Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille – omisti palkinnon sisällissodan uhreille

Presidentti on yrittänyt saada aikaan rauhaa vuosikymmeniä jatkuneeseen sisällissotaan Farc-sissien kanssa.

Ulkomaat
 
Jose Gomez / Reuters
Juan Manuel Santos valittiin toiselle kaudelle presidentinvaaleissa kesäkuussa 2014. Kämmenessä Santosilla lukee paz eli rauha.
Juan Manuel Santos valittiin toiselle kaudelle presidentinvaaleissa kesäkuussa 2014. Kämmenessä Santosilla lukee paz eli rauha. Kuva: Jose Gomez / Reuters
Fakta

Rauhannobelistit Ahtisaaresta tunisialaisiin

 2008 Martti Ahtisaari, Suomi, "työstään kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi usealla mantereella".

 2009 Barack Obama, Yhdysvallat, "poikkeuksellisesta työstään kansainvälisen diplomatian ja kansojen yhteistyön vahvistamiseksi".

 2010 Liu Xiaobo, Kiina, "pitkästä ja väkivallattomasta kamppailustaan perustavien ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa".

 2011 Ellen Johnson Sirleaf ja Leymah Gbowee, Liberia, sekä Tawakkul Karman, Jemen, "kamppailustaan naisten turvallisuuden ja rauhanrakennustyöhön osallistumisen puolustamiseksi".

 2012 Euroopan unioni, "rauhan ja sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa".

 2013 Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW, "toimistaan kemiallisten aseiden poistamiseksi".

 2014 Malala Yousafzai, Pakistan, ja Kailash Satyarthi, Intia, "kamppailustaan lasten ja nuorten hiljentämistä vastaan sekä kaikkien lasten kouluttautumisoikeuden puolesta".

 2015 Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti, "ratkaisevasta osuudesta monimuotoisen demokratian rakentamiseen Tunisiassa vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen".

Tämänvuotinen Nobelin rauhanpalkinto myönnetään Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Asiasta kertoi Norjan Nobel-komitea tiedostustilaisuudessa puolilta päivin Suomen aikaa.

Presidentti on yrittänyt saada aikaan rauhaa vuosikymmeniä jatkuneeseen sisällissotaan Farc-sissien kanssa. Neuvoteltu rauhansopimus kuitenkin kaatui viime sunnuntain kansanäänestyksessä. Nobel-komitea joutuikin harkitsemaan, haluaako se palkinnolla osallistua herkkään tilanteeseen.

”Palkinto pitäisi nähdä tunnustuksena kolumbialaisille”, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Kaci Kullman Five sanoi tiedostustilaisuudessa. ”Äänestäjät eivät sanoneet ”ei” rauhalle vaan tälle tietylle sopimukselle.”

Hän sanoi, että tilanne on yhä herkkä rauhansopimuksen kaatumisen vuoksi.

”On olemassa todellinen vaara, että rauhanprosessi keskeytyy ja sisällissota leimahtaa uudestaan.”

Santos kertoi perjantaina olevansa erittäin kiitollinen kunniasta.

”Palkinto kuuluu kaikille kolumbialaisille, etenkin niille miljoonille tämän konfliktin uhreille”, Santos sanoi televisiossa perjantai-iltapäivänä Suomen-aikaa.

Sissisota vasemmistolaista Farc-sissiryhmää vastaan on jatkunut 52 vuotta. Syyskuun 26. päivä allekirjoitetun rauhansopimuksen piti päättää pitkäaikainen sota, joka on tappanut Nobel-komitean mukaan yli 220 000 ihmistä ja pakottanut kuusi miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan.

HS:n ulkomaantoimittaja Maria Manner vieraili Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa muutama päivä ennen kansanäänestystä viime viikolla.

Hänen mukaansa rauhantahto näkyi Bogotássa.

”Etenkin kosketti se, kun puhuin useiden konfliktin uhrien omaisten kanssa, ja he kannattivat rauhansopimusta erityisen vahvasti”, Manner kuvailee.

Manner tapasi Bogotássa muun muassa marxilaiseen sissiryhmään kuuluneen Mirianin Kolumbiassa.

”Me olemme väsyneitä tähän turhaan sotaan. On aika olla perheen kanssa”, Mirian sanoi HS:lle.

Farc perustettiin vuonna 1964 talonpoikien aseellisena kapinana. Aikakautta oli edeltänyt Kolumbiassa pitkä poliittisen väkivallan jakso.

Presidentti Santosin ajamia rauhanneuvotteluja käytiin neljä vuotta Kuubassa. HS haastatteli Kolumbiassa myös Darío Sierran, jonka isä joutui Farc-sissien uhriksi. Myös hän kertoi kannattaneensa rauhaa.

Anteeksiantaminen oli erittäin vaikeaa, sanoi Sierra HS:n Mannerille.

”Tämä on ollut tuskallinen prosessi. Täytyy alkaa opetella elämään ihmisten kanssa, jotka sieppasivat ja tappoivat isäni”, hän sanoi.

”Silti on parempi pitää sissit lähellä ilman aseita kuin etäisyyden päässä aseistautuneina.”

Kolumbian rauhanneuvottelijat olivat pitkään vahvoja ennakkosuosikkeja Nobel-palkinnon saajaksi.

Rauhansopimus Kolumbian hallituksen ja vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen välillä ehdittiin jo allekirjoittaa ennen kansanäänestystä. Sopimuksen pitäisi lopettaa 52 vuotta kestänyt sota. Vuosia kestäneissä neuvotteluissa välittäjinä toimivat Kuuba ja Norja.

”Kumpikin osapuoli oli jo ymmärtänyt, että he eivät voi voittaa sotimalla”, Norjan erityislähettiläs Dag Nylander sanoi HS:lle.

Kolumbian hallituksen puolella poliittista vastuuta neuvotteluista kantoi presidentti Juan Manuel Santos. Aiemmin puolustusministerinä hän johti asevoimien vuosien 2006–2009 suurhyökkäystä, joka heikensi Farcia huomattavasti.

Farcin johtajaksi tuli vuonna 2011 – kun edeltäjä oli tapettu – Rodrigo Londono. Hänet tunnetaan paremmin taistelijanimellä Timoléon Jiménez ja vielä paremmin lempinimellä Timochenko. Hänet on Kolumbiassa tuomittu poissaolevana erilaisista rikoksista yli 150 vuodeksi vankeuteen.

Pian Farcin johtajaksi tultuaan Timochenko kirjoitti presidentti Santosille ja sanoi haluavansa puhua rauhasta.

Hän ei kuitenkaan saanut Nobel-komitean tunnustusta rauhan edistämisestä. Londono onnitteli perjantaina Santosia rauhanpalkinnosta Twitterissä. Hän myös sanoi, että rauha olisi mahdoton ilman Norjan, Kuuban, Venezuelan ja Chilen apua.

Tänä vuonna ehdotuksia rauhanobelistiksi oli tehty 376, mikä on ennätysmäärä. Niistä 228 on henkilöitä ja 148 järjestöjä.

John Vizcaino / Reuters
Presidentti Santos (vas.) ja Farc-sissien johtaja Timochenko löivät kättä rauhansopimuksen kunniaksi Cartagenassa syyskuun 26. päivänä. Sopimus kuitenkin kaatui myöhemmin kansanäänestyksessä.
Presidentti Santos (vas.) ja Farc-sissien johtaja Timochenko löivät kättä rauhansopimuksen kunniaksi Cartagenassa syyskuun 26. päivänä. Sopimus kuitenkin kaatui myöhemmin kansanäänestyksessä.
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Kolumbialaiset äänestävät sunnuntaina 2. lokakuuta vasemmistolaisten Farc-sissien kanssa tehdystä rauhansopimuksesta. Tavoitteena on päättää yli puoli vuosisataa kestäneet taistelut. HS haastatteli kolumbialaisia rauhan puolesta järjestetyssä tapahtumassa Bogotássa. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus ja leikaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat