Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA syyttää Venäjää demokraattien sähköpostien hakkeroinnista – tavoitteena oli vaikuttaa Trumpin hyväksi

Obaman hallinto on nyt varma, että kesäkuussa tapahtuneen tietomurron takana olivat venäläiset, jotka puolestaan kommentoivat syytettä ”hölynpölyksi”.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen
Hakkerit latasivat Wikileaks-sivustolle 20 000 demokraattien sähköpostiviestiä.
Hakkerit latasivat Wikileaks-sivustolle 20 000 demokraattien sähköpostiviestiä. Kuva: Martti Kainulainen

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto tiedotti Suomen-aikaa perjantai-iltana olevansa varma, että Venäjä on viimeaikaisten demokraattien sähköpostien hakkerointien takana, kertoo yhdysvaltalainen CNN-kanava.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun USA syyttää Venäjää amerikkalaishallinnon tietojärjestelmien hakkeroinnista.

Vuotosivusto Wikileaks julkaisi heinäkuussa noin 20 000 puolueen sisäpiiriläisten välisiä sähköpostiviestiä, jotka tiesivät hankaluuksia Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjalle. Viesteistä kävi ilmi, että puolueen johto suosi Clintonia ja juonitteli esivaalien aikana toista ehdokasta Bernie Sandersia vastaan. Tieto raivostutti Sandersin kannattajat ja repi puoluetta hajalle.

Viestit olivat ilmeisesti peräisin kesäkuussa tapahtuneesta tietomurrosta demokraattien puoluekomitean sähköpostipalvelimille. Clintonin kampanja syytti tuoreeltaan tietomurrosta Venäjän hallitusta, joka pyrkii sekaantumaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Nyt amerikkalaisviranomaiset kertoivat tutkimustensa perusteella tulleensa siihen lopputulokseen, että vain Venäjän korkeimmat johtajat ovat voineet valtuuttaa hakkereiden toimet.

Syyksi sähköpostihakkeroinnille toistettiin tavoite vaikuttaa Yhdysvalloissa käynnissä oleviin presidentinvaaleihin. Hakkerien aikomuksena on ollut vaikuttaa Donald Trumpin suosioksi. Amerikkalaisten mukaan Venäjä on toiminut aiemminkin vastaavalla tavalla Euroopassa ja Euraasiassa vaikuttaakseen äänestäjien yleiseen mielipiteeseen.

Jo kesäkuussa tietoturvayhtiö CrowdStrike kertoi kahden Venäjän tiedustelupalvelun hakkeriryhmän murtautuneen demokraattien puoluekomitean palvelimille. The Washington Postin silloin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vuodon takana oleva hakkeri Guccifer2, joka väittää olevansa romanialainen, on todennäköisesti yhteydessä Venäjään.

Venäjän presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kommentoi Obaman hallinnon väitteitä heti perjantai-iltana.

”Tämä on jälleen jonkin sortin hölynpölyä. Meidän verkkosivuillemme suuntautuu joka päivä kymmeniätuhansia hakkereiden hyökkäyksiä”, Peskov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Verkkovakoiluselkkaus on jatkoa Yhdysvaltain ja Venäjän heikkeneville suhteille, joiden pelikenttänä näkyvimmin on tällä hetkellä Syyrian sisällissota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat