Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guterres entistä vahvemmilla YK:n uudeksi pääsihteeriksi – turvallisuusneuvosto tukee yksimielisesti

Portugalilainen António Guterres on toiminut aiemmin Portugalin pääministerinä ja YK:n pakolaiskomissaarina.

Ulkomaat
 
DENIS BALIBOUSE / Reuters
António Guterres YK:n konferensissa Genevessä joulukuussa 2015.
António Guterres YK:n konferensissa Genevessä joulukuussa 2015. Kuva: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Portugalin entinen pääministeri António Guterres on entistä todennäköisemmin YK:n uusi pääsihteeri.

YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan suurlähettiläät äänestivät asiasta torstaina, ja olivat yksimielisesti Guterresin takana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Portugalilaista ei kuitenkaan vielä ole valittu tehtävään, vaan seuraavaksi asia etenee YK:n yleiskokouksen hyväksyttäväksi.

Jos Guterres tulee valituksi, hän korvaa YK:n nykyisen pääsihteerin, eteläkorealaisen Ban Ki-moonin ensi vuoden alusta lähtien.

Ban Ki-moon pitää Guterresia hyvänä ehdokkaana.

”Olen varma, että hän pystyy vastaamaan avainhaasteisiin, eli rauhanoperaatioiden vahvistamiseen, kestävän kehityksen saavuttamiseen ja ihmisoikeuksien ylläpitämiseen”, Ban Ki-moon sanoi Reutersin mukaan.

Vakiintuneen käytännön mukaan pääsihteeri ei tule turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, jotka ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Pääsihteerillä on vähän itsenäistä toimeenpanovaltaa, mutta hän voi ohjata YK:n painopisteitä ja keskustelua maailman ratkaisevissa kysymyksissä.

”Hän [Guterres] on henkilö, joka puhuu kaikille, kuuntelee kaikkia ja kertoo oman mielipiteensä. Hän on avoin henkilö ja mielestäni hyvä valinta”, Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin sanoi Reutersille torstain äänestyksen jälkeen.

”António Guterres on osoittanut olevansa vahvin ehdokas, hänellä on näkemystä, moraalista auktoriteettia ja suoraselkäisyyttä”, kommentoi puolestaan Britannian YK-lähettiläs Matthew Rycroft.

António Guterres on 67-vuotias. Hän toimi Portugalin pääministerinä 1995–2002. Hän on toiminut myös kymmenen vuotta YK:n pakolaiskomissaarina.

Portugalilaisen veteraanipoliitikon tunteva kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) kehui keskiviikkona Guterresia ”yhdeksi parhaista YK:n järjestön johtajista”.

Guterresin joulukuussa HS:lle antaman haastattelun voit lukea tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat