Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirmumyrsky Matthew tappanut yli 800 Haitissa

Haitissa ainakin 800 ihmistä kuoli Matthew-myrskyn tuhoissa. Floridassa varaudutaan katastrofiin. Kotiin on haettu vettä, ruokaa ja paristoja, kertoo Miamissa asuva suomalainen.

Ulkomaat
 
Haiti hautaa myrskyuhreja, Floridassa evakuoidaan
Haiti hautaa myrskyuhreja, Floridassa evakuoidaan
Hirmumyrsky Matthew saattaa olla ensimmäinen raju hurrikaani vuosiin, joka iskee suoraan Yhdysvaltain rannikolle.

Hirmumyrsky Matthew on aiheuttanut ainakin 800 ihmisen kuoleman ja laajoja tuhoja Haitissa. Nyt hirmumyrskyn keskus kulkee kohti Yhdysvaltain Floridan osavaltiota, minne sen odotetaan iskevän perjantaina puolilta päivin Suomen aikaa. Matthewn vaikutus on näkynyt Floridan eteläosissa kovina tuulina ja sateena.

Matthew on kuitenkin tehnyt noin 50 kilometrin nykäyksen kulkusuunnassaan oikealle, mikä on säästänyt Floridan rannikkoa Palm Beachiltä etelään.

Yli kaksi miljoonaa ihmistä Yhdysvaltain kaakkoisrannikolla on määrätty evakuoitavaksi.

Matthew on voimakkain myrsky Karibialla kymmeneen vuoteen. Sen tuulet puhaltavat noin 220 kilometriä tunnissa. Viranomaiset ovat olleet huolestuneita myös myrskyyn liittyvistä tulva-aalloista, joiden pelätään nousevan rannikolla yli kolmimetrisiksi.

Ennusteet Matthewn kulusta vaihtelevat tunneittain. Pahimman skenaarion mukaan Matthew voi kiertää pitkin Yhdysvaltain rannikkoa ja palata itäisellä kiertoliikkeellä toistamiseen Floridaan. Jos Matthew kulkee rannikkoa pitkin, se voi pitää yllä myrskytuulia lämpimien rantavesien avulla.

Haitissa hirmumyrskyn tuulet ja rankkasateet tuhosivat taloja, siltoja ja muita rakennelmia. Ainakin 14 500 ihmistä joutui jättämään kotinsa, viranomaiset kertoivat uutistoimistojen mukaan. Rankkasateissa vettä tuli vuorokauden aikana jopa metrin verran, mikä sai jokia tulvimaan.

Rannikkokaupunki Jeremiessä osa kaupungista näytti tulleen ”pyyhkäistyksi pois”, kuvaili paikallinen asukas BBC:lle. Ainakin 140 ihmistä on kuollut myrskyssä, Haitin viranomaiset kertoivat torstai-iltana.

Haiti ilmoitti lykkäävänsä presidentinvaaleja, jotka oli määrä pitää sunnuntaina. Haitilaiset ovat erityisen alttiita myrskyn riepotukselle, sillä tuhannet heistä asuvat yhä teltoissa vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä.

Joissain kylissä ja kaupungeissa Tiburonin niemimaalla myrsky tuhosi suurimman osan rakennuksista, kertoivat avustusjärjestöjen ensitiedot.

”En ole koskaan nähnyt mitään tällaista”, sanoi alueviranomainen Louis Paul Raphael Reutersille.

Matkallaan kohti Floridaa Matthew-hirmumyrsky on murjonut Kuuban saaren itäosia, Bahamasaaria, Haitia, Dominikaanista tasavaltaa ja Jamaikaa.

Yhdysvalloissa viranomaiset antoivat evakuointikehotuksen rannikkoalueille neljässä osavaltiossa: Floridassa, Georgiassa, Etelä-Carolinassa ja Pohjois-Carolinassa. Evakuointi koskee yli kahta miljoonaa ihmistä.

Floridan Lake Worthissä asuva Marko Mesiäislehto kertoi lähteneensä kotoaan pakoon jo keskiviikkona. Lake Worthissä on melko iso suomalaisyhteisö.

”Olemme nyt Tampassa hotellissa”, Mesiäislehto kertoi HS:lle torstaina. Hän työskentelee hengellisenä työntekijänä suomalaisyhteisössä.

Floridassa tuhoista voi tulla ”katastrofaalisia”, jos myrskyn keskus osuu sinne suoraan, varoitti kuvernööri Rick Scott.

”Tämä hurrikaani on hengenvaarallinen. Kuunnelkaa paikallisia viranomaisia ja seuratkaa evakuointikäskyjä”, Scott viestitti Twitterissä.

Hirmumyrskyn odotetaan saapuvan Floridaan torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa. Ihmiset ovat suojanneet talojaan ja hamstranneet ruokaa, kynttilöitä ja muita tarvikkeita.

Suurkaupunki Miamissa asuva suomalainen kertoo varustautuneensa jo hyvissä ajoin.

”Kämpillä on aina peruselintarvikkeita, vettä, paristoja. Nyt kun tuli tieto, että myrsky on todella iskemässä myös tänne, hain kaupasta vielä lisää vettä ja muita tarvikkeita. Auto on myös tankattu”, kertoi Esa Heiskanen.

Heiskanen kertoi, että hänen perheensä talossa on valmiina myrskyluukut ovissa ja ikkunoissa.

Gainesvillessä asuva suomalainen Jaana Gold kertoo varautuvansa vakaviin sähkökatkoksiin lähipäivinä.

”Lähden metsästämään taskulamppuja. Yhdessä kaupassa kävin jo aamulla, mutta ne olivat loppuneet”, Gold viestitti. Hän työskentelee hammaslääketieteen apulaisprofessorina.

Haitissa myrskytuhoilla uskotaan olevan pitkäaikaisia vaikutuksia maataloudelle. Monet maatilat tuhoutuivat. Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt 50 000 euroa katastrofirahastostaan myrskyn uhrien auttamiseen.

”Koska sadot ovat monin paikoin tuhoutuneet, maassa tarvitaan myös ruoka-apua ja tukea maanviljelyksen uudelleen käynnistämiseen”, Kirkon Ulkomaanavun Haitin maapäällikkö Uluç Baslanti sanoo tiedotteessa.

Matthew laukaisi elintarvikkeiden hamstrauksen
Matthew laukaisi elintarvikkeiden hamstrauksen
Floridalaiset ovat varautuneet saapuvaan hirmymyrskyyn hamstraamalla. Osassa ruokakauppoja hyllyt ammottavat tyhjyyttään
Näin hurrikaani syntyy
Näin hurrikaani syntyy
Katso, miten trooppisia hirmumyrskyjä muodostuu ja mistä niiden tuhoisuus riippuu. Grafiikka ja leikkaus Sofia Pusa, Boris Stefanov
HENRY ROMERO / Reuters
Hirmumyrsky Matthew lähestyy Floridaa. Kuva on otettu Melbournen kaupungissa varhain perjantaina.
Hirmumyrsky Matthew lähestyy Floridaa. Kuva on otettu Melbournen kaupungissa varhain perjantaina.
Dante Carrer / Reuters
Myrskyn jälkiä Nassaussa Bahamalla.
Myrskyn jälkiä Nassaussa Bahamalla.
CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters
Jeremien kaupunki Haitissa on kärsinyt suuria tuhoja.
Jeremien kaupunki Haitissa on kärsinyt suuria tuhoja.
ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters
Haitilaiset jonottivat vettä Les Cayesissa hirmumyrsky Matthew’n runneltua aluetta keskiviikkona.
Haitilaiset jonottivat vettä Les Cayesissa hirmumyrsky Matthew’n runneltua aluetta keskiviikkona.
JAVIER GALEANO / Reuters
Floridan Miami Beachissä siirrettiin kioskia pois rannalta hirmumyrskyn edeltä torstaina.
Floridan Miami Beachissä siirrettiin kioskia pois rannalta hirmumyrskyn edeltä torstaina.
JAVIER GALEANO / Reuters
Floridan South Beachillä varauduttiin torstaina Matthew-myrskun tuloon.
Floridan South Beachillä varauduttiin torstaina Matthew-myrskun tuloon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat