Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan henkinen yhtenäisyys rakoilee pahasti – Dresden tunnetaan ihan vääristä asioista

Saksan kansallispäivä oli epäyhtenäisyyden päivä, jona muukalaisvastaiset iskulauseet sinkoilivat.

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja, joka on virkavapaalla kirjoittamassa kirjaa.

Oon saksalainen Saksin Dresdenistä / Ei kotikonnut päästä otteestaan / Kuin puu, kasvanut Saksan siemenistä / Jos täytyy, kuihdun samaan kamaraan.

Dresden on Helsingin kokoinen kaupunki Saksin osavaltiossa itäisessä Saksassa.

Yllä olevan runon on kirjoittanut Erich Kästner natsien vuoden 1933 valtaannousun jälkeen. Kästner (1899–1974) valitsi maanpaon sijasta pysymisen Saksassa. Hänen kirjansa päätyivät Goebbelsin rovioille, hän itse onneksi ei.

Kuten runo kertoo, Kästner oli Dresdenin kasvatteja. Suomennos on itse tekemäni ja kömpelö. Se ei tee oikeutta alkuperäisen poljennolle.

Kun ajattelen Dresdeniä, ajattelen Kästneriä. Hän kirjoitti monipuolisesti – pitkää, lyhyttä, aikuisille, lapsille, proosaa, lyriikkaa – ja monissa hänen runoissaan on taianomainen tunnelma.

Tunnelma nykyisessä Dresdenissä on kaukana taianomaisesta. Erich Kästnerillä, näin tahdon ajatella, olisi painavia sanoja sanottavana.

Viime maanantaina oli Saksan kansallispäivä, Tag der deutschen Einheit. Silloin juhlitaan Saksan yhtenäisyyttä, Saksan jaon päättymistä vuonna 1990.

Päivä on tavannut sujua hyvässä hengessä. Dresdenissä oli kuitenkin ruma välinäytös.

Saksan valtiojohto oli valinnut Dresdenin tämän vuoden viralliseksi juhlapaikaksi. Liittopresidentti Joachim Gauck ja liittokansleri Angela Merkel osallistuivat päivän viettoon kaupungin barokkikeskustassa.

Vastassa oli muutaman sadan hengen joukko muukalaisvastaisia mielenosoittajia. Iskulauseet sinkoilivat: ”Kansanpetturit!” ja ”Merkel ulos!”

Kun Frauenkirchen juhlatilaisuuteen saapui mustaihoinen mies, osa mielenosoittajista alkoi huutaa, että ”karkottakaa se!”.

Dresden on Pegida-liikkeen syntysija. Pegida on lyhenne sanoista ”Patrioottiset eurooppalaiset länsimaiden islamilaistamista vastaan”.

Liikkeen mielenosoitukset vetivät viime vuonna monikymmentuhantisia väkijoukkoja, ja pegidalaiset asialla olivat nytkin. Uusia suurtapahtumia on vireillä.

Yhtenäisyyden päivän turvaamiseen tarvittiin Dresdenissä 2 600 poliisia. Juhlavieraiden siirtymiset muistuttivat melkeinpä kujanjuoksua.

Dresdenin maanantaiset välikohtaukset kertovat ikävällä tavalla Saksan ja Euroopan Zeitgeistin, ajan hengen muutoksista.

Oli aika, jolloin liittokansleri meni Dresdeniin juhlittuna sankarina. Ei tosin Merkel vaan hänen edeltäjänsä edeltäjä Helmut Kohl.

Joulukuun 19. päivänä 1989 Kohl piti Frauenkirchen raunioiden edustalla puheen, joka oli sen vuoden tärkeimpiä. Berliinin muuri oli vastikään murtunut, mutta Saksojen yhdistymistä ei ollut sinetöity.

Kansleri otettiin Dresdenissä vastaan riemunhuudoin: ”Helmut! Helmut!”

Kohl lupasi: ”Jos historian hetki on otollinen, tavoitteenani pysyy kansakuntamme yhtenäisyys.”

Tavoite toteutui nopeasti. Itäinen Saksa on noussut historian raunioista, osin kirjaimellisesti. Talven 1945 pommituksissa tuhoutunut Dresdenin Frauenkirchekin on rakennettu uusiksi.

Nyt Saksan yhtenäisyys rakoilee pahemman kerran – ei valtiollinen, mutta henkinen.

Ja Dresdeniä, joskus Elben Firenzeksi kutsuttua, käy sääliksi. Se on hieno kaupunki, joka tunnetaan ihan vääristä asioista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat