Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Al-Assad uhosi armeijan valtaavan koko Syyrian

YK-lähettiläs varoitti, että Itä-Aleppo on parissa kuukaudessa ”täydellisesti tuhottu”.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
SANA
Bashar Al-Assadin kommentit tulivat julki Tanskan TV2-kanavan haastattelussa torstaina.
Bashar Al-Assadin kommentit tulivat julki Tanskan TV2-kanavan haastattelussa torstaina. Kuva: SANA

Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhoaa asevoimiensa valtaavan takaisin koko Syyrian. Hän kuitenkin lisäsi, että hän toivoo pääsevänsä tavoitteeseen myös tarjoamalla kapinallisille armahdusta.

Al-Assadin kommentit tulivat julki Tanskan TV2-kanavan haastattelussa torstaina. Kanavan mukaan haastattelu tehtiin keskiviikkona pääkaupunki Damaskoksessa.

Venäjän tukemat hallituksen joukot ovat moukaroineet Aleppon itäosia armotta parin viikon ajan. Ulkovallat ovat voimakkaasti arvostelleet pommituksia, jossa on kuollut satoja siviileitä. Pommituksia on tehty jopa sairaaloihin.

”Politiikkamme ei ole tuhota sairaaloita tai kouluja. Jos armeija on tehnyt sellaisia hyökkäyksiä, kyseessä on virhe”, al-Assad sanoi Tanskan TV2:n mukaan.

Itä-Aleppossa arvioidaan olevan jumissa noin 300 000 ihmistä. Ruuasta, vedestä ja lääkkeistä on huutava pula.

Keskiviikkona Syyrian asevoimat kehotti kapinallisia laskemaan aseensa ja lähtemään Itä-Alepposta. Muuten heitä odottaa ”vääjäämätön kohtalo”.

”Armeijan johto on päättänyt vähentää ilmaiskuja ja tykistötulta terroristien asemiin, jotta pois pääsyä toivovat siviilit voivat päästä turvallisille alueille”, armeijan lausunnossa sanottiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Hautausmaa Aleppon itäosassa on täyttynyt ruumiista parin viime viikon aikana, kun Syyrian ja Venäjän asevoimat ovat pommittaneet ilmasta.
Hautausmaa Aleppon itäosassa on täyttynyt ruumiista parin viime viikon aikana, kun Syyrian ja Venäjän asevoimat ovat pommittaneet ilmasta.

YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura varoitti torstaina, että tätä menoa Itä-Aleppo on parissa kuukaudessa ”täydellisesti tuhottu”. Hänen mukaansa historia tulee tuomitsemaan Syyrian ja Venäjän, jos he käyttävät Aleppossa olevia islamistitaistelijoita ”helppona alibina” kaupungin tuhoamiseen.

De Mistura tarjoutui menemään itse Aleppoon ja saattamaan noin tuhat al-Nusran jihadistitaistelijaa pois kaupungista, jos Syyria ja Venäjä lopettavat pommittamisen.

Lehdistötilaisuudessa Genevessä De Mistura osoitti sanansa suoraan ääri-islamistiryhmälle.

”Jos lähdette kunniallisesti, aseidenne kanssa, Iblidiin tai muualle minne haluatte mennä, minä olen henkilökohtaisesti valmis saattamaan teitä”, hän sanoi.

Al-Assad sanoi TV2:n haastattelussa, että ”maltillisia kapinallisia” ei ole. Toisin sanoen hän ei tee eroa jihadistien ja Syyrian hallintoa muista syistä vastustavien kapinallisten välille.

Yhdysvallat on luokitellut al-Nusran terroristiryhmäksi, kuten myös Syyriassa toimivan Isisin.

Yhdysvaltain ja Venäjän syyskuussa tekemä aseleposopimus perustui ajatukselle, että he pyrkisivät yhdessä iskemään jihadistiryhmiä vastaan. Venäjän oli määrä painostaa Syyrian joukkoja keskeyttämään pommitukset muita kapinallisia vastaan, ja Yhdysvaltain piti painostaa kapinallisia keskeyttämään taistelut.

Aselepo romahti kuitenkin noin viikossa.

Al-Assadin mukaan paras ratkaisu Aleppossa olisi, jos kaupungin kapinalliset voisivat suostua tulitaukoon ja neuvottelisivat hallituksen kanssa sovittelusta. Joillain alueilla Syyriassa on saatu aikaan paikallisia taukoja taisteluihin, kun kapinalliset ovat armahdusta vastaan keskeyttäneet taistelut.

Jos näin ei tapahdu Aleppossa, Syyrian joukot ”jatkavat taistelua kapinallisia vastaan, kunnes nämä lähtevät Alepposta”, al-Assad sanoi. ”Muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat