Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo tuhat löytynyt kuolleena Haitissa hirmumyrskyn jälkeen – osa alueista tuhoutunut lähes täysin

Läntisen pallonpuoliskon köyhimmässä ja vaarallisimmassa slummissa, satojentuhansien asukkaiden Cité Soleil’ssa ihmisillä ei ollut keinoa suojautua myrskyltä.

Ulkomaat
 
Hurrikaani Matthew teki tuhoa Haitissa
Hurrikaani Matthew teki tuhoa Haitissa
Tekstittämätön video.

Hirmumyrsky on tappanut Haitissa ainakin tuhat ihmistä, ja todennäköisesti kuolleita löytyy paljon lisää, kertoo uutistoimisto Reuters. Vähintään kymmeniätuhansia on jäänyt kodittomiksi.

Lauantain aikana paljastui myös, että ainakin 13 ihmistä on kuollut myrskyn seurauksena koleraan ja 62 muuta on sairastunut siihen. Kuolleina löydettyjen ihmisten määrä ylitti maanantaina tuhat uhria.

Kolera aiheuttaa vaikeaa ripulia ja voi tappaa hoitamattomana muutamassa tunnissa. Se leviää saastuneen veden mukana, ja sillä on lyhyt itämisaika ennen oireiden puhkeamista.

Tuhojen laajuus paljastuu hitaasti Amerikan köyhimmässä valtiossa, jossa myrsky katkoi tiet ja tietoliikenneyhteydet maan syrjäisiin kolkkiin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan jotkut hirmumyrskyn runtelemat alueet Haitin eteläosissa ovat tuhoutuneet 90-prosenttisesti. Viranomaiset arvelevat, että avun tarpeessa on Haitissa noin 350 000 ihmistä.

Hirmumyrsky Matthew riepotteli yli kymmenen miljoonan asukkaan Haitia tiistain ja keskiviikon aikana ennen etenemistään Kuuban itäosien ja Bahamasaarten yli kohti Yhdysvaltoja.

”Ihmiset ovat menettäneet kaikkensa”, kertoo kehitysyhteistyö- ja lähetystyöntekijä Marja Lindqvist HS:lle sähköpostitse.

Hän työskentelee miehensä Risto Lindqvistin kanssa pääkaupunki Port-au-Princen kupeessa sijaitsevassa Cité Soleil’ssa, jota pidetään läntisen pallonpuoliskon köyhimpänä ja vaarallisimpana slummina. Siellä asuu satojatuhansia ihmisiä ilman jäte- tai vesihuoltoa.

”Niin sanotut slummikodit ovat joko kokonaan tai puoliltaan veden peitossa – eivät ihmiset niissä voineet myrskyltä suojautua. Jotkut kiipesivät hökkeliensä päälle, mutta kun tuuli riuhtoi teräviä pellinpalasia lentoon, oli ihmisten henki vaarassa.”

CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Haitin lounaisella niemimaalla sijaitsevan Jeremien kaupungin rakennuksista arvioidaan tuhoituneen neljä viidesosaa.
Haitin lounaisella niemimaalla sijaitsevan Jeremien kaupungin rakennuksista arvioidaan tuhoituneen neljä viidesosaa.

Lindqvistit eivät olleet myrskyn aikaan Haitissa vaan Floridassa Yhdysvalloissa, mutta he ovat saaneet tietoa tapahtumista tuntemiltaan pastoreilta, opettajilta ja vapaaehtoistyöntekijöiltä.

”Mutavesissä on kuolleita rottia, koiria, sikoja ynnä muita raatoja. Saattaapa olla joku ihmisen ruumiskin, mutta siihen ei paljoa huomiota nyt kiinnitetä”, Marja Lindqvist kirjoittaa.

Hän korostaa, että Cité Soleil on tavallista haavoittuvaisempi asuinpaikka. Lankuista, pahveista ja pelleistä rakennetuissa kodeissa on tyypillisesti maalattiat. Ihmiset eivät varastoi kotonaan ruokaa tai edes juomavettä, koska ne varastettaisiin niin todennäköisesti. Yleinen päivittäinen ateria ovat savesta, öljystä ja suolasta muotoillut kakut.

”Kaikki slummia ympäröivät alueet ovat korkeammalla, joten se on kuin kulho, johon ympäristön vedet tulevat”, Lindqvist kertoo.

Cité Soleil’n kaikkien asukkaiden käskettiin lähteä turvaan, mutta heillä ei ollut paikkaa mihin mennä.

”Valtiolla oli viisitoista suojapaikkaa, mutta lähes kaikki niistä olivat avoimia peltoja. Niihin mahtui vain 2 000 ihmistä.”

Lindqvistit ovat pyörittäneet Port-au-Princen liepeillä orpokotitaloa. Pastorit ja opettajat kokosivat koululaisia, katulapsia, 200 orpolasta ja kadunvarsiin jätettyjä vanhuksia pieneen rakennukseen, jossa he selvisivät hengissä.

Pelkästään yhdessä maaseutukylässä Chantalissa Haitin lounaisella niemimaalla kuoli ainakin 86 ihmistä, suurin osa puiden kaaduttua talojen päälle.

”Puu litisti talon niskaamme. En päässyt ulos”, kertoi kuljettajana työskentelevät Jean-Pierre Jean-Donald, 27, uutistoimisto Reutersille.

”Ihmisiä saapui siivoamaan raunioita, ja löysimme vaimoni kuolleena.”

Croix-des-Bouquets’ssa pääkaupunki Port-au-Princen kupeessa asunut Rosemika, 10, menetti kotinsa. Hän juoksi siskojensa ja veljiensä kanssa kukkuloille turvaan vedeltä.

Vesi oli ”kuin hirviö ja iski kaikkeen voimalla”, Rosemika kertoi sanomalehti The Guardianille.

”Kaikki tapahtui niin nopeasti ja yhtäkkiä.”

YK arvioi, että noin 350 000 haitilaista tarvitsee apua myrskytuhojen takia.

”Luulisin, että tulevien neljän tai viiden päivän kuluessa – – meillä on parempi kuva vaikutuksista ja kuolleiden määrästä”, sanoi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman Haitin-johtaja Carlos Veloso BBC:lle.

Veloson mukaan pahimmin kärsineisiin kaupunkeihin pääsee vain meri- tai ilmateitse.

Haiti ei ollut vieläkään toipunut vuoden 2010 maanjäristyksestä, joka tappoi hallituksen arvion mukaan ainakin 230 000 ihmistä ja jätti jopa puolitoista miljoonaa kodittomaksi.

Maanjäristyksen jälkeen Haitiin levisi todennäköisesti YK:n rauhanturvaajien tuomana koleraepidemia, joka on tappanut lähes 10 000 ihmistä.

Floridassa yli miljoona ilman sähköä

Lauantaina hirmumyrsky Matthew oli heikentynyt ja edennyt pitkin Yhdysvaltain kaakkoisrannikkoa, jossa yli miljoona Floridan osavaltion asukasta jäi ilman sähköä.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC madalsi Matthew’n sijoitusta Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikolla lauantaina kategoriaan 1. Yhteensä luokkia on asteikolla 5.

Miljoonia yhdysvaltalaisia on evakuoitu, ja kaupunkeihin on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja. Floridassa viisi ihmistä oli kuollut myrskyn seurauksena, kertoi uutistoimisto AFP.

”Seuraavan 36 tunnin aikana on hengenvaarallinen tulvariski Floridan koillisrannikolla, Georgian rannikolla, Etelä-Carolinan rannikolla ja Pohjois-Carolinan rannikolla”, Yhdysvaltain viranomaiset varoittivat AFP:n mukaan.

Hirmumyrskyn uhrien määrä päivitetty 10.10. kello 8.05.

CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Helikopteri lensi hirmumyrskyn tuhoamien talojen yli Jeremiessä Haitissa perjantaina.
Helikopteri lensi hirmumyrskyn tuhoamien talojen yli Jeremiessä Haitissa perjantaina.
ANDRES MARTINEZ CASARES / REUTERS
Ihmiset tungeksivat ruoanjakopisteellä Les Cayes’ssä Haitissa perjantaina.
Ihmiset tungeksivat ruoanjakopisteellä Les Cayes’ssä Haitissa perjantaina.
Logan Abassi / YK
Torstaina otetussa ilmakuvassa näkyy tuhoja Haitin länsirannikolla.
Torstaina otetussa ilmakuvassa näkyy tuhoja Haitin länsirannikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat