Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Venäjä yrittää saavuttaa Aleppossa?

Kolme selitystä Syyrian tilanteesta.

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH / Reuters
Ilmaiskussa vahingoittunut kuljetusauto jäi tien varteen lähellä kapinallisten hallitsemaa Urm al-Kubran kaupunkia syyskuussa.
Ilmaiskussa vahingoittunut kuljetusauto jäi tien varteen lähellä kapinallisten hallitsemaa Urm al-Kubran kaupunkia syyskuussa. Kuva: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Miten kaikki alkoi?

Syyria on vanha Venäjän liittolainen, ja Venäjällä on siellä Neuvostoliiton peruna tukikohta. Venäjä onkin toimittanut aseita Syyrialla koko sodan ajan.

Syyskuussa 2015 Venäjä alkoi tukea Syyrian hallintoa myös ilmaiskuilla. Niiden virallisena kohteena olivat äärijärjestö Isisin joukot, mutta varsinkin alkuvaiheessa Venäjä pommitti lähes kaikkia presidentti Bashar al-Assadin vastustajia. Venäjä lisäsi pommituksia Isisiä vastaan, kun venäläinen matkustajakone tuhoutui terrori-iskussa Egyptissä.

Venäjän operaatio muutti sodan kulun ja Assadin joukot aloittivat etenemisensä.

Mitä Venäjä tekee Aleppossa?

Julkisuudessa ei ole tarkkoja tietoja siitä, kuinka iso osa pommituslennoista on venäläisiä ja kuinka iso syyrialaisia. Joka tapauksessa syyrialaiset sotakoneet ja maavoimat toimivat Venäjän tuella ja venäläisillä aseilla.

Käytännössä Venäjä pommittaa kapinallisten hallussa olevaa Itä-Aleppoa maan tasalle siviileistä välittämättä.

Venäjä on Syyriassa jo aiemmin omankin ilmoituksensa mukaan käyttänyt esimerkiksi BETAB-500-pommia, joka pureutuu betonin läpi syvälle ennen räjähdystään. Nyt se käyttää pommia ensimmäistä kertaa asutuskeskuksissa.

Mitä Venäjä haluaa saavuttaa Aleppon taisteluilla?

Syitä on useita. Niitä on yritetty viime aikoina tulkita

Selvää on, että Venäjä auttaa Syyrian hallintoa saamaan koko Aleppon hallintaansa. Aleppo on tärkeä etappi Syyrian presidentti Bashar al-Assadille, joka haluaa saada koko Syyrian hallintaansa. Venäjä ei näytä välittävän Aleppon pommitusten poliittisista seurauksista tai arvelee, ettei niitä juuri tule.

Taustalla on todennäköisesti myös syvempiä syitä, jotka liittyvät koko Venäjän läsnäoloon Syyriassa. Yksi tavoite oli murtaa poliittinen eristys, jossa Venäjä oli ollut vuonna 2014 tapahtuneesta Krimin miehityksestä alkaen.

Tavoitteena on saada Venäjälle vahvempi ja Yhdysvalloille heikompi rooli Lähi-idässä, arvioi American Foreign Policy Councilin tutkija Stephen Blank syyskuussa Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Blankin mukaan tavoitteena on myös saada pysyvät vahvat sotilastukikohdat alueelta ja vaikutusvaltaa Lähi-idän energiatoimituksiin. (Puheenvuoron voi kuunnella englanniksi täältä.)

Venäjän sisäpolitiikallakin on roolinsa, varsinkin kun Aleppoon yhdistää ilmoitukseen irtautua plutoniumin tuhoamissopimuksesta. Presidentti Vladimir Putin listasi useita Yhdysvaltain tekemiä vääryyksiä kertoessaan irtaantumisesta.

Yhdysvaltain vaalitkin saattavat vaikuttaa. Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksandr Baunov arvelee, että Venäjä haluaa tarkoituksella kriisiyttää itse suhteet, jotta Yhdysvaltain uusi presidentti ei voi tehdä niin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat