestään.

Vaalikampanjan kannalta olennaisinta on se, että Trump itse puolusti tv-haastattelussa vuonna 1998 Bill Clintonia kutsumalla Paula Jonesia ”luuseriksi”. Vuonna 1999 hän pahoitteli, että Lewinsky-skandaali lokaa Clintonin ”hienon presidenttiyden”.

”Ihmiset olisivat antaneet hänelle [Bill Clintonille] anteeksi, jos hänellä olisi ollut suhde hyvin kauniin ja sivistyneen naisen kanssa”, Trump sanoi. ” Kennedy ja Marilyn Monroe olivat ihan eri tasoa.”

 

Pence kovana Venäjän suhteen

Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat, republikaani Mike Pence ja demokraatti Tim Kaine, lupasivat kovaa linjaa Venäjän suhteen vaaliväittelyssä varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Pence puhui Venäjästä paljon tiukemmin kuin saman puolueen presidenttiehdokas Donald Trump. Pence sanoi, että Yhdysvaltain pitäisi olla valmis hyökkäämään Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadia vastaan, jos tämä jatkaa Aleppon pommittamista. Presidentti Barack Obama ei ole näin halunnut tehdä.

”Venäjän provokaatioihin pitää vastata voimalla”, Pence sanoi. ”Putin on vähäpätöinen ja uhmakas johtaja.”

Republikaani Tim Miller twiittasi, että Pencen linja Venäjän ja Syyrian suhteen on fantastinen. ”Valitettavasti se on lähempänä Hillary Clintonin linjaa kuin Trumpin.”

Kaine muistuttikin Penceä, että Trump on puhunut ihaillen Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja kutsunut tätä vahvemmaksi johtajaksi kuin Obama.

”Jos sekoitat johtajuuden ja diktatuurin, sinun pitäisi palata koulun penkille”, Kaine sanoi.

Dermot Tatlow
HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja toimittaja Saska Saarikoski ovat päävastuussa HS:n vaaliseurannasta. Laura Saarikoski matkaa Clintonin ja Trumpin toiseen väittelyyn paikan päälle.
HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja toimittaja Saska Saarikoski ovat päävastuussa HS:n vaaliseurannasta. Laura Saarikoski matkaa Clintonin ja Trumpin toiseen väittelyyn paikan päälle.
HSTV näyttää suorana Clintonin ja Trumpin toisenkin väittelyn

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtaavat toisensa toisessa suuressa vaaliväittelyssä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

HS:n sivuilla ja sovelluksessa näet suorana sekä itse väittelyn että sen jälkipuinnin. Alla on käyty tiiviisti läpi väittelyn ennakkoasetelma sekä se, miten voit väittelyä HS:n sivuilla seurata.

Ennakkoasetelmat

Edellinen kohtaaminen keräsi Yhdysvaltojen vaalihistorian ennätysyleisön, 83 miljoonaa katsojaa. Toiseen väittelyyn kohdistuu paljon odotuksia. Vaikka Clinton oli väittelyssä vahvempi, hän ei kyennyt kuitenkaan antamaan Trumpille ratkaisevaa iskua.

Clintonin suosio kyselyissä on parantunut ensimmäisen väittelyn jälkeen. Nyt Trump on uhannut ottaa toisessa väittelyssä likaisemmat keinot käyttöön, mukaan lukien puheet Clintonin miehen, ex-presidentti Bill Clintonin syrjähypyistä.

Toinen väittely järjestetään St. Louisissa. Se eroaa muodoltaan kahdesta muusta väittelystä: tällä kertaa ehdokkaat vastaavat yleisön kysymyksiin, joita esitetään sekä paikan päältä että sosiaalisen median kautta.

Sunnuntai: Laura Saarikoski välittää tunnelmia paikan päältä

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski on paikan päällä St. Louisissa väittelyä seuraamassa. Sunnuntain aikana hän välittää tunnelmia väittelypaikalta ja käy läpi asioita, joita väittelyssä kannattaa seurata.

Saamme myös lukea, minkälaisista asioista kansalaiset tulevat todennäköisesti Trumpia ja Clintonia tenttaamaan.

Maanantain vastainen yö: Suora lähetys ja tekstiseuranta klo 04.00-05.30

Voit katsoa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin vaaliväittelyn suorana lähetyksenä HS:n verkkosivuilla osoitteessa hs.fi tai HS:n sovelluksessa.

Väittely alkaa maanantaina neljältä aamuyöllä Suomen aikaa ja päättyy puoli kuudelta aamulla. Kyseessä on Yhdysvaltojen suurkanavan CNN:n lähetys.

Väittelylähetyksen ohessa on hetki hetkeltä päivittyvä seurantajuttu. Siinä HS:n toimittaja ja kirjeenvaihtaja kirjoittavat auki kaksikon sanomisia ja myös arvioivat niiden osuvuutta ja todenperäisyyttä.

Maanantaiaamu: Ensimmäinen analyysi aamuvarhain, suora jälkipuintilähetys kello 10

HS:n kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken ensimmäinen analyysi väittelyn kohokohdista ja voittajasta julkaistaan hs.fi:ssä ja HS:n sovelluksessa varhain maanantaiaamuna, pian väittelyn päättymisen jälkeen.

Kello 10 maanantaina alkaa HSTV:ssä puolen tunnin live-lähetys, jossa Clintonin ja Trumpin suoriutumista arvioivat Saarikosken lisäksi bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Lähetyksessä käydään läpi väittelyä video videolta kohokohtiin keskittyen. Tämä lähetys antaa punnitun yleiskuvan väittelystä myös niille, jotka eivät ole halunneet yöllä valvoa. Koko lähetys pysyy katsottavissa HS:n sivuilla koko maanantain ajan.

Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä vaaliväittelyssä ehdokkaat eli demokraatti Hillary Clinton ja republikaani Donald Trump löysivät toisistaan paljon vikoja. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuva: CNN, leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat