Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlannissa on tungosta rautarouvan paikalle – Ruth Davidson nosti konservatiivit kakkosiksi

Ennen niin vihattu konservatiivipuolue keksi keinot houkutella lisää kannattajia.

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE / Reuters
Ruth Davidson puhui puolueväelle keskiviikkona Birminghamissa.
Ruth Davidson puhui puolueväelle keskiviikkona Birminghamissa. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Birmingham/Lontoo

Konservatiivit eivät ole Skotlannissa perinteisesti juuri juhlineet. Skotit ovat viitanneet kintaalla Englannista käsin orkesteroidulle oikeistolaiselle konservatiivipuolueelle.

Mutta nyt on toisin. Tuuli näyttää kääntyneen.

Saako esitellä poliitikon, joka teki mahdottomasta mahdollisen: Ruth Davidson, Skotlannin konservatiivipuolueen johtaja.

Davidson on nostanut konservatiivit viidessä vuodessa Skotlannin johtavaksi oppositiopuolueeksi. Skotlannin toukokuisissa parlamenttivaaleissa konservatiivit kiilasivat toiseksi. Labour – Skotlannin entinen mahtipuolue – romahti kolmanneksi.

Skottienhan piti inhota konservatiiveja. Miten Davidson oikein nappasi yllätysvoittonsa?

”Annoimme äänestäjille kolme lupausta. Ensimmäinen niistä oli se, että olemme tehokas oppositio ja pidämme [vallassa olevan] Skotlannin kansallispuolueen SNP:n lujilla”, Davidson kertoi HS:lle skottikonservatiivien tilaisuudessa Birminghamissa.

Davidsonin vastaanotto konservatiivipuolueen puoluekokouksessa oli yleisömenestys.

Kaikki eivät mahtuneet edes sisälle, vaan oven taakse muodostui jono. Onnekkaimmat napsivat itsestään selfieitä Davidsonin ja paikalle tulleen pääministeri Theresa Mayn kanssa.

Toinen lupaus liittyy siihen, että Skotlanti pysyy osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

”Vastustamme uuden kansanäänestyksen järjestämistä Skotlannin itsenäisyydestä. Kolmas lupaus on keskittyä asioihin, joilla on aitoa merkitystä ihmisille, kuten koulutukseen ja terveydenhoitoon.”

SNP ja sen johtaja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon toivovat yhä uutta itsenäisyysäänestystä. Skotlannin asukkaiden enemmistö hylkäsi itsenäistymisen vuoden 2014 syyskuussa.

Kun Britannian EU-kansanäänestys päätyi kesäkuussa EU-eron eli brexitin kannalle, odotettiin tästä uutta nostetta skottien itsenäisyyshaaveille. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Mielipidemittausten mukaan skotit eivät innostu uudesta itsenäistymiskansanäänestyksestä – ja se pelaa suoraan Davidsonin konservatiivien pussiin.

”SNP ei puhu koko Skotlannin puolesta. Eikä sillä ole mitään oikeutta tehdä niin”, Davidson sanoi keskiviikkona Birminghamissa pitämässään puheessa.

Davidson kannatti Britannian EU-jäsenyyden jatkoa. Hänen räväkät ja osuvat esiintymisensä televisioväittelyissä pantiin merkille Englanninkin puolella.

Davidson ei ole kuitenkaan jäänyt murehtimaan tappiota.

”On kaksi vaihtoehtoa: joko jatkat valittamista tai teet parhaasi nykytilanteessa. Valitsen jälkimmäisen, jotta Skotlannin ääni kuuluisi”, hän kertoi.

Brexit voikin toimia jatkossa Davidsonin eduksi. EU-eron kannalla oli 38 prosenttia skottiäänestäjistä. Osa heistä etsii poliittista kotia.

Skottikonservatiivien seuraava tavoite on kasvaa ensi kevään paikallisvaaleissa. Paikallistasolla konservatiivit ovat nyt yhä SNP:n ja labourin takana.

Davidsonin, 37, tulevaisuuden tavoite voi olla kuitenkin loikka skottiparlamentista brittiparlamenttiin. Siihen hänellä on hyvät mahdollisuudet.

Ennen poliittista uraansa BBC:n toimittajana ja armeijassa työskennellyt Davidson vetoaa äänestäjiin. Hän on suorapuheinen ja osoittanut jo olevansa voittaja-ainesta. Konservatiiviksi hän on erilainen ehdokas: politiikassa painokkaasti pienen ihmisen puolella, ja siviilissä kihloissa naisen kanssa.

Davidsonista kuullaan vielä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat