Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria patistaa siviilejä ja kapinallisia lähtemään Alepposta – muuten edessä ”vääjäämätön kohtalo”

Armeija ilmoitti vähentävänsä ilmaiskuja, jotta siviilit pääsevät pakenemaan.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Aleppon kaupunki on kärsinyt pahoin Syyrian hallituksen ja Venäjän tekemissä iskuissa.
Aleppon kaupunki on kärsinyt pahoin Syyrian hallituksen ja Venäjän tekemissä iskuissa. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Syyrian hallinnon joukot ovat varoittaneet Aleppoon jääviä siviilejä ja kapinallisia ”vääjäämättömästä kohtalosta”, uutistoimisto Reuters kertoi torstaiaamuna.

Armeija antoi keskiviikkoiltana yllättävän lausunnon, jossa se ilmoitti vähentävänsä pommituksia kapinallisten hallussaan pitämässä Itä-Aleppossa, jotta siviilit pääsisivät pakenemaan.

”Armeijan johto on päättänyt vähentää ilmaiskuja ja tykistötulta terroristien asemiin, jotta pois pääsyä toivovat siviilit voivat päästä turvallisille alueille”, armeijan lausunnossa sanottiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Syyrian armeija kehotti myös kapinallisia laskemaan aseensa ja lähtemään.

Venäjän tukemat hallituksen joukot ovat moukaroineet Aleppon itäosia armotta parin viikon ajan. Syyrian armeijan tavoitteena on ollut saada koko kaupunki haltuunsa.

Iskuja on tehty jopa sairaaloita vastaan. Viikonvaihteessa Itä-Aleppon suurin sairaala tuhoutui täysin ilmaiskuissa, jotka oli selvästi suunnattu sitä vastaan.

Itä-Aleppon kapinallisalueilla arvioidaan olevan jumissa 250 000–300 22pp000 ihmistä. Ruuasta, vedestä ja lääkkeistä on huutava pula.

Keskiviikkoiltana ei ollut selvää, mistä armeijan ilmoitus ilmaiskujen vähentämisestä juontuu. Armeija itse kertoi ”menestyksestään Aleppossa” ja siitä, että se on onnistunut katkaisemaan kapinallisten huoltoreitit. Armeija myös ilmoitti, että sillä on tarkkaa tietoa kapinallisten asemista ja asevarastojen sijainnista.

Lännessä Syyrian hallinnon ja Venäjän ankarat ilmaiskut Itä-Aleppossa on tuomittu jyrkästi. Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että se katkaisee Venäjän kanssa käymänsä neuvottelut tulitauon saamiseksi Syyriaan.

Muun muassa Britannia ja Ranska ovat syyttäneet Venäjää sotarikoksista ilmapommitusten vuoksi. Venäjää on vaikea painostaa, koska Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeus ja ilmatorjuntakalustoa Syyriassa. Lue HS:n analyysi aiheesta täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat