Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija Kolumbian presidentin Nobelin rauhanpalkinnosta: ”Norjalta hyvin poliittinen osoitus”

CMI:n neuvonantaja Elisa Tarnaala pitää Nobelin rauhanpalkintoa sysäyksenä Kolumbian presidentille jatkaa rauhanprosessia, vaikka rauhansopimus kaatui kansanäänestyksessä.

Ulkomaat
 
ANDREW KELLY / Reuters
Juan Manuel Santos puhui new Yorkissa syyskuussa.
Juan Manuel Santos puhui new Yorkissa syyskuussa. Kuva: ANDREW KELLY / Reuters

Kolumbiaa pitkään seurannut konfliktinratkaisujärjestön CMI:n neuvonantaja Elisa Tarnaala uskoo, että myös vasemmistolaisen sissijärjestö Farcin edustaja olisi saattanut olla Nobelin rauhanpalkinnon saajana, jos Kolumbian sunnuntain kansanäänestys olisi päättynyt toisella tavalla.

Kolumbialaiset äänestivät nurin jo solmitun rauhansopimuksen sissijärjestö Farcin kanssa.

”Tuloksessa näkyy, että iso osa Kolumbian kansasta ei ole valmis näkemään Farcia poliittisena toimijana”, Tarnaala sanoo.

”Ihmisiä painaa vielä se, kuinka paljon väkivaltaa ja ihmisoikeusrikkomuksia konfliktiin on liittynyt.”

Tämänvuotinen Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin perjantaina Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille tämän saavutuksista rauhan eteen. Perinteisesti Nobelin rauhanpalkinto on annettu rauhanprosessien molemmille osapuolille.

”Tämä oli Norjalta hyvin hyvin poliittinen osoitus. Rauhaprosessin toivotaan jatkuvan nimenomaan Santosin alaisuudessa”, Tarnaala sanoo.

Sissisota vasemmistolaista Farc-sissiryhmää vastaan on jatkunut 52 vuotta. Syyskuun 26. päivä allekirjoitetun rauhansopimuksen piti päättää pitkäaikainen sota, joka on tappanut Nobel-komitean mukaan yli 220 000 ihmistä ja pakottanut kuusi miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan.

Tarnaala muistuttaa, että Santos on onnistunut edistämään rauhaa pidemmälle kuin kukaan hänen edeltäjistään. Santos on onnistunut voittamaan Farcin edustajien luottamuksen ja neuvottelemaan selvät askelmerkit kohti pysyvää rauhaa.

”Nämä olivat syitä Nobelille”, Tarnaala sanoo.

Hän uskoo, että palkinto saattaa sysätä Kolumbiaa kohti pysyvää rauhaa kansanäänestystuloksesta huolimatta. Farc ilmoitti välittömästi äänestyksen jälkeen noudattavansa yhä sopimusta ja etenkin nuorisojärjestöt ovat aktivoituneet tällä viikolla vaatimaan rauhaa.

”Kansainvälinen paine ja sisäinen paine ovat nyt suuria, ja myös Farc on pysynyt sopimuksessa, joten rauha saattaa yhä toteutua.”

Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Kolumbialaiset äänestävät sunnuntaina 2. lokakuuta vasemmistolaisten Farc-sissien kanssa tehdystä rauhansopimuksesta. Tavoitteena on päättää yli puoli vuosisataa kestäneet taistelut. HS haastatteli kolumbialaisia rauhan puolesta järjestetyssä tapahtumassa Bogotássa. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus ja leikaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat