Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija Saara Särmä Trumpin kourimispuheista: ”Eihän voinut tulla kenellekään yllätyksenä, millainen naistenvihaaja on kyseessä”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola epäilee, etteivät möläytykset haittaa Trumpin suosiota merkittävästi.

Ulkomaat
 

Kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä ei usko, että Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpin perjantaina julkitulleilla sanomisilla on erityistä vaikutusta miehen kannatukseen.

The Washington Post julkaisi perjantaina vuonna 2005 nauhoitetun videon, jolla Trump puhui muiden miesten kanssa naisten kourimisesta. Trump muun muassa kertoi voivansa tähteytensä takia ”tehdä mitä tahansa” ja ”tarttua naisia pillusta”.

”Tämä on vain jatkumo Trumpin aiemmille naisvihaisille kommenteille”, Särmä sanoo.

Hänestä on huolestuttavaa, että republikaanipuolueen jäsenet reagoivat Trumpin lausuntoihin vahvasti vasta nyt. Esimerkiksi republikaanien puheenjohtaja ja senaatin puhemies Paul Ryan peruutti esiintymisensä Trumpin vaalitilaisuudessa lauantaina.

”Pidän puoluetovereiden toimintaa älyllisesti epärehellisenä. On hälyttävää, että asiaan puututaan vasta, kun puhutaan todella härskistä häirinnästä. Eihän ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä, millainen naistenvihaaja on kyseessä.”

Myös ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola epäilee, etteivät möläytykset haittaa Trumpin suosiota merkittävästi.

Hän muistuttaa, että Trumpilla on ollut aiemminkin kyky selviytyä.

”Amerikkalaisten poliittinen muisti ei ole kovin pitkä. Ei tämä puraise Trumpia kovasti. Hän on antanut ymmärtää eläneensä hulivilielämää ja olevansa tietynlainen pelimies. Trump on rakentanut imagonsa sille, että on erilainen ehdokas”, Aaltola arvioi.

Videolla saattaa kuitenkin olla Aaltolan mukaan merkitystä Trumpin uskonnollisen oikeiston äänestäjiin.

Aaltolan mukaan merkittävää on se, kuinka Trump selviytyy ensi sunnuntaina järjestettävästä toisesta vaalikeskustelusta. Ensimmäisessä kohtaamisessa moni katsoi Clintonin voittaneen.

”Trumpilla on hyvät mahdollisuudet revanssiin ensi sunnuntaina. Hän voi kertoa, ettei ole koskaan väittänytkään olleensa puhdas pulmunen ja syyttävänsä Clintonia. Trump korostanee omaa aitouttaan ja ampuu lonkalta kuin lännensankari John Wayne Hän haluaa korostaa olevansa erilainen ja näyttää kaikille keskisormea”.

Trump pyysi tyylistään poiketen sanojaan perjantaina anteeksi.

Hän sanoi perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa kyseessä olleen ”yksityinen keskustelu vuosien takaa”.

Saara Särmä muistuttaa, että on tärkeää huomata, että Trump pyysi edelleen anteeksi vain sanojaan, ei itse kourimista.

(Juttu jatkuu videon alla)

Särmän mukaan myös suomalaisessa keskustelukulttuurissa on havaittavissa seksismiä – politiikassakin.

”Ei poliittisella paikalla nyt Trumpin tason härskiyttä, mutta onhan meillä esimerkiksi perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo, joka hiljattain sanoi, että perussuomalaiset on asiapuolue, ja koska naiset ovat tunneihmisiä, he eivät äänestä persuja”, Särmä huomauttaa.

”Kyllähän se on seksististä naisiin suhtautumista. On hyvä muistaa, että seksistejä eivät ole aina vain miehet.”

Lue myös:

Republikaanien hajaannus mahdollisti Trumpin esiinmarssin – lue kokonainen luku Saarikoskien tuoreesta Trump-kirjasta

HANDOUT
Donald Trump pahoitteli sanomisiaan julkaisemallaan videolla.
Donald Trump pahoitteli sanomisiaan julkaisemallaan videolla.
John Wayne elokuvassa Punainen virta.
John Wayne elokuvassa Punainen virta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat