Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eliittiä pakenee Pohjois-Koreasta – Kim Jong-unin pillerivälittäjän väitetään loikanneen Pekingissä

Viime aikoina on ollut monia korkean profiilin loikkauksia

Ulkomaat
 
KCNA
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa Kim Jong-un opastaa maanviljelöitä.
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa Kim Jong-un opastaa maanviljelöitä. Kuva: KCNA

Peking

Ainakin yksi korkea-arvoinen pohjoiskorealainen virkamies on jälleen loikannut pois Pohjois-Koreasta, kertovat eteläkorealaiset viestimet. Suljetusta diktatuurista on loikannut viime aikoina useita korkeita viranhaltijoita, mikä saattaa kieliä laajemmasta tyytymättömyydestä Pohjois-Korean johtavan luokan keskuudessa.

Eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan Pohjois-Korean suurlähetystössä Pekingissä työskennellyt Pohjois-Korean terveysministeriön korkea virkamies loikkasi perheineen syyskuun lopulla. Yonhap kertoo saaneensa tiedon ”lähteeltä, joka tietää Pohjois-Korean asioista”.

Myös eteläkorealainen sanomalehti Joongan Ilbo kertoi nimettömään lähteeseen viitaten, että Pohjois-Korean Pekingin-suurlähetystöstä oli loikattu syyskuun lopulla. Lehden mukaan loikkareita oli kaksi, ja toinen heistä oli työkseen hankkinut lääkintävälineitä pjongjangilaisille hoitolaitoksille.

Yonhapin ja Joongan Ilbon lähteiden mukaan loikkarin tehtäviin on kuulunut hankkia lääkkeitä pjongjangilaiselle klinikalle, joka hoitaa Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia ja hänen perhettään.

Etelä-Korean edustajat eivät ole vahvistaneet Yonhapin ja Joongan Ilbon tietoja loikkauksista. Etelä-Korealla ei ole normaalisti tapana vahvistaa tietoja yksittäisistä loikkauksista. Japanin edustajat kiistivät sikäläiselle medialle eteläkorealaismedian väitteet, että joku olisi loikannut Japanin Pekingin-edustuston kautta.

Pohjois-Koreasta näyttää viime aikoina loikanneen useita korkea-arvoisia viranhaltijoita. Esimerkiksi viime kesänä loikkasi Pohjois-Korean Britannian-suurlähetystön kakkosmies. Hän lensi Lontoosta Etelä-Koreaan.

Tapaus oli ilmeisesti Pohjois-Korealle isku, joka sai sen kiristämään turvatoimia suurlähetystöissään. Eteläkorealaisen Chosun Ilbo -lehden nimeämättöminen lähteiden mukaan pohjoiskorealaisilta diplomaateilta takavarikoitiin passit Lontoon tapauksen jälkeen.

Lontoon loikkausta on edeltänyt useita muita korkean profiilin loikkauksia. Huhtikuussa Etelä-Korea kertoi, että viime vuonna Pohjois-Koreasta loikkasi everstin arvoinen tiedustelu-upseeri ja nimeltä mainitsemattomassa Afrikan maassa työskennellyt diplomaatti.

Elokuussa eteläkorealaiset viestimet kertoivat, että Venäjältä oli kesällä loikannut ainakin kaksi Pohjois-Korean kauppaedustajaa. Toisen heistä kerrottiin työskennelleen Pietarissa ja toisen Vladivostokissa. Virallista vahtistusta tiedoille ei ole tullut.

Tämän vuoden huhtikuussa loikkasi 13 pohjoiskorealaista työntekijää Kiinassa sijainneesta, Pohjois-Korean valtion pyörittämästä ravintolasta.

Etelä-Korea haluaisi, että Pohjois-Koreasta loikkaisi enemmän ihmisiä. Viimeksi asian otti puheeksi Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye viime lauantaina pitämässään puheessa, jossa hän kehotti pohjoiskorealaisia loikkaamaan etelään.

”Pidämme teille auki tien toivoon ja uuteen elämään. Tulkaa vapauden poveen etelään milloin vain haluatte”, Park sanoi.

Hän osoitti viestinsä Pohjois-Korean kansalaisille. Heistä hyvin pieni osa koskaan kuulee kutsua, koska Pohjois-Koreassa kaikkea mediaa sensuroidaan äärimmäisen tiukasti.

Etelä-Korean pitämän tilaston mukaan Pohjois-Koreasta on paennut viime vuosina noin 1 200–1 500 ihmistä vuodessa. Heidän määränsä putosi huomattavasti vuonna 2012 eli samoihin aikoihin kun nykyinen diktaattori Kim Jong-un nousi valtaan.

Pohjois-Korea on Nykyisen johtajan aikana pyrkinyt vähentämään loikkauksia esimerkiksi tiukentamalla rajavalvontaa.

Siitä huolimatta viime viikon torstaina Pohjois-Koreasta onnistui loikkaamaan sotilas niin sanotun demilitarisoidun vyöhykkeen yli suoraan Etelä-Koreaan. Tällaiset loikkaukset ovat harvinaisia, sillä Koreoiden välinen raja on yksi maailman tiukimmin valvotuista, ja se on myös miinoitettu.

Edellisen kerran suoraan rajan yli loikkasi sotilas tiettävästi viime vuoden kesäkuussa. Se oli ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Useimmat loikkarit pakenevat Kiinan rajan yli. Osan heistä ihmiskauppiaat myyvät pakkotyöhön, prostituoiduiksi tai kiinalaisten maamiesten vaimoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat