Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS soitti Nobelin rauhanpalkinnon ennakkosuosikille – ”En välitä”, sanoi Lesboksen pakolaisia auttanut mummo

Kreikan saarelaiset ovat yksi vahvimmista ehdokkaista tämänvuotisen rauhan Nobelin saajaksi. ”En välitä, voitanko vai enkö”, Lesboksen saarella asuva kahdeksankymppinen Kamvisi sanoi HS:lle keskiviikkona.

Ulkomaat
 
Kreikkalaiskylän asukkaat auttoivat tuhansia tulijoita
Kreikkalaiskylän asukkaat auttoivat tuhansia tulijoita
Lesboksen saarella sijaitsevan Skala Sikamineasin asukkaat olivat ensimmäisenä vastassa, kun sadattuhannet pakolaiset ja siirtolaiset ylittivät vaarallisen venereitin Turkista Kreikkaan. Video on kuvattu keväällä 2016. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.
Fakta

Ehdokkaita tänä vuonna ennätysmäärä

 Nobel-komitealle voi esittää ehdokkaita rauhanpalkinnon saajaksi, jos täyttää komitean asettamat kriteerit.

 Ehdokkaita voivat esittää muun muassa lainsäätäjät, aiemmin palkitut rauhannobelistit ja Nobel-komitean jäsenet.

 Tänä vuonna ehdotuksia on tehty 376, mikä on ennätysmäärä. Niistä 228 on henkilöitä ja 148 järjestöjä.

 Norjan Nobel-komitean valitsema voittaja julkistetaan perjantaina kello 12 Suomen aikaa.

Budapest

Kreikan Lesboksella asuva Emilia Kamvisi on tyyni siihen nähden, että hän saattaa voittaa perjantaina muiden Kreikan saarelaisten kanssa Nobelin rauhanpalkinnon, yhden maailman arvostetuimmista tunnustuksista.

Kamvisi vastaa puhelimeen Lesboksen pohjoisosassa sijaitsevasta Skala Sikamineasin kylästä.

”En välitä, voitanko vai enkö”, kahdeksankymppinen Kamvisi sanoi HS:lle keskiviikkona.

”Minulla on muut ongelmat nyt mielessä, perheeni ja lastenlapseni.”

Kamvisilla on jälkeläisiä jo kolmessa sukupolvessa.

Kreikan saarelaiset ovat yksi vahvimmista ehdokkaista tämänvuotisen rauhan Nobelin saajaksi. Perusteena heidän ehdokkuudelleen on satojentuhansien Eurooppaan rantautuneiden venepakolaisten- ja siirtolaisten auttaminen historiallisena pakolaisvuotena 2015.

Kamvisi on yksi kolmesta Nobel-komitealle annetussa ehdotuksessa erikseen nimetystä henkilöstä. Toinen heistä on paikallinen kalastaja ja kolmas saarilla auttanut Hollywood-näyttelijä Susan Sarandon. Palkinnon voi saada vain järjestö tai henkilö, minkä vuoksi kaikkia saarelaisia on nimetty edustamaan kolme henkilöä.

HS tapasi Kamvisin ja muita Lesboksella asuvia auttajia tämän vuoden keväällä. Laajan artikkelin Kreikan saarelaisten elämän mullistumisesta pakolaiskriisin myötä voit lukea täältä.

Syynä Kamvisin nimeämiselle rauhannobelistiksi on pakolaisten auttaminen omassa kotirannassa pienessä, vain 130 vakituisen asukkaan kylässä.

Lokakuun alussa Skala Sikamineasiin rantautui pakolaisvene, jonka kyydissä oli nuori äiti ja yksikuinen vauva. Äidin vaatteet olivat kastuneet veneessä. Lapsella oli nälkä, mutta hän ei halunnut syödä, ehkä siksi, että äiti oli kylmä ja märkä.

Kamvisi ystävättärineen istui kylän aukiolla. He näkivät nuoren äidin ahdingon ja tekivät sen, mitä isoäidit ympäri maailmaa tekevät. He alkoivat ohjeistaa äitiä.

”Sanoimme, että käy vaihtamassa vaatteet, me pidämme lapsesta huolta”, Kamvisi muisteli yhden huoneen asunnossaan.

Kamvisi otti lapsen syliinsä ja antoi tälle pullon. Lapsi alkoi juoda. Paikalle sattui lehtikuvaaja.

Kuva kolmesta kreikkalaismummosta juottamassa maitoa pakolaisvauvalle levisi nopeasti ympäri maailmaa ja nousi symboloimaan kreikkalaisten apua pakolaisille.

Kamvisi tietää, että Nobel-palkinto jaetaan perjantaina. Kyläläiset eivät ole kuitenkaan valmistautuneet millään erityisellä tavalla seuraamaan puolilta päivin Suomeen aikaan tapahtuvaa voittajan julkistamista.

”En tiedä, miten kuulemme voittajasta”, hän sanoi keskiviikkona.

Irlantilainen vedonlyöntitoimisto Paddypower antaa Kreikan saarelaisille pienimmät kertoivat yhdessä Syrian Civil Defence Force -ryhmän kanssa arviossa seuraavasta rauhannobelistista. Paremmin nimellä White Helmets (Valkokypärät) nimellä tunnettu ryhmä auttaa ilmaiskujen uhreja raunioista keskellä sotaa.

Rauhannobelisti saa arvovaltaisen tunnustuksen lisäksi tänä vuonna noin 830 000 euroa.

Lesboksen ja muiden Kreikan saarten pääelinkeino turismi on notkahtanut jyrkästi pakolaiskriisin alettua. Nyt saarille tulee huomattavasti viime vuotta vähemmän pakolaisveneitä, mutta turismi ei ole vielä elpynyt.

Rio Gandara / HS
Kreikan saarella asuvat mummot auttoivat äitiä, jonka lapsi tarvitsi maitoa. Kuvassa Emilia Kamvisi (kesk.), Konstantina Bali (vas.) ja Maritsa Mavrapidou (oik.).
Kreikan saarella asuvat mummot auttoivat äitiä, jonka lapsi tarvitsi maitoa. Kuvassa Emilia Kamvisi (kesk.), Konstantina Bali (vas.) ja Maritsa Mavrapidou (oik.).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat