Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelin rauhanpalkinnon antaminen Kolumbian presidentille on tönäisy kohti pysyvää rauhaa – Santos ei ole aina ollut rauhankyyhky

Nobelin rauhanpalkinto on tänä vuonna myös poliittinen kannanotto. Palkinnon saa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, jonka neuvotteleman rauhansopimuksen kansa hylkäsi viime viikolla.

Ulkomaat
 
Andrew Kelly / Reuters
Juan Manuel Santos valittiin toiselle kaudelle presidentinvaaleissa kesäkuussa 2014.
Juan Manuel Santos valittiin toiselle kaudelle presidentinvaaleissa kesäkuussa 2014. Kuva: Andrew Kelly / Reuters
Tästä on kyse

Kolumbian sisällissota jatkunut 52 vuotta

 Presidentti Juan Manuel Santosin ja vasemmistolaisten Farc-sissien neuvotteleman rauhansopimuksen on määrä päättää 52 vuotta jatkunut konflikti.

 Sodassa on kuollut ainakin 220 000 ihmistä ja kuusi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

 Rauhansopimus allekirjoitettiin maanantaina 26. syyskuuta, mutta se kaadettiin viime sunnuntaina kansanäänestyksessä.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ei ollut ilmeisesti odottanut saavansa maailman arvostetuinta rauhanpalkintoa.

Kun Norjan yleisradioyhtiö NRK yritti saada häntä puhelimeen Nobelin rauhanpalkinnon voiton julistamisen jälkeen aamuyöstä Kolumbian aikaa, Santos nukkui. Esikunta ei suostunut herättämään häntä, NRK kertoi.

Palkinto tuli yllätyksenä myös monelle muulle Kolumbiassa. Nobel-mahdollisuuksien uskottiin kaatuneen viime sunnuntain kansanäänestykseen, jossa kansa äänesti Santosin ja marxilaisen Farc-sissijärjestön solmiman historiallisen rauhansopimuksen nurin.

Nobel-komitea tiesi tilanteen herkkyyden. Se on myös syy, miksi Santos päätettiin palkita. Rauhan Nobel oli tönäisy kohti pysyvää rauhaa.

”On olemassa todellinen vaara, että rauhanprosessi keskeytyy ja sisällissota leimahtaa uudestaan”, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Kaci Kullman Five sanoi paljastaessaan voittajan nimen.

Perusteeksi Santosin voitolle sanottiin hänen peräänantamaton pyrkimyksensä päättää vuosikymmeniä jatkunut konflikti.

Nobel-komitea kannusti sekä Santosia että Farc-sissejä johtavaa Rodrigo Londoñoa kunnioittamaan rauhansopimusta äänestystuloksesta huolimatta. Nobel-komitea sanoi palkinnon olevan tunnustus myös Kolumbian kansalle.

Hän kehotti kolumbialaisia jatkamaan rauhan tavoittelua kansanäänestystuloksesta huolimatta.

”Äänestäjät eivät sanoneet ’ei’ rauhalle vaan tälle tietylle sopimukselle”, Kaci Kullman Five sanoi.

Sissisota vasemmistolaista Farc-sissiryhmää vastaan on jatkunut 52 vuotta. Syyskuun 26. päivä allekirjoitetun rauhansopimuksen piti päättää pitkäaikainen sota, joka on tappanut Nobel-komitean mukaan ainakin 220 000 ihmistä ja pakottanut kuusi miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan.

John Vizcaino / Reuters
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos omisti Nobel-palkintonsa kaikille yli 50 vuotta jatkuneen sisällissodan uhreille. ”Luojan kiitos rauha on lähellä. Rauha on mahdollinen”, Santos, 65, sanoi perjantaina.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos omisti Nobel-palkintonsa kaikille yli 50 vuotta jatkuneen sisällissodan uhreille. ”Luojan kiitos rauha on lähellä. Rauha on mahdollinen”, Santos, 65, sanoi perjantaina.

Rauhanprosessien palkitseminen on osa Nobel-palkinnon traditioita. Harvinaista on se, että palkinnon sai vain rauhanprosessin toinen osapuoli. Tämä tekee palkinnosta poliittisen kannanoton.

”Tämä oli Norjalta hyvin hyvin poliittinen osoitus. Rauhanprosessin toivotaan jatkuvan nimenomaan Santosin alaisuudessa”, sanoo neuvonantaja Elisa Tarnaala. Kolumbiaa pitkään seurannut Tarnaala työskentelee konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

Hän uskoo, että palkinto olisi saatettu myöntää myös Farcin edustajalle ilman sunnuntaista kansanäänestystä. Äänestys kuitenkin osoitti selvästi, etteivät monet kolumbialaiset ole valmiita hyväksymään Farcia normaalina poliittisena toimijana. Yli viisivuosikymmentä vuotta jatkunut väkivalta ja ihmisoikeuksien rikkominen on jättänyt jälkensä.

Tarnaalan mukaan rauhansopimus oli hyvin kunnianhimoinen. Se oli pikemminkin yhteiskuntasopimus uuden, modernimman Kolumbian synnyttämiselle.

Siinä vaadittiin muun muassa tasavertaisia oikeuksia seksuaalivähemmistöille.

Noin 300-sivuisesta sopimuksesta löytyi kohtia, joilla Santosin vastainen oppositio saattoi kampanjoida rauhansopimusta vastaan.

Santos sai sissit rauhan puolelle, seuraavaksi hänen pitää vielä vakuuttaa poliittinen oppositio.

Nobelin synnyttämä kansainvälinen paine ja sisäinen paine saattavat kannustaa osapuolia jatkamaan rauhanprosessia.

Tahtoa on.

Sissijärjestö Farc ilmoitti jo heti kansanäänestystuloksen selvittyä, että he haluavat ”ei”-puolen voitosta huolimatta jatkaa rauhanprosessia.

Myös Kolumbian kansalaisyhteiskunta on jatkanut rauhan vaatimista.

Tällä viikolla nuorisojärjestöt kokosivat pääkaupungin Bogotán keskustaan vähintään kymmeniätuhansia vaatimaan rauhaa.

Kolumbian presidentti Santos, 65, ei ole aina ollut mikään rauhankyyhky. Hän toimi puolustusministerinä aikana, jolloin Kolumbian hallitus pommitti useita Farc-johtajia kuoliaaksi vuosien 2006–2009 suuroperaatiossa. Se heikensi Farcia.

Rauhanprosessi nytkähti eteenpäin vuonna 2011, kun Farcin johtajaksi nousi Londoño. Hänet tunnetaan paremmin lempinimellä Timochenko. Pian Farcin johtajaksi tultuaan Timochenko kirjoitti presidentti Santosille ja sanoi haluavansa puhua rauhasta.

Myös tämän vuoksi Santosin rauhantyötä voi pitää tunnustuksen arvoisena. Hän on onnistunut voittamaan Farc-sissien – joiden pommittamista hän johti – luottamuksen ja viemään rauhansopimusta pidemmälle kuin kukaan hänen edeltäjistään.

Rauhaa olivat edistämässä vahvasti Norja ja Farcille myötämielinen Kuuba, jossa neuvotteluja käytiin neljän vuoden ajan.

Farc-johtaja onnitteli Santosia Twitterissä, ja kiitti samalla rauhanprosessissa tukeneita maita, joihin kuuluvat myös Chile ja Venezuela.

”Ilman heitä rauha ei olisi ollut mahdollinen”, Londoño eli Timochenko kirjoitti.

Askelmerkit rauhaan ovat sopimuksen myötä olemassa.

Nobel lisää kansainvälistä huomiota viedä prosessi loppuun saakka.

Myös rauhannobelisti itse uskoo rauhan olevan nyt lähellä.

”Tämä on sitoumus jatkaa rauhan tavoittelua maassani”, Santos sanoi kuultuaan Nobel-palkinnosta.

John Vizcaino / Reuters
Juan Manuel Santos ja Timochenkona tunnettu Farc-järjestön johtaja Rodrigo Londoño Echeverri allekirjoittivat rauhansopimuksen Cartagenan ulkoilmaseremoniassa 26. syyskuuta.
Juan Manuel Santos ja Timochenkona tunnettu Farc-järjestön johtaja Rodrigo Londoño Echeverri allekirjoittivat rauhansopimuksen Cartagenan ulkoilmaseremoniassa 26. syyskuuta.

 

Tausta

Farc on tiukan hierarkkinen organisaatio

Kolumbian sissisodan juuret ulottuvat yli puolen vuosisadan päähän. Farc perustettiin vuonna 1964 talonpoikien aseellisena ryhmänä Toliman vuorilla.

Alun perin Farciin kuului vain joitain satoja miehiä, jotka kävivät kapinaa hallitusta ja suurtilallisia vastaan. Vuosien mittaan ideologinen ulottuvuus himmeni ja Farc sekaantui yhä enemmän huumekauppaan. Se on rahoittanut toimintaansa myös kiristämällä ja sieppauksilla.

Konfliktiin on sotkeutunut myös oikeiston puolisotilaallisia joukkoja, huumejengejä ja muita rikollisryhmiä. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.

Farc on tiukan hierarkkinen organisaatio, jonka taistelijat saavat aseellisen koulutuksen ohella ideologisen kasvatuksen. Farcia on syytetty lapsisotilaiden pakkovärväyksestä, mutta alaikäisten taistelijoiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa.

HS tapasi syyskuun lopussa Kolumbiassa Farcin riveissä taistelleen entisen sissin Mirianin, joka liittyi Farciin teini-iässä. Mirian sanoi liittyneensä sisseihin omasta halustaan, koska halusi puolustaa köyhän maaseutuväestön asiaa.

”Kaupungissa on vaikea ymmärtää maaseudun kärsimystä. Maaseudulla valtion olemassaoloa ei osannut edes kuvitella”, Marian sanoi.

”Kuvittelin aina, että lopulta ottaisimme vallan. En ikinä ajatellut, että laskisimme aseemme tällä tavoin”, Mirian sanoi pääkaupunki Bogotán laidalla ennen kansanäänestystä, jossa rauhansopimuksen vastustajat lopulta voittivat niukasti.

HS haastatteli syyskuun lopulla myös Darío Sierran, jonka isä kuoli Farc-sissien käsissä. Sissit sieppasivat Sierran isän 13 vuotta sitten. Tämän vuoden kesäkuussa Sierra sai yllättäen tietää, että Farc-sissit olivat paljastaneet ruumiin sijainnin osana rauhanneuvotteluja.

Sierra odottaa yhä, että voisi haudata isänsä. Ensin sissit nimittäin antoivat ruumiin sijainnista väärät koordinaatit. Farc pahoitteli sitä, ja Havannasta lähetettiin uudet tiedot. Sierra matkusti uudelleen Punaisen ristin edustajan kanssa helikopterilla ja jokea pitkin syvälle sademetsään, josta jäänteet löytyivät maahan haudattuna.

Hän odottaa nyt, että tutkijat vahvistavat sademetsästä löytyneen ruumiin olevan hänen isänsä.

”Tämä on ollut tuskallinen prosessi. Täytyy alkaa opetella elämään ihmisten kanssa, jotka sieppasivat ja tappoivat isäni”, hän sanoo ja kertoo anteeksiantamisen olevan vaikeaa.

”Silti on parempi pitää sissit lähellä ilman aseita kuin etäisyyden päässä aseistautuneina.”

Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Yksi sota vähemmän – kolumbialaiset kertovat, miltä tuntuu kun 52 vuotta kestänyt konflikti päättyy
Kolumbialaiset äänestävät sunnuntaina 2. lokakuuta vasemmistolaisten Farc-sissien kanssa tehdystä rauhansopimuksesta. Tavoitteena on päättää yli puoli vuosisataa kestäneet taistelut. HS haastatteli kolumbialaisia rauhan puolesta järjestetyssä tapahtumassa Bogotássa. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus ja leikaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat